Κίσχοντ: Ένα πολυτάλαντο & εκπαιδεύσιμο σκυλί!

 Τύπος: μη αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 15 με 20 κιλά

 Ύψος: 40 με 48 εκατοστά

 Οικογένεια: Σπιτς

 Καταγωγή: Ολλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1700

 Άλλα ονόματα: Wolf Spitz

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το Keeshond:

 Το Κίσχοντ είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και διαθέτει τετράγωνες αναλογίες. Η ανθεκτικότητα και το ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που το διακατέχει του επιτρέπουν να ανταπεξέρχεται άψογα σε όλες τις εργασίες που του αναθέτουν.

 Το βάσισμά του είναι από τα πιο εμφανή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ράτσας, καθώς είναι σταθερό, τολμηρό και ζωηρό. Το τρίχωμά του είναι διπλό: εσωτερικά διαθέτει ένα παχύ υπόστρωμα και εξωτερικά ένα μακρύ, ίσιο και τραχύ τρίχωμα, που του προσδίδει την ύψιστη προστασία και μόνωση από το κρύο και την υγρασία του βορρά.

 Τα συνήθη χρώματα του τριχώματός του είναι το μαύρο, το γκρι, το μαύρο με το γκρι και το μαύρο με το ασημί.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Το Keeshond ανήκει στην οικογένεια των Σπιτς σκύλων, ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη καταγωγή του. Απ’ ότι φαίνεται, η ράτσα καθιερώθηκε στην Ολλανδία τουλάχιστον από τον δέκατο όγδοο αιώνα ως ζώο συντροφιάς και φύλακας. Αργότερα όμως καθιερώθηκε ως φύλακας σε φορτηγίδες, καθοδηγώντας τα μικρά σκάφη που διέβαιναν τον ποταμό Ρήνο.

 Τα παιχνίδια της μοίρας ανάγκασαν τον σκύλο να εμπλακεί στα πολιτικά γεγονότα της Ολλανδίας λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Ο αρχηγός της παράταξης Patriot, ονόματι Kees de Gyselaer, φαίνεται ότι είχε ένα σκυλί Keeshond που ονομάζοταν Kees.

  Αυτό το σκυλί εμφανίστηκε σε τόσα πολλά πολιτικά κινούμενα σχέδια, που τόσο το ίδιο, όσο και η ράτσα του έγιναν σύμβολο της πολιτικής παράταξης των «Πατριωτών». H πολιτική παράταξη όμως δεν κατάφερε να επικρατήσει και αυτό δυστυχώς επηρέασε και το μέλλον της ράτσας.

 Τα πράγματα για το Κίσχοντ έγιναν ακόμα χειρότερα όταν οι βάρκες που έπλεαν στον ποταμό Ρήνο έγιναν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα αυτά τα σκυλιά να θεωρούνται ακατάλληλα πλέον για το μέγεθός τους.

 Παρά το χαμηλό προφίλ και την δημοτικότητά της, όμως, η ράτσα κατάφερε να επιβιώσει εξαιτίας των προσπαθειών που κατέβαλαν κάποιοι βαρκάρηδες κα αγρότες.

 Το 1920, η βαρόνη van Hardenbroek ξεκίνησε μια προσπάθεια διάσωσης των εναπομείναντων σκύλων, συστήνοντας τα στον κύκλο της. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα, το 1925, το Κίσχοντ να φτάσει μέχρι την Αγγλία.

 Το 1930, ο Αμερικάνικος Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα και μέχρι σήμερα, το Κίσχοντ θεωρείται ο εθνικός σκύλος της Ολλανδίας.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του Κίσχοντ:

 Το Keeshond συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά που το κατατάσουν ως ένα από τα καλύτερα κατοικίδια για οικογένειες. Μεταξύ άλλων, είναι αρκετά ενεργητικό και παιχνιδιάρικο, πολύ προσεκτικό και στοργικό με τους δικούς του, όπως επίσης έτοιμο για κάθε περιπέτεια και ευκαιρία για χαλάρωση στον καναπέ.

 Την ίδια στιγμή, η ράτσα του είναι ευαίσθητη και μαθαίνει πολύ εύκολα εντολές και κόλπα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η εκπαίδευσή του θα πρέπει να ξεκινάει από τότε που είναι κουτάβι και να συνδυάζεται με θετική ενίσχυση και ανταμοιβή, για να έχει πάντα μία αξιοπρεπή και υπάκουη συμπεριφορά.

 Ανεξαρτήτως ράτσας, όλα τα σκυλιά πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένα και πειθαρχημένα, διότι με αυτόν τον τρόπο μένουν πάντα προστατευμένα όταν παραστεί κίνδυνος, ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες τις στιγμές της οικογένειάς τους.

 Γενικά, πάντως, είναι πολύ φιλικός χαρακτήρας και εξαιρετικός με τους ενήλικες και τα μικρά παιδιά, ενώ με την εκπαίδευση του σκύλου σας για φύλακα θα είναι πάντα άγρυπνος φρουρός μέσα στο σπίτι για να τους φυλάει.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής Keeshond:

 Αν και πρόκειται για ένα δραστήριο σκυλί, το Keeshond δεν έχει ανάγκη από έντονη άσκηση. Οι ανάγκες του καλύπτονται με μια καλή βόλτα με λουρί, ενώ σε συνδυασμό με μερικά παιχνίδια στον κήπο ή το πάρκο, θα είναι ένα χαρούμενο κατοικίδιο.

  Επιπροσθέτως, λόγω του ότι έχει διπλό τρίχωμα, χρειάζεται βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα. Φυσικά, τις περιόδους που μαδάει, καλό είναι να το χτενίζετε πιο συχνά για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες και να βοηθάτε το τρίχωμά του να παραμένει υγιές και σε εξαιρετική κατάσταση.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: δυσπλασία ισχίου, επιληψία, δερματικά προβλήματα, εξάρθρωση επιγονατίδας, δυσπλασία αγκώνα.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχία, γόνατα, αγκώνες, μάτια.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια.

  Αυτό το πολυτάλαντο σκυλί τα καταφέρνει πολύ καλά σε ό,τι του ζητηθεί να φέρει εις πέρας, ενώ δίκαια θεωρείται ένα από τα καλύτερα σκυλιά για υιοθεσία. Από κουτάβια ακόμα, τα σκυλιά της ράτσας εκπαιδεύονται εύκολα σε κανόνες και εντολές που τους δίνονται, ενώ συνδυάζουν την ενθουσιώδη και παιχνιδιάρικη φύση τους με τον φιλικό και στοργικό χαρακτήρα τους απέναντι σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top