Boykin Spaniel: Ο εξαιρετικός κυνηγός – ιχνηλάτης!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 11 με 19 κιλά

 Ύψος: 35 με 45 εκατοστά

 Οικογένεια: Σπάνιελ

 Καταγωγή: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 Ημερομηνία καταγωγής: 1900

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το Boykin Spaniel είναι ένα σκυλί σε μεσαίο μέγεθος. Ο σκύλος αυτός έχει εκτραφεί για να μπορεί να ξετρυπώνει και να ανακτά αντικείμενα και θηράματα από οποιοδήποτε τύπο εδάφους με ευελιξία και ταχύτητα.

 Επιπλέον, έχει δυνατά, βαριά οστά και είναι περισσότερο μακρύς από ό,τι ψηλός. Τα σαγόνια του είναι μακριά, αλλά και δυνατά. Το Boykin Spaniel κινείται αβίαστα με καλή ικανότητα αντίληψης και ισχυρή θέληση.

 Το τρίχωμά του είναι διπλό, αποτελείται δηλαδή από ένα εξωτερικό τρίχωμα σε μεσαίο μέγεθος που κυμαίνεται από ίσιο έως ελαφρώς κυματιστό και ένα κοντό, πυκνό υπόστρωμα. Το εξωτερικό τρίχωμα τον προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και απωθεί το νερό, ενώ το εσωτερικό του προσφέρει μόνωση. Τα συνήθη χρώματά του είναι το σοκολατί, το καφεκόκκινο και το καφέ με άσπρες λεπτομέρειες.

 Η ιστορία της ράτσας 

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, κυνηγοί στον ποταμό Wateree της Νότιας Καρολίνας χρησιμοποιούσαν μικρότερες βάρκες που ήταν τμήματα από μεγάλα σκάφη που διασπάστηκαν σε μικρότερες βαρκούλες. Χρειαζόντουσαν, λοιπόν, ένα μικρόσωμο σκυλί που θα μπορούσε να χωράει στην βάρκα μαζί με το αφεντικό του, τον κυνηγό.

 Ο L.W  «Whit» Boykin και οι συγγενείς του δοκίμασαν πολλές μείξεις και διασταυρώσεις για να δημιουργήσουν έναν τέτοιο σκυλί. Τελικά, η επιτυχία προήλθε από ένα μικρό αδέσποτο σκυλάκι Σπάνιελ που βρέθηκε από τον φίλο του στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, περίπου το 1905.

 Το σκυλάκι ονομάστηκε Dumpy και εξελίχθηκε σε ένα ικανό σκυλί και ιχνηλάτη του νερού. Ο Dumpy διασταυρώθηκε με ένα άλλο αδέσποτο καφέ Σπάνιελ, όπου τελικά προέκυψαν τα Chesapeake Bay Retriever, το Springer Spaniel, το Cocker Spaniel και το American Water Spaniel.

 Αυτές οι ράτσες σκύλων έγιναν γνωστές για την ευελιξία τους, διατηρώντας τις ικανότητες ανάκτησης ενός Σπάνιελ, αλλά επιπλέον, διακρίνονται για τα χαρακτηριστικά της ανάκτησης σε νερό, την καθοδήγηση και την ιχνηλασία.

 Το Boykin Spaniel είναι κυνηγετικός σκύλος και αξιοποιείται ιδιαίτερα στο κυνήγι πουλιών. Αυτή η ράτσα δεν δείχνει το πουλί στον κυνηγό, αλλά το αναγκάζει να πετάξει στον ουρανό για να το πιάσει ο κυνηγός. Το Μπόικιν Σπάνιελ έχει εξαιρετική αντοχή και μπορεί να κυνηγήσει ακόμα και σε υψίπεδα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το ταλέντο του όμως είναι κυρίως το κυνήγι στο νερό, όπου άλλωστε έχει εκτραφεί γι’ αυτό.

 Το επίκεντρο της φυλής ήταν γύρω από το Κάμντεν της Νότιας Καρολίνας, όπου πολλοί κυνηγοί και πλούσιες οικογένειες ζούσαν τον χειμώνα. Αυτές οι οικογένειες συνήθως έφευγαν την άνοιξη παίρνοντας μαζί τους τα μικρά καφέ Σπάνιελς, διανέμοντας το Boykin Spaniel σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στην ανατολική ακτή. Έτσι, το 1977 σχηματίστηκε ένας σύλλογος της ράτσας, που εξακολουθεί να έχει μέλη σε όλον τον κόσμο.

 Το 1985, το Boykin Spaniel έγινε ο σκύλος της Νότιας Καρολίνας και την ίδια χρονιά αναγνωρίστηκε από τον Ηνωμένο Κυνολογικό Όμιλο. Το αθλητικό γκρουπ του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου συμπεριέλαβε τη ράτσα του το 2010.

 Ο εν λόγω σκύλος είναι περισσότερο δημοφιλής απ’ ό,τι δείχνουν τα στατιστικά των εγγεγραμμένων μελών και η γενικότερη συμπεριφορά του το καθιστά ένα παραδοσιακό σκυλί για σπίτι, ειδικά στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Το Boykin Spaniel μπορεί να γίνει φίλος με όλους, όπως δείχνουν και τα επίπεδα φιλικότητάς του. Είναι χαρούμενος και πρόθυμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με την οικογένειά του – ειδικά εάν οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κολύμπι, αργό βάδισμα και πεζοπορία στο δάσος.

 Το Μπόικιν Σπάνιελ είναι πρόθυμο να ευχαριστήσει το αφεντικό του. Μάλιστα, είναι το ιδανικό σκυλί για αρχάριους και δραστήριους ιδιοκτήτες που θέλουν ένα τετράποδο σύντροφο στις εξορμήσεις τους στην φύση ή την θάλασσα. Η βασική εκπαίδευση του σκύλου είναι εύκολη, ειδικά εάν ξεκινήσετε από την ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι.

 Το Boykin Spaniel ταιριάζει πολύ καλά με άλλα σκυλιά ή οικογενειακά κατοικίδια, γιατί ο χαρακτήρας του είναι φιλικός και συνετός. Δεν γαυγίζει υπερβολικά και γενικά έχει καλή συμπεριφορά μέσα στο σπίτι, ειδικά εάν εκτονώνεται καθημερινά.

 Φροντίδα και Περιποίηση

 Το Boykin Spaniel είναι δραστήριος χαρακτήρας και γι’ αυτό έχει ανάγκη από υψηλό επίπεδο ψυχικής και σωματικής διέγερσης. Μπορείτε να δοκιμάσετε ποικίλα πράγματα και δραστηριότητες για να το κρατήσετε ενεργό και δραστήριο χωρίς να βαρεθεί, όπως μια μεγάλη βόλτα, τζόκινγκ ή τρέξιμο, παιχνίδια ανάκτησης και κολύμπι.

 Το τρίχωμά του είναι κάπως λιπαρό, οπότε απαιτεί βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα και μπάνιο περιστασιακά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα αφτιά του για να απομακρύνετε ακαθαρσίες και νερό που μπορεί να έχει εγκλωβιστεί.

  Η κατάσταση της υγείας του

 Γενικά, μιλάμε για μια σχετικά υγιή ράτσα σκύλου, ωστόσο, λόγω του ότι είναι πολύ αθλητικός και δραστήριος σκυλάκος με ταλέντο στο κυνήγι, μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία ισχίου και εξάρθρωση επιγονατίδας.Φυσικά, με τη κατάλληλη φροντίδα και διατροφή του κατοικίδιού σας, μπορείτε να εξαλείψετε πολλά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να εμφανιστούν. 

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση.

 Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε κουτάβια αυτής της ράτσας, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top