Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ: Ο top σκύλος-αγρότης!

Τύπος: Σκύλος Εργασίας

 Βάρος: 45 με 80 κιλά

 Ύψος: 55 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Μαστίφ

 Καταγωγή: Νότια Αφρική

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Boerboel

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Γνωστό και ως Boerboel, το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ είναι ένας αρκετά μεγαλόσωμο σκυλί, με πολύ δυνατά σαγόνια. Έχει μεγάλο μέγεθος, με το ύψος του να φτάνει περίπου τα 55 με 68 εκατοστά, ενώ ζυγίζει 45 με 80 κιλά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του είναι υπεύθυνα για τη δύναμη και την ευκινησία του. Χάρη σε αυτά, είναι ικανό να έρθει αντιμέτωπο με κάθε είδους εξωτερική απειλή και να κερδίσει.

 Η συγκεκριμένη ράτσα είναι αρκετά έξυπνη, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τι εστί απειλή και τι όχι και μάλιστα, με σχετική ευκολία! Γι’ αυτό, αν ακολουθήσετε τη βασική εκπαίδευσή του σκύλου σας με επαγγελματικές συμβουλές, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα μαζί του.

 Παράλληλα όμως, είναι πολύ παρατηρητικός και θαρραλέος, με αποτέλεσμα να υπερασπίζεται τη σωματική ακεραιότητα της οικογένειάς του και την ιδιοκτησία του από οποιονδήποτε τα βάλει στο στόχαστρο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό σκύλο-φύλακα.

 Ο ατρόμητος χαρακτήρας του δένει αρμονικά με το επιβλητικό παρουσιαστικό του. Πράγματι, είναι δύσκολο να μην μαγνητίσει το βλέμμα των περαστικών, που σίγουρα το πρώτο πράγμα που νιώθουν είναι ένας μικρός φόβος.

 Το σκυλί αυτό έχει ένα κοντό και λείο τρίχωμα, με ένα συμπαγές δέρμα για επιπρόσθετη προστασία. Τα κυριότερα χρώματα της ράτσας του είναι το καφέ, το στικτό, το κιτρινόφαιο, το κρεμ, αλλά μπορείτε να το βρείτε και σε διάφορους συνδυασμούς αυτών των χρωμάτων.

 Σε γενικές γραμμές, το Boerboel έχει εκτραφεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να αντέχει κάτω από τον καυτό Αφρικανικό ήλιο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επομένως, μιλάμε για έναν ανθεκτικό σκύλο που προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον του.

 Η ιστορία της ράτσας

 Η ράτσα του Boerboel αναπτύχθηκε το 1652 στην Νότια Αφρική, όταν η Ολλανδική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών αποφάσισε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους κατοίκους του Κέιπ Τάουν, φέρνοντας μαζί της κάποια σκυλιά Μπουλενμπάισερ για προστασία.

 Με το πέρασμα των χρόνων, άποικοι που έφταναν στη περιοχή έφερναν μαζί τους διάφορες μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων για προστασία, ενώ οι Βρετανοί άποικοι που έφτασαν το 1800 είχαν μαζί τους Μπουλντόγκ και Μαστίφ.

 Όλες αυτές οι ράτσες διασταυρώνονταν συνεχώς μεταξύ τους και κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετανάστευσης Ολλανδόφωνων πληθυσμών προς το εσωτερικό της Νοτίου Αφρικής το 1838, αυτά τα σκυλιά διασκορπίστηκαν βόρεια. Κατά πάσα πιθανότητα διασταυρώθηκαν και με γηγενείς Αφρικανικές ράτσες, ενώ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Νοτιοαφρικανικού Μαστίφ φαίνεται να έπαιξε και το Ροδεσιανό Ρίτζμπακ. 

 Το όνομα Boerboel μεταφράζεται ως «το σκυλί του αγρότη». Οι αγρότες, λοιπόν, ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη ράτσα με σκοπό την προστασία των οικογενειών τους, της γης και των κοπαδιών τους από εξωτερικές απειλές. Μάλιστα, δεν δίσταζαν να έχουν περισσότερα από ένα ελεύθερα στις φάρμες και τα αγροκτήματα τους για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

 Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Boerboel αναλάμβανε διαφορετικά καθήκοντα. Από τη προστασία των κοπαδιών, μέχρι την εκτέλεση οποιασδήποτε αγροτικής εργασίας, αυτό το σκυλί ήταν ένας εξαιρετικός σύντροφος για τους κατοίκους της περιοχής.

 Στην γονιδιακή εξέλιξη της ράτσας καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και καποια Μπουλμαστίφ που έφεραν μαζί τους υπάλληλοι της εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών, De Beers, προκειμένου να κρατούν ασφαλή τα ορυχεία.

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δύο άνθρωποι έκαναν φύλλο και φτερό την Αφρικανική Ήπειρό για να βρουν καθαρόαιμα Νοτιοαφρικανικά Μαστίφ. Εντόπισαν 250 και επέλεξαν τα 72. Έκτοτε, η συγκεκριμένη ράτσα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η επίσημη αναγνώριση της από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 2015.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

    

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

     

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

    

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα του Boerboel 

 Πρόκειται για ένα σκυλί γεμάτο αυτοπεποίθηση. Χάρη και στα φυσικά, δυνατά χαρακτηριστικά του, δεν είναι να απορείτε που θεωρείται ιδανικός για να αναλάβει καθήκοντα προστασίας και φύλαξης.

 Το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ διαθέτει ένα έντονο ταπεραμέντο, μια δυναμική φύση και μια φυσική τάση για εκτέλεση καθηκόντων. Είναι πανέξυπνο, αλλά δεν συνιστάται για ιδιοκτήτες δίχως προηγούμενη εμπειρία σε σκυλιά. Ίσα ίσα, απαιτεί μια σωστή και συνεχόμενη εκπαίδευση, αλλά και ορθή κοινωνικοποίηση ήδη από όταν είναι κουτάβι.

 Με τους ξένους ίσως το δείτε λιγάκι καχύποπτο και διστακτικό. Ωστόσο, έχει μια πολύ τρυφερή και στοργική συμπεριφορά απέναντι σε όσους εμπιστεύεται και αγαπάει πραγματικά και φυσικά, είναι πρόθυμο να γίνει το «δεξί» σας χέρι εντός και εκτός σπιτιού!

 Φροντίδα και Περιποίηση

 Παρά το μεγάλο μέγεθος και την έντονη προσωπικότητά του, το Boerboel χρειάζεται καθημερινά σωματική άσκηση για να παραμένει υγιές, αλλά χωρίς υπερβολές. Έτσι, στην καθημερινότητα σας μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί έναν περίπατο ή ένα χαλαρό τρεξιματάκι, όπως επίσης διάφορα παιχνίδια με σκυλιά, ενώ θα το δείτε πρόθυμο να εξερευνήσετε και άλλες πιο μακρινές περιοχές.

 Από εκεί και πέρα, η φροντίδα του τριχώματός του δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το τρίχωμά του χρειάζεται μόνο την ελάχιστη περιποίηση, δηλαδή ένα μπανάκι, όποτε είναι λερωμένος κι ένα βούρτσισμα.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας

 Γενικότερα, το Boerboel είναι ένα πολύ δυνατό και δραστήριο σκυλί, που σπάνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

 Πιο συγκεκριμένα, η ράτσα μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία αγκώνα, οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ σπανιότατα κάποια σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν επιληψία. Βέβαια, αν ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του κτηνίτρού σας και κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμένει υγιής και χαρούμενος, ο εν λόγω τετράποδος μπαγάσας μπορεί να ζήσει για 8 με 12 χρόνια δίπλα σας.

 Συνοψίζοντας, το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ είναι μία από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων εκεί έξω και το επιβλητικό παρουσιαστικό του είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητο. Τα έντονα φυσικά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό και με το έμφυτο ένστικτό του να προστατεύει τους ανθρώπους και το χώρο του, τον καθιστούν ως τον ιδανικό σκύλο-φύλακα, ενώ είναι από τις καλύτερες ράτσες για φάρμες ζώων και αγροκτήματα.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή να απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο εκτροφείο ζώων και να του προσφέρετε το μόνιμο σπιτάκι που του αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top