Μπισόν Χαβανέζ: Ο σκύλος που έψαχνες μια ζωή!

 Τύπος: Toy (μέγεθος σκύλου)

 Βάρος:  3 με 5 κιλά

 Ύψος: 21 με 29 εκατοστά

 Οικογένεια: Barbichon/ Μπαρμπιόν

 Καταγωγή: Κούβα

 Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Bichon Havanais

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Havanese:

  Αν και μικρό σε μέγεθος, το Havanese είναι πολύ ανθεκτικό σκυλάκι. Μάλιστα, διακρίνεται για το ενθουσιώδες και ελαστικό του βάδισμα, που τονίζει την ευτυχισμένη του φύση.

 Το τρίχωμα του είναι διπλό, καθώς διαθέτει ένα μαλακό εσωτερικό υπόστρωμα και ένα εξίσου μαλακό εξωτερικό τρίχωμα. Το εξωτερικό τρίχωμα μπορεί να φτάσει τα δεκαπέντε με είκοσι εκατοστά και κυμαίνεται από ίσιο έως πολύ σγουρό. Τα κύρια χρώματα της ράτσας είναι το λευκό, το μαύρο, το καφέ, το καφεκόκκινο και το καστανοκίτρινο.

 Η ιστορία της ράτσας του Μπισόν Χαβανέζ:

 Το Χαβανεζάκι είναι ένα από τα μικρά σκυλιά Barbichon, που αργότερα έγιναν γνωστά ως Bichon, το οποίο κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ήδη από τα αρχαία χρόνια.

 Μάλιστα, αυτά τα σκυλάκια αποτελούσαν δώρο Ισπανών εμπόρων στις γυναίκες της Κούβας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν φιλικές και εμπορικές σχέσεις στη χώρα.

 Τα «Habeneros», όπως ονομάστηκαν, δεν άργησαν να γίνουν από τα πιο γνωστά κατοικίδια στη Κούβα και μάλιστα κέρδισαν την ευρεία αποδοχή των πλούσιων οικογενειών. Ωστόσο, με την εκ νέου έξοδό τους στην Ευρώπη, απέκτησαν το όνομα «Λευκοί Κουβανοί» και δεν ήταν διάσημα μόνο ως κατοικίδια ζώα της ελίτ, αλλά γενικά ως ράτσα.

 Δυστυχώς, η δημοτικότητά τους δεν άντεξε στο χρόνο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν να συμμετέχουν μόνο σε παραστάσεις του τσίρκου και να κινδυνέψουν με ολοκληρωτικό αφανισμό όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη γενέτειρά τους τη Κούβα.

 Ο απολογισμός της ράτσας ήταν μόλις λίγα εναπομείναντα σκυλάκια τα οποία παρέμειναν στην Κούβα. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1950 και του 1960, τρεις οικογένειες μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τα κατοικίδιά τους, από τα οποία προέκυψε το σημερινό Μπισόν Χαβανέζ.

 Μετά από πολλά χρόνια, η ράτσα κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να αναπτυχθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να γίνει πάλι μία από τις πιο γνωστές ράτσες μικρόσωμων σκύλων.

 Το 1996, τα πρώτα Χαβανεζάκια εγγράφησαν στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα τα συμπεριέλαβε στα μέλη των Toy φυλών. Σήμερα, το Havanese είναι επίσης γνωστό και ως το «μεταξωτό σκυλί της Αβάνας».

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Havanese:

 Το Havanese είναι ένας πολυάσχολο και περίεργο σκυλί που είναι πιο ευτυχισμένο όταν αποτελεί το κέντρο αγάπης και προσοχής της οικογένειάς του. Μάλιστα, αυτός ο μικρόσωμος και χαριτωμένος σκύλος έχει έναν πολύ διασκεδαστικό και στοργικό χαρακτήρα απέναντι στην οικογένειά του, άλλα σκυλιά, παιδιά, κατοικίδια ζώα, ακόμα και στους ξένους.

 Στα χαρακτηριστικά του Χαβανέζ περιλαμβάνεται το ότι είναι πρόθυμο να ευχαριστεί τους πάντες και εκπαιδεύεται πολύ εύκολα σε κανόνες και νέα κόλπα. Μάλιστα, είναι πολύ φωνητικό σκυλί και δεν θα αργήσει να σας δείξει το εύρος των φωνητικών του χορδών.

 Όπως με όλα τα σκυλιά, η κοινωνικοποίηση και η βασική εκπαίδευση του σκύλου σας πρέπει να ξεκινάνε από τη στιγμή που φέρνετε το κουτάβι στο σπίτι, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τον απόλυτο οικογενειακό τετράποδο φίλο για πάντα.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της ράτσας:

 Το (Bichon) Havanese είναι ένα ενεργητικό σκυλάκι, αλλά οι ανάγκες του για άθληση και άσκηση δεν θα σας ταλαιπωρήσουν, καθώς απολαμβάνει και με το παραπάνω έναν καθημερινό σύντομο περίπατο ή διάφορα παιχνίδια με σκυλιά στο κήπο ή την αυλή σας.

 Ως προς τον καλλωπισμό του, η περιποίηση του τριχώματός του απαιτεί ένα καλό βούρτσισμα δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, γιατί έχει μακρύ τρίχωμα και πιάνει εύκολα κόμπους. Επίσης, αν και δεν μαδάει πολύ, καλό είναι να το χτενίζετε, για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες που μπορεί να πέσουν στο χαλί ή το κρεβάτι σας.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικά προβλήματα υγείας: κανένα.
  • Ενδεχόμενες ανησυχίες: εξάρθρωση επιγονατίδας.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: χονδροδυσπλασία, νόσος Legg-Perthes, δυσπλασία αγκώνα, ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, κώφωση.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατο, μάτι, ισχίο, καρδιά, ακοή.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 ως 14 χρόνια.

 Εν κατακλείδι, το Χαβανέζ είναι γεννημένο για να είναι το ιδανικό κατοικίδιο για μια οικογένεια με παιδάκια, καθώς ο τρυφερός και αξιαγάπητος χαρακτήρας του κάνει πολύ εύκολη και ευχάριστη τη συμβίωση μαζί του.

 Αν προσθέσουμε δε και το ότι μπορεί να εκπαιδευθεί σχετικά εύκολα, γιατί είναι πολύ δεκτικό σε ό,τι του ζητάνε να φέρει εις πέρας, τότε έχετε βρει το σκυλάκι που πάντα ψάχνατε.

 Μπορείτε να βρείτε πολλά κουτάβια της ράτσας σε καταφύγια με αδέσποτα ζώα, εκτροφεία σκύλων ή σε σελίδες που χαρίζονται μικρά σκυλάκια, ούτως ώστε να προχωρήσετε στην υιοθεσία του νέου σας φίλου με τη πρώτη ευκαιρία και να του σώσετε τη ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top