Τύπος: Toy
Βάρος: περίπου 1 με 3 κιλά
Ύψος: 20 με 28 εκατοστά
Οικογένεια: Spitz
Καταγωγή: Γερμανία
Ημερομηνία καταγωγής: 1800
Άλλα ονόματα: δεν αναφέρονται
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας Pomeranian:
Το Pomeranian είναι ένα μικρό, κοντόχοντρο σκυλάκι με τετράγωνες αναλογίες και στρογγυλό σώμα. Η συγκεκριμένη ράτσα μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά με τους σκύλους τύπου Σπιτς, όπως το Γερμανικό Σπιτς ή το Κίσχοντ σκυλί, τα οποία είναι τα μικρά αυτιά, η κυρτή ουρά και το διπλό τρίχωμα.
Η έκφραση του Πομεράνιαν εκφράζει επαγρύπνιση και μοιάζει με αλεπούς. Το βάδισμά του είναι ομαλό, χαλαρό και ισορροπημένο.
Η ράτσα διαθέτει ένα πολύ απαλό, παχύ υπόστρωμα και ένα μακρύ και τραχύ σε υφή εξωτερικό στρώμα τριχών, που απέχει από το δέρμα, κάνοντας το Πομεράνιαν να φαίνεται ακόμα πιο φουντωτό. Τα χρώματα στα οποία το συναντάμε σήμερα είναι το κρεμ, το πορτοκαλί, το καφέ, το σκούρο καφέ, το άσπρο, το μαύρο, το μπλε, το κόκκινο και το γκρι.
Η αφρατούτσικη εμφάνιση της ράτσας τονίζεται ακόμα περισσότερο με την παχιά τραχηλιά που καλύπτει το λαιμό και την ανοδική στάση του κεφαλιού των σκύλων.
Η ιστορική απαρχή του Pomeranian:
Το μικρότερο μέλος της οικογένειας των Σπιτς σκύλων, το Pomeranian Spitz dog μπορεί να καυχιέται άφοβα για τους σκληροτράχηλους προγόνους του που ήταν οδηγοί ελκήθρων.
Το πότε ακριβώς όμως η ράτσα άρχισε να εκτρέφεται σε αυτό το μικρό μέγεθος που τη συναντάμε σήμερα, δεν μας είναι γνωστό. Ούτε μας είναι γνωστό που δημιουργήθηκε, ποια είναι η καταγωγή αυτού του σκύλου μινιατούρα, παρόλο που η Γερμανία και, συγκεκριμένα η Πομερανία, φαίνεται να είναι η πιο πιθανή τοποθεσία.
Ο πιο πιθανός πρόγονος αυτών των σκύλων μάλλον ήταν το Deutscher Spitz. Μόνο όταν η ράτσα μεταφέρθηκε στην Αγγλία ονομάστηκε Pomeranian, αλλά εκείνα τα πρώτα σκυλιά δεν έμοιαζαν με αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Πομεράνιαν. Εκείνα τα σκυλιά ζύγιζαν περίπου 13 κιλά και ήταν άσπρα.
Στην πραγματικότητα, το Ιαπωνικό Spitz μοιάζει πολύ με εκείνα τα πρώτα Πομεράνιαν κα πιθανότατα είναι μακρινός τους απόγονος.
Αν και το Pomeranian αναγνωρίστηκε από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο το 1870, μόλις η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας έφερε ένα σκυλάκι της ράτσας από την Ιταλία, η δημοτικότητά του αυξήθηκε.
Βέβαια, τα Πομεράνιαν που είχε στη κατοχή της η Βασίλισσα Βικτώρια ήταν μεγαλόσωμα και γκρι.
Μέχρι το 1900, αυτά τα σκυλάκια είχαν αναγνωριστεί και από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο και εμφανίζονταν τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Αμερική, σε διάφορα χρώματα.
Ανέκαθεν, το Πομεράνιαν ήταν ένα αγαπητό και δημοφιλές σκυλί τόσο ως κατοικίδιο, όσο και ως συμμετέχων σε διαγωνισμούς σκύλων, με πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο.
Επίπεδο ενέργειας
Παιχνίδι
Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά
Φιλικότητα προς τους αγνώστους
Ευκολία εκπαίδευσης
Ευαισθησία στην ζέστη
Απαιτήσεις άσκησης
Αγάπη
Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια
Εγρήγορση
Απαιτήσεις περιποίησης
Γαύγισμα
Διαβάστε στο Dogtime: Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται!
Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα του Πομεράνιαν Spitz;
Αν έπρεπε να περιγράψουμε τον χαρακτήρα του Πομεράνιαν με τρία επίθετα, αυτά θα ήταν: ενθουσιώδες, αφοσιωμένο και πολυάσχολο. Αυτό το μικρό σκυλί αξιοποιεί στο έπακρο την κάθε μέρα και η λατινική φράση «carpe diem» («άδραξε τη μέρα») είναι το μότο του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του!
Πρόκειται για έναν σκύλο που είναι περίεργος, παιχνιδιάρης, προσεκτικός στις κινήσεις του, πάντα ορεξάτος για παιχνίδι και με πολλή αυτοπεποίθηση, σε σημείο που μερικές φορές γίνεται αλαζόνας.
Όπως οι περισσότερες ράτσες σκύλων, έτσι και αυτός έχει μια επιφυλακτική συμπεριφορά απέναντι σε όσους δε λογαριάζει ως φίλους και μερικές φορές μπορεί να γίνει υπερπροστατευτικός με την περιουσία του ή ακόμα και επιθετικός με άλλα σκυλιά. Ορισμένα έχουν την τάση να γαυγίζουν έντονα όταν υπάρχει λόγος ή φανερή απειλή, για να ειδοποιήσουν τα αφεντικά τους.
Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σας ακούει, θα πρέπει να τον μυήσετε στην εκμάθηση των βασικών εντολών από κουτάβι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τον κοινωνικοποιήσετε σωστά, προκειμένου να αποκτήσει μια αξιοπρεπή και ώριμη συμπεριφορά με άλλα σκυλιά και ανθρώπους.
Για το καλό όλων στην οικογένεια, ξεκινήστε με θετική ενίσχυση και ανταμοιβή με λιχουδιές ή αγαπημένα του παιχνίδια, για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε έναν υπάκουο τετράποδο σύντροφο.
Μια μέρα στη ζωή του Pomeranian:
Το Pomeranian Spitz είναι ένα μικροκαμωμένο, αλλά πολύ δραστήριο σκυλάκι, που έχει ανάγκη την καθημερινή δραστηριοποίηση και γυμναστική. Οι ανάγκες του μπορεί να καλυφθούν με παιχνίδια μέσα στο σπίτι και με σύντομους περιπάτους, αλλά δεν θα ήταν άσχημο να το συμπεριλαμβάνετε που και που στα ταξίδια και τα χόμπυ σας, για να αλληλεπιδρά με το φυσικό του περιβάλλον.
Το τρίχωμά του είναι διπλό και χρειάζεται βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες. Τις περιόδους που παρατηρείτε έντονη τριχόπτωση του σκύλου σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε, βουρτσίζετέ το συχνότερα και ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές.
Το προφίλ υγείας της ράτσας:
- Σημαντικές ανησυχίες: εξάρθρωση επιγονατίδας.
- Μικρές ανησυχίες: κρανιακή πηγή σκύλου, υπογλυκαιμία, εξάρθρωση ώμου, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, εντρόπιο.
- Περιστασιακές καταστάσεις: κατάρρευση τραχείας, παραμένων αρτηριακός πόρος, νόσος Legg-Perthes.
- Προτεινόμενες εξετάσεις: γονάτων, ματιών, καρδιάς, ισχίων.
- Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–16 χρόνια.
Το Πομεράνιαν Σπιτς είναι η τρανή απόδειξη πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τους σκύλους μινιατούρα, γιατί μέσα τους κρύβουν μια αστείρευτη πηγή ζωής και χαράς, που αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Αυτό το σκυλί αγαπάει την περιπέτεια και τη δράση, ενώ δεν αφήνει τη μέρα του ανεκμετάλλευτη.
Δυστυχώς, υπάρχουν κουτάβια της ράτσας που χαρίζονται για υιοθεσία ή προσωρινή φιλοξενία, καθώς τα καταφύγια ζώων είναι κατάμεστα με αδέσποτα σκυλάκια που εγκαταλείφθηκαν ή κακοποιήθηκαν από τον κηδεμόνα τους.
Αν θέλετε να κάνετε ένα Πομεράνιαν πραγματικά ευτυχισμένο, ανοίξτε το σπίτι σας και κάντε το να νιώσει ισότιμο μέλος της οικογένειας. Με τη σειρά, του εκείνο θα σας ανταποδώσει την αγάπη του στο έπακρο και θα σας θυμήσει το εξής: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάτε σε ανούσια πράγματα. Αδράξτε τη μέρα, γιατί κάθε ημέρα είναι ένα μικρό θαύμα»!