Συχνές ασθένειες σκύλων: Πως να τις αντιμετωπίσεις!

 Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πιο κοινές ασθένειες που πλήττουν τα αγαπημένα σας σκυλάκια; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν ένα σωρό αρρώστιες που μπορούν να εκδηλώσουν τα σκυλιά. Τα θετικά νέα είναι πως πολλές από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αυτό σημαίνει πως αντιμετωπίζονται με σχετική ευκολία.

 Βέβαια, μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αρρώστιες των σκύλων. Από εκεί και πέρα, παίζει σημαντικό ρόλο η έγκαιρη διάγνωση – είναι αυτή που καθορίζει και την πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένες ασθένειες των σκύλων, πώς ακριβώς παρουσιάζονται και το σημαντικότερο όλων, πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

 1. Οδοντικά προβλήματα

 Οι μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας είναι από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν την υγεία του σκύλου σας, ειδικά αν έχει ξεπεράσει το τρίτο έτος της ηλικίας του.

 Ο σχηματισμός πέτρας και η ουλίτιδα είναι τα από πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα. Πιο σοβαρές περιοδοντικές ασθένειες, όπως τα αποστήματα, τείνουν να εμφανίζονται σε υπερήλικα σκυλάκια.

 Σε γενικές γραμμές όμως, βασικά συμπτώματα αποτελούν η δύσοσμη αναπνοή, τα χαλαρά δόντια, η ανορεξία σκύλου και δη, η άρνηση κατανάλωσης ξηράς τροφής. Ακόμα, ίσως υπάρξει εμφάνιση κηλίδων αίματος ή πύου από το στόμα, υπερβολική σιελόρροια, νευρικότητα, εξογκώματα στα ούλα ή κάτω από τη γλώσσα και αποχρωματισμένα δόντια και ούλα.

 Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει τον καθαρισμό των δοντιών, την εξαγωγή και την απονεύρωση. Φυσικά, πρόκειται για διαδικασίες που γίνονται από τον κτηνίατρο. Παρ’ όλ’ αυτά, η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος του σκύλου είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να παραλείπετε την περιποίησή του και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 2. Μολύνσεις στα αφτιά

 Ο σκυλάκος σας εμφανίζει συνέχεια λοιμώξεις στα αφτιά; Δείτε μήπως είναι αλλεργικός σε τρόφιμα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια – βασικά συστατικά πολλών τροφίμων.

 Ωστόσο, σκυλιά με μακριά, πεταχτά αφτάκια είναι πιο επιρρεπή σε σχετικές μολύνσεις. Αν τα δείτε να ξύνονται υπερβολικά, να τινάζουν τα κεφάλια τους ή να τρίβουν τα αφτιά τους σε έπιπλα, τότε μάλλον κάτι παίζει.

 Ακόμα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ερυθρότητα των αφτιών, τα εξογκώματα ή τις κύστες γύρω από τη περιοχή, την τοπική τριχόπτωση, τα προβλήματα με την ισορροπία και το βάδισμα, την απώλεια ακοής και τον πόνο.

 Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της κατάστασης είναι να καθαρίσετε και να στεγνώσετε προσεκτικά τα αφτάκια του κατοικίδιού σας. Αν πονάει, τότε καλό είναι ο καθαρισμός να γίνει από κάποιον επαγγελματία.

 Ύστερα από σχετική διάγνωση, γίνεται κι ο προσδιορισμός του τύπου της λοίμωξης. Έπειτα, χορηγούνται στο ζωντανό τα κατάλληλα αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.

 3. Δερματίτιδες

 Όλα τα σκυλιά ξύνονται σε καθημερινή βάση κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν όμως παρατηρήσετε πως το δικό σας ξύνεται μανιακά, μην το αμελήσετε.

 Η πρώτη αιτία που κρύβεται πίσω από τον έντονο κνησμό είναι κάποια τροφική αλλεργία. Μπορεί να αφορά τρόφιμα, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι ή κάτι άλλο. Για να τον ανακουφίσετε από τα συμπτώματα του, μπορείτε να δοκιμάσετε μια διατροφή χαμηλή σε αλλεργιογόνα, όπως είναι το αρνάκι με το ρύζι. Αν δεν πιάσει, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Ένας ακόμα υπαίτιος μπορεί να είναι κάποια λοίμωξη από βακτήρια ή μύκητες. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση Hot Spots (πυοτραυματική δερματίτιδα), ειδικά σε σκυλάκια με πυκνό τρίχωμα.

 Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο ειδικό σαμπουάν για την ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος και του τριχώματος ή κάποια αντιβιοτική αλοιφή για πιο σοβαρά περιστατικά.

 4. Εμετοί και διάρροιες

 Το γαστρεντερικό σύστημα των σκύλων είναι αρκετά ευαίσθητο και μπορεί να επηρεαστεί από ένα σωρό παράγοντες. Μια απλή διατάραξη συνήθως περνάει μόνη της μετά από μερικές μέρες. Ωστόσο, αν ο δικός σας κάνει εμετούς ή διάρροιες πολύ συχνά, τότε μάλλον είναι η στιγμή να σηκωθείτε από τον καναπέ και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

 Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε δυσάρεστες αρρώστειες σκύλων, όπως είναι τα σκουλήκια, ο Παρβοϊός και άλλα παράσιτα που ίσως προκαλέσουν σοβαρότερες ασθένειες.

 5. Ακαμψία και πόνοι

 Αν το κατοικίδιο σας έχει ξεπεράσει τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του, μπορεί να δυσκολεύεται λιγάκι όταν κάνει καθημερινές κινήσεις. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες και το ξάπλωμα.

 Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Όχι τίποτε άλλο, απλώς το γήρας είναι μια φυσική διαδικασία που δεν μπορείτε να εμποδίσετε. Επίσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μερικές εξετάσεις στον σκύλο σας για να δείτε μήπως έχει αρθριτικά. 

 6. Ουρολοιμώξεις

 Συνηθως εμφανίζονται με τη μορφή συχνοουρίας, ακράτειας, αιματουρίας, δυσκολίας ή πόνου κατά την ούρηση και έντονο γλείψιμο της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να καλέσετε τον γιατρό του. Ύστερα από την ορθή διάγνωση, θα μπορέσει να του χορηγήσει και τον κατάλληλο τύπο αντιβιοτικών.

 7. Παχυσαρκία

 Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε αν το ζωάκι σας πρέπει να χάσει βάρος ή όχι είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά τα πλευρά του. Αν δεν τα αισθάνεστε με τα χέρια σας, τότε μάλλον τα έχει πάρει τα κιλάκια του!

 Για την ακρίβεια, η παχυσαρκία φαίνεται πολύ εύκολα κι αυτό ισχύει για τα περισσότερα σκυλιά. Η δυσκολία έρχεται σε όσα ανήκουν σε ράτσες με πυκνό τρίχωμα.

 Όπως κι αν έχει όμως, ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να την αποφύγετε είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως επίσης να ξέρετε πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος σας. Συνδυάστε τα με την κατάλληλη σωματική άσκηση και θα τον δείτε να ξαναγίνεται στυλάκι!

 Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο. Παρατηρείτε, λοιπόν, πάντοτε την συμπεριφορά του για τυχόν σημάδια που μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει καλά.

 Μπορεί οι παραπάνω ασθένειες σκύλων να είναι αρκετά κοινές και να μην αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας. Μην επαναπαύεστε όμως, γιατί η τωρινή αμέλειά σας μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά τον σκύλο σας μελλοντικά.

 Αν έχετε τις αμφιβολίες σας για την κατάσταση της υγείας του, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας. Μην ξεχνάτε πως είναι σύμμαχος και φίλος – και των δύο!

 Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνιση μπορεί να χρειάζεστε, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top