Μπουλμαστίφ: Ο τολμηρός & αγαπησιάρης φύλακας!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος:  50 με 58 κιλά

 Ύψος: 60 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Mastiff, Bull

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: δεν υπάρχουν

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Αυτό το σκυλί με τον τετράγωνο σωματότυπο είναι ένας δυναμικός και δραστήριος χαρακτήρας. Το Μπουλμαστίφ είναι ένας συνδιασμός δύναμης, αντοχής και εγρήγορσης και φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά του Μαστίφ σε ποσοστό 60% και του Μπουλντόγκ σε 40%.

 Το βάδισμα αυτού του σκύλου είναι χαλαρό, αλλά δεν παύει να εκπέμπει δυναμισμό. Το τρίχωμά του είναι κοντό και πυκνό και η έκφραση του προσώπου του ενθουσιώδης και πάντα σε ετοιμότητα.

 Η ιστορία της ράτσας

 Αν και το Mastiff είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων της Βρετανίας, ο άμεσος απόγονός του, το Μπουλμαστίφ, πιθανότατα είναι μια αρκετά πρόσφατη εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιστασιακές αναφορές για αυτό το σκυλί ή για διασταυρώσεις Μαστίφ και Μπουλντόγκ μόλις από το 1791, ωστόσο, δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για την απαρχή της φυλής.

 Η καταγεγραμμένη ιστορία του Bullmastiff ξεκινά κοντά στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα, όταν η λαθροθηρία είχε γίνει ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι ζωές των θυροφυλάκων κινδύνευαν. Χρειαζόντουσαν, λοιπόν, ένα θαρραλέο σκυλί που θα μπορούσε να περιμένει σιωπηλά, αλλά ο Μαστίφ σκύλος δεν ήταν αρκετά γρήγορος και το Μπουλντόγκ δεν ήταν αρκετά μεγάλο.

 Έτσι, οι δύο ράτσες διεστραυρώθηκαν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ο τέλειος σκύλος, στον οποίο εύλογα δόθηκε η ονομασία «Gamekeeper’s Night Dog», (ο νυχτερινός σκύλος των θηροφυλάκων). Το Μπουλμαστίφ είναι επάξια ένα από τα ιδανικά σκυλιά φύλακες για το σπίτι και τα παιδιά σας, που δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί την οικογένειά του πάσει θυσία.

 Ένα από τα χρώματα που προτιμήθηκε περισσότερο για τη ράτσα ήταν το σκούρο στικτό, το οποίο ήταν δυσδιάκριτο τη νύχτα. Ενώ η φήμη της μεγάλωνε όλο και περισσότερο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων τοποθετούσαν τα σκυλιά με το στικτό χρώμα ως φύλακες και προτίμησαν για κατοικίδια τα σκυλιά με το ανοιχτό κιτρινόφαιο τρίχωμα και τη μαύρη μουσούδα, χρώματα που θύμιζαν την καταγωγή των σκύλων από το Μαστίφ.

 Τελικά, το ιδανικό Bullmastiff ήταν 60% Mastiff και 40% Bulldog στα χαρακτηριστικά του. Μέχρι το 1924, η ράτσα θεωρούνταν καθαρόαιμη και αναγνωρίστηκε από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο. Η αναγνώριση από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ακολούθησε το 1933.

 Επίπεδο ενέργειας

  

 Παιχνίδι

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Το Bullmastiff είναι μεγάλο σε μέγεθος, ωστόσο, ο χαρακτήρας του είναι ήπιος και ήσυχος και μπορεί να γίνει ένας αφοσιωμένος τετράποδος σύντροφος και φύλακας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σκυλί δεν ξεσηκώνεται εύκολα, αλλά αν κάποιος του επιτεθεί, μπορεί να γίνει ατρόμητο.

 Επίσης, μπορεί να γίνει λιγάκι πεισματάρης και κανείς δεν μπορεί να το βάλει να κάνει κάτι παρά την θέλησή του. Μερικά μπορεί να ασκήσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά, γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους προσεκτικά και να εκπαιδεύονται από κουτάβια. Συνήθως, τα αρσενικά δεν ανέχονται εύκολα άλλα αρσενικά.

 Το Μπουλμαστίφ χρειάζεται μία σταθερή και στοργική οικογένεια που θα το αγαπάει. Γενικά, τα πηγαίνει καλά με μικρά παιδιά, αλλά καλύτερα να μεγαλώσουν μαζί από μωρά, πόσω μάλλον αν έχετε τον σκύλο μέσα στο σπίτι. Αν είστε ευαίσθητοι και συνεσταλμένοι χαρακτήρες, θα πρέπει να δείξετε πολλή πυγμή απέναντί του ή να προτιμήσετε κάποια άλλη ράτσα σκύλου.

 Φροντίδα και Περιποίηση

 Το Bullmastiff είναι ένα μεγαλόσωμο σκυλί που έχει ανάγκη από καθημερινή σωματική άσκηση και εκτόνωση για να παραμένει σε φόρμα. Ναι μεν δεν έχει πολύ υψηλές απιαιτήσεις, αλλά η βόλτα με το λουρί και οι σύντομες εξορμήσεις στη φύση είναι απαραίτητες για την ψυχική και σωματική του υγεία. Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διότι δεν του αρέσει ο πολύ ζεστός καιρός και η υγρασία.

 Αυτός ο μεγαλόσωμος σκύλος χρειάζεται ένα μαλακό κρεβάτι και άφθονο χώρο για να τεντώνεται και να νιώθει άνετα. Αν πρόκειται να υιοθετήσετε ένα κουτάβι της ράτσας, σας ενημερώνουμε ότι μπορεί να το δείτε να του τρέχουν τα σάλια και να ροχαλίζει!. Βέβαια, η περιποίηση του τριχώματός του είναι ελάχιστη, οπότε η καθημερινότητα μαζί του δεν θα δυσκολέψει το πρόγραμμά σας.

  Η κατάσταση της υγείας του

 Αυτός ο μεγαλόσωμος μπαγάσας έχει πολλά καλά πάνω του και ένα από αυτά είναι ότι με τη κατάλληλη φροντίδα μπορεί να σας συντροφεύει για καμιά δεκαριά χρόνια. Βέβαια, καλό είναι να κάνετε προληπτικές εξετάσεις μη τυχόν και εμφανίσει κάποια δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα όσο μεγαλώνει, αλλά σε γενικές γραμμές, το Μπουλμαστίφ είναι ένας υγιής σκυλάκος.

  Το Μπουλμαστίφ είναι ένα πολύ φιλικό σκυλί που δεν θα φοβηθεί να υπερασπιστεί την οικογένειά του αν κάποιος ή κάτι τολμήσει να την απειλήσει. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, αυτός ο σκυλάκος δεν έχει υψηλές απαιτήσεις ούτε χρειάζεται πολλή φροντίδα και περιποίηση. Βέβαια, μπορεί να γίνει πεισματάρης ο μπαγάσας, οπότε θα πρέπει να έχετε πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντί του.

 Αν θέλετε να αποκτήσετε έναν τέτοιο κούταβο, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top