Ηλικία σκύλου: Πότε γερνάει ο σκύλος μου;

 Αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός πως ένας χρόνος ζωής ενός σκύλου αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινη έτη. Πράγματι, αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σκυλογονείς για την μέτρηση των χρόνων που ζει ένας σκύλος. Αν ανήκετε σε αυτούς, λοιπόν, μην ανησυχείτε, γιατί δεν είστε οι μόνοι!

 Παρ’ όλ’ αυτά, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι απόλυτα σωστή. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η μέθοδος δημιουργήθηκε για να δείξει ότι οι σκύλοι μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, αν θέλετε να καταλάβετε την πραγματική αντιστοιχεία στα χρόνια σκύλου με ανθρώπου, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε.

 Στην σύγχρονη εποχή, ειδικοί και ερευνητές έχουν αναπτύξει μια καινοτόμα και πολύ πιο ακριβή μέθοδο για να μετρήσουν τα χρόνια του σκύλου με αυτά του ανθρώπου.

 Πώς να καταλάβω την ηλικία του σκύλου μου;

 Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έρχονται για να σας δώσουν την ειδική φόρμουλα για να βρείτε ποια είναι η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια και να βάλουν ένα τέλος στους προβληματισμούς σας.

 Μελέτησαν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αλλάζει το DNA των σκύλων και των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: πολλαπλασιάζετε τον φυσικό λογάριθμο της ηλικίας του σκύλου επί 16 και στο τελικό αποτέλεσμα προσθέτετε 31.

 Βέβαια, πρόκειται για έναν σχετικά σύνθετο τύπο. Αν θέλετε να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τη ζωή σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τα παρακάτω για όσα σκυλιά είναι κάτω από 45 κιλά:

  •  Ο πρώτος χρόνος της ζωής του σκυλάκου ισούται με 15 ανθρώπινα χρόνια.
  •  Ο δεύτερος είναι ίσος περίπου με 9 ανθρώπινα έτη.
  •  Κάθε επιπλέον έτος ισούται περίπου με 4 ή 5 ανθρώπινα έτη.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως δεν μεγαλώνουν όλα τα σκυλιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αντιθέτως, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη ράτσα τους.

 Σε γενικές γραμμές, ράτσες σκύλων με μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες. Έτσι, την ίδια στιγμή που ένας Μεγάλος Δανός 7 ετών θεωρείται υπερήλικας, ένα Τσιουάουα στην ίδια ηλικία είναι σχετικά νεαρό!

 Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, είναι πως για να βρούμε τη συσχέτιση στα χρόνια σκύλου με ανθρώπου και να βρούμε την πραγματική ηλικία του σκύλου μας, πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε τις ράτσες με βάση το μέγεθός τους.

Μέγεθος σκύλου

Μικρόσωμα (κάτω από 9 κιλά)

Μεσαία (9-22 κιλά)

Μεγαλόσωμα (22-45 κιλά)

Γιγαντιαία (45+)

  

Ανθρώπινα χρόνια

  

1

15

15

15

12

2

24

24

24

22

3

28

28

28

31

4

32

32

32

38

5

36

36

36

45

6

40

42

45

49

7

44

47

50

56

8

48

51

55

64

9

52

56

61

71

10

56

60

66

79

11

60

65

72

86

12

64

69

77

93

13

68

74

82

100

14

72

78

88

107

15

76

83

93

114

 Πώς μεγαλώνουν οι σκύλοι;

 Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα, οι σκύλοι μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μεγαλώνουν περίπου με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 6 ετών. Αντιθέτως, οι γιγαντιαίοι σκύλοι φαίνονται να γερνούν πιο γρήγορα – τουλάχιστον συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

 Για παράδειγμα, στην ηλικία των 7 ετών, ένας μικρόσωμος σκυλάκος, όπως είναι το Ντατσχάουντ, είναι κατά 6 ανθρώπινα χρόνια νεότερος από έναν μεγαλόσωμο, όπως το Airedale Terrier.

 Πρακτικά, οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς για ποιους λόγους τα μικρούτσικα σκυλάκια ζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, φαίνεται πως οι μεγαλόσωμες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς απέναντι σε ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία.

 Αντίστοιχα, οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων ενηλικιώνονται γρηγορότερα από τις μικρόσωμες. Έτσι, οδηγούνται ευκολότερα σε αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων τους, σε διάφορους τύπους καρκίνου και άλλες παθήσεις.

 Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως η φυσιολογική γήρανση των σκύλων εξαρτάται από το μέγεθος, τη ράτσα και άλλες γονιδιακές ιδιαιτερότητες, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ των σκύλων.

 Πότε γερνάει ο σκύλος μου: Κοινά σημάδια γήρανσης:

 Υπάρχουν κι άλλα σημάδια που μαρτυρούν την ηλικία ενός σκύλου, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά και η αλλαγή της συμπεριφορά του σκύλου. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στα δόντια του. Θεωρητικά, μέχρι να συμπληρώσει την ευαίσθητη ηλικία των 7 πρώτων μηνών, έχει βγάλει τα μόνιμα δοντάκια του.

 Όταν γίνει 1 – 2 ετών τα δόντια του γίνονται πιο θαμπά και αρχίζουν να κιτρινίζουν, ενώ στα 5 με 10 χρόνια αρχίζουν να φθείρονται και να χαλάνε.

 Άλλες ενδείξεις για τη μέτρηση των χρόνων του σκύλου είναι οι εξής:

  •  Γκριζωπό τρίχωμα
  •  Μειωμένη όραση, θολούρα στα μάτια
  •  Προβλήματα ακοής
  •  Σκληροί μύες και αρθρώσεις, αρθρίτιδα
  •  Ληθαργική συμπεριφορά
  •  Μεταβολές στην, κατά τα άλλα, φυσιολογική συμπεριφορά, όπως είναι το έντονο άγχος, η σύγχυση, τα προβλήματα στο σπίτι, η νευρικότητα.

 Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την ακριβή ηλικία του αγαπημένου σας κατοικιδίου και ποια είναι η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια, εξετάζοντας τα δόντια, το σχήμα του σώματος, το τρίχωμα και τα μάτια του.

 Είναι ανάγκη να ξέρω ποια είναι η ηλικία των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια;

 Η μέτρηση των χρόνων του σκύλου είναι ένας σίγουρος και διασκεδαστικός τρόπος για να μάθετε περισσότερα για εκείνον! Εκτός αυτού όμως, είναι και μια απαραίτητη γνώση. Όχι τίποτε άλλο, απλώς σας επιτρέπει να είστε σε θέση να προασπίσετε καλύτερα την υγεία του.

 Όπως κι αν έχει, να έχετε στο νου σας πως ο κάθε σκυλάκος είναι διαφορετικός. Αν ο δικός σας ανήκει σε κάποια μεγαλόσωμη ράτσα, ξεκινήστε να ψάχνετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης στον 5ο με 6ο χρόνο ζωής του. Αν πάλι είστε ιδιοκτήτες κάποιας μικρόσωμης ράτσας, ενδέχεται να μην δείτε σχετικές ενδείξεις μέχρι τον 7ο ή 8ο χρόνο.

 Σε κάθε περίπτωση, μόλις αποκτήσετε έναν υπερήλικα πιστό φίλο, θα πρέπει να τον προσέχετε διπλά. Παρατηρείτε πάντοτε την συμπεριφορά, τα επίπεδα ενέργειας και τις διατροφικές του συνήθειες.

 Γενικά, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους του σκύλου σας. Εξίσου απαραίτητη είναι η κατάλληλη πνευματική διέγερση και η σωματική άσκηση. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να παραλείπετε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας! Αντιθέτως, είναι πάντοτε σημαντικές.

 Αλήθεια, ο δικός σας σκύλος πόσο χρονών είναι σε ανθρώπινα χρόνια; Για πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top