Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας: Ο ιχνηλάτης με τον θαυμάσιο χαρακτήρα!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 15 με 23 κιλά

 Ύψος: 43 με 53 εκατοστά

 Οικογένεια: Gundog, Retriever

 Καταγωγή: Νέα Σκωτία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Σκύλος Little River Duck

 Λίγα λόγια για τη ράτσα Nova Scotia Duck Tolling Retriever:

 Τα Nova Scotia Duck Tolling Retrievers τρέχουν όσο καλά κολυμπάνε όταν ορμάνε στο πεδίο της δράσης. Είναι μικρότερα σε μέγεθος και περισσότερο ευκίνητα από άλλα retriever. Η ισχυρή, αλλά συμπαγής σωματική κατασκευή τους τα επιτρέπει να τρέχουν ακούραστα, να πηδούν και να ανακτούν θηράματα, κουνώντας πάντα την ουρά τους με πάθος.

 Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν για να ζουν και να κυνηγούν σε παγωμένα νερά. Διαθέτουν διπλό τρίχωμα, δηλαδή ένα εξωτερικό στρώμα τριχώματος μεσαίου μεγέθους και ένα εσωτερικό υπόστρωμα, ικανό να απωθεί το νερό.

 Το τρίχωμα στο σώμα δεν πρέπει να είναι μακρύ για έναν σκύλο που εργάζεται, σε αντίθεση με την ουρά του που πρέπει να έχει μακριές τρίχες, καθώς του προσθέτουν περισσότερη χάρη και έμφαση όταν την κουνάει.

 Τα συνήθη χρώματα της συγκεκριμένης φυλής είναι το κόκκινο με το χρυσό, το σκέτο κόκκινο και το χάλκινο. Χαρακτηριστικό του σκύλου είναι το λευκό χρώμα που φέρει στο μπροστινό τμήμα του κορμιού του, που μοιάζει με φλόγα, όπως επίσης ο λευκός χρωματισμός στο στήθος, την ουρά και τα πόδια.

 Η ιστορία της ράτσας Nova Scotia Duck Tolling Retriever:

 Ήδη από τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν το Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας για να παρασέρνουν τις πάπιες μέσα στα δίχτυα τους. Ο τρόπος που το πετύχαιναν αυτό ήταν με το να βάζουν αυτά τα σκυλιά να παίζουν κατά μήκος της ακτής και να κυνηγάνε κλαδιά, ένα θέαμα που οδηγούσε τις φιλοπερίεργες πάπιες στην ενέδρα που τις είχαν στήσει οι ψαράδες της εποχής.

 Τέτοια σκυλιά, όπως και πολλές άλλες ράτσες σκύλων, πιθανότατα ήρθαν με Ευρωπαίους αποίκους στο Νέο Κόσμο, όπου είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούνται ως δόλωμα για μικρά θηράματα από το Τσέσαπικ της Βιρτζίνια, μέχρι το Μάριταϊμ.

 Το Nova Scotia Duck Tolling Retriever αναπτύχθηκε στην κομητεία Yarmouth, στο νότιο άκρο της Nova Scotia, στις αρχές του 19ου αιώνα. Όντας αρχικά γνωστή ως Little River Duck Dog ή ως Yarmouth Toller, η ράτσα αργότερα εδραιώθηκε ως Retriever Nova Scotia Duck Tolling.

 Το Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας αναγνωρίστηκε από τον Καναδικό Κυνολογικό Όμιλο το 1915, με μόλις 15 σκυλιά της φυλής να είναι εγγεγραμμένα εκείνο το έτος. Τα πρώτα σκυλιά ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

  

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

  

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα του Nova Scotia Duck Tolling Retriever;

 Αυτή η ράτσα εκτράφηκε για να κυνηγάει πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά, συνεπώς, έχει πολλή ενέργεια και μπορεί να ιχνηλατεί για ώρες χωρίς να κουράζεται. Ομολογουμένως, είναι ένα σκυλί αφοσιωμένο στα καθήκοντά του, όπως επίσης ενεργητικό και παιχνιδιάρικο με την οικογένειά του.

 Η καθημερινή άσκηση που χρειάζεται αυτό το σκυλί είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι με ρίψη μπάλας. Όλα όσα πρόκειται να κάνει, τα κάνει με πολύ κέφι και ζήλο, είτε πρόκειται για ασκήσεις υπακοής ή ευκινησίας, είτε απλώς για έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς.

 Γενικά, βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνιση, αλλά δεν είναι υπερκινητικά και μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλές περιστάσεις της καθημερινότητας.

 Έχουν στοργικό και ευγενικό χαρακτήρα, αλλά τα νεαρά κουτάβια της ράτσας μπορεί να γίνουν ενθουσιώδη και φασαριόζικα καμιά φορά. Όσον αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια, θα τη χαρακτηρίζαμε εξαιρετική. Βέβαια, με τους ξένους είναι λίγο διστακτικά στην αρχή, αλλά αποκτούν γρήγορα οικειότητα μαζί τους.

 Αυτά τα σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα και είναι πρόθυμα να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Εάν όμως δεν έχουν μια πλούσια ρουτίνα με έξυπνα παιχνίδια για σκυλιά μέσα στο σπίτι και ποικίλες δραστηριότητες, μπορεί να βαρεθούν και να γίνουν πεισματάρικα.

 Μάλιστα, μερικές φορές, όταν ενθουσιάζονται πολύ, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα φωνητικά, βγάζοντας δυνατές κραυγές.

 Η καθημερινότητα του Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας:

 Ο σκύλος Nova Scotia Duck Tolling Retriever χρειάζεται πολλή άσκηση και καθημερινή εκτόνωση για να διαβιώνει ομαλά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Είναι ένα σκυλί με πολλή ενέργεια και οι ανάγκες του μπορούν να ικανοποιηθούν με δραστηριότητες, παιχνίδια μέσα στο νερό ή στο έδαφος, ιχνηλασία και ανάκτηση αντικειμένων.

 Όπως αναφέραμε προ ολίγου, λατρεύει το νερό, επομένως, το καλοκαίρι δεν έχει καλύτερο από το να κολυμπάει και να διασκεδάζει στη θάλασσα!

 Ο κηδεμόνας ενός τέτοιου σκύλου οφείλει να ενισχύσει την καθημερινή του ρουτίνα με ασκήσεις που διεγείρουν το μυαλό και το σώμα του, όπως για παράδειγμα, η βασική εκπαίδευση υπακοής και τα παιχνίδια ευκινησίας.

 Την ίδια στιγμή, είναι αφοσιωμένα στην οικογένειά τους και εκτιμούν – αλλά και απολαμβάνουν – να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

 Ο καλλωπισμός του αφορά ένα εβδομαδιαίο, προσεκτικό βούρτσισμα για να διατηρείται το τρίχωμά του καθαρό και κομψό.

 Η κατάσταση της υγείας του:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: δυσπλασία ισχίου, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: δεν αναφέρονται.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίων, ματιών, DNA για προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 11–13 χρόνια.

 Μπορεί να αποτελούσαν για χρόνια «δέλεαρ» για το κυνήγι πάπιας, αλλά τα Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας είναι πολλά περισσότερα από απλά ριτρίβερ (ιχνηλάτες). Αυτά τα σκυλάκια είναι ενθουσιώδη, πολυτάλαντα και υπάκουα κατοικίδια, αρκεί να βιώνουν μια πλούσια και δημιουργική καθημερινότητα.

 Για όσους ενδιαφέρονται για την υιοθεσία της ράτσας, κουτάβια της ράτσας δεν χαρίζονται στην Ελλάδα. Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, όμως, πιθανώς να βρείτε Ριτρίβερ Νέας Σκωτίας σε κάποιο εκτροφείο ζώων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top