Υιοθεσία Σκύλου: Τι θα κληθείς να αντιμετωπίσεις!

 Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου από ένα καταφύγιο είναι μια από τις πιο υπεύθυνες και καλοσυνάτες πράξεις που μπορείτε να κάνετε. Για την ακρίβεια, υπάρχουν περίπου 4.000.000 σκυλιά και κουτάβια για υιοθεσία κι αυτό μόνο στην Ελλάδα. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Τα εγκαταλελειμμένα ζωάκια αποτελούν περίφημα κατοικίδια. Μπορούν να είναι εξαιρετικά πιστά, τρυφερά, ενώ έχουν ένα σωρό τρόπους να σας δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Την ίδια στιγμή όμως, κουβαλούν και το βαρύ φορτίο της εγκατάλειψης. Αυτό είναι πιθανό να τους δημιουργήσει κάποια θεματάκια, που ίσως αποτελέσουν πρόκληση για ορισμένους από εσάς.

 Μαζί τους θα χρειαστείτε να δείξετε την αμέριστη κατανόηση και υπομονή σας, γιατί έχουν περάσει πολλά. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικότερα τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένετε από την συμβίωσή σας με ένα τετράποδο πλασματάκι.

 Διασωθέντα σκυλάκια και αλλαγή

 Καταρχάς, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως οι σκύλοι είναι πλάσματα που αγαπούν την συνήθεια. Η αλλαγή της ρουτίνας τους είναι αρκετή για να προκαλέσει άγχος και έντονο στρες. Επομένως, φανταστείτε πόσο χειρότερη είναι για όσους έχουν συνδυάσει την αλαγή με τον κίνδυνο ή την εγκατάλειψη.

 Σκυλάκια που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη, έχουν ζήσει για μήνες, αν όχι χρόνια ολόκληρα, σε ένα ασταθές περιβάλλον, όπου οι καταστάσεις μεταβάλλονταν συνεχώς. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως είναι όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε ένα σπίτι.

 Για εσάς, το καταφύγιο ίσως φαίνεται λιγάκι ξένο και αφιλόξενο. Για εκείνα όμως είναι το μοναδικό σπίτι που γνώρισαν ποτέ στην ζωή τους. Κι αν απορείτε πως συνδέονται όλα αυτά, σκεφτείτε το εξής: Εσείς πως αντιδράτε στην αλλαγή;

 Κάποιοι άνθρωποι απομακρύνονται από την κατάσταση και συλλογίζονται κάθε πιθανό ενδεχόμενο προτού καταλήξουν σε μια τελική απόφαση. Άλλοι αποσύρονται τελείως για να μην αισθάνονται ευάλωτοι. Το λιγότερο, λοιπόν, που θα πρέπει να περιμένετε από ένα αδεσποτάκι που μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα ζεστό σπίτι είναι η παρατεταμένη περίοδος προσαρμογής του.

 Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό το διάστημα αυτό να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη ζωή του. Όσο κι αν το αγαπάτε, εκείνο πάντοτε θα φοβάται τις αλλαγές, όπως είναι μια μετακόμιση, ένας χωρισμός, η αλλαγή του αφεντικού του ή ακόμα και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως είναι τα ταξίδια.

 Η περίοδος προσαρμογής

 Η καλύτερη ιδέα είναι να φέρετε το νέο σας σκυλάκι στο σπίτι για μια προσωρινή επίσκεψη, προτού το βάλετε να μείνει εκεί μέσα μια και καλή. Κάτι τέτοιο του επιτρέπει να εξοικειωθεί σταδιακά με το χώρο και τα αντικείμενα. Γνωρίζετε, άλλωστε, πόσο σημαντικό είναι να συνηθίσει τις διάφορες μυρωδιές, ειδικά αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι ή ζωάκια τριγύρω.

 Μετά την υιοθεσία του σκύλου και τον ερχομό του στο σπίτι μια και καλή, ξεκινάει η περίοδος προσαρμογής. Να είστε προετοιμασμένοι, γιατί η προσαρογή του μπορεί να κρατήσει για αρκετό διαστημα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο ευπροσάρμοστο είναι το ίδιο το ζωντανό. Ορισμένα κουτάβια για υιοθεσία, ας πούμε, χρειάζονται μερικές ώρες για να εξοικειωθούν με έναν χώρο.

 Άλλα χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες ολόκληρες για να νιώσουν ασφαλή και άνετα στο νέο τους σπίτι. Αυτό είναι πολύ σύνηθες σε σκυλάκια που έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν.

 Τι ακριβώς όμως θα πρέπει να αναμένετε από την συμπεριφορά του σκύλου σε αυτό το τόσο κρίσιμο στάδιο της προσαρμογής;

  • Εμφανές αίσθημα ντροπής, που εκδηλώνεται με αλλόκοτη συμπεριφορά ή κρυφτό.
  • Υπερβολικό ή ανεξήγητο γαύγισμα.
  • Μαρκάρισμα της περιοχής ή πισωγυρίσματα κατά την εκπαίδευση.
  • Κτητικότητα για τους ανθρώπους ή τα αντικείμενα.
  • Επιθετικότητα στη θέα του λουριού ή άλλων σκυλιών.
  • Αποφυγή ή νευρικότητα γύρω σε αγνώστους.

 Το καλό της υπόθεσης είναι πως δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβεί κάτι από όλα αυτά! Μπορεί να σταθείτε τυχεροί και το σκυλάκι σας να αισθάνεται απλώς χαρά και ευγνωμοσύνη για το ζεστό σπιτάκι που του προσφέρετε.

 Η προετοιμασία είναι το «κλειδί» της επιτυχίας

 Ακούσατε ότι χαρίζονται σκυλιά για να βρουν το παντοτινό σπιτάκι τους και σπεύδετε να πάτε να πάρετε ένα την ίδια στιγμή. Λάθος! Οι προετοιμασίες που κάνετε πριν φέρετε σπίτι το αδεσποτάκι σας μοιάζουν με εκείνες πριν τον ερχομό του νέου σας κουταβιού – μόνο που εδώ δεν χωρούν περιθώρια ελλιπούς οργάνωσης.

 Επί της ουσίας, θα πρέπει να έχετε ήδη συγκεντρώσει τα απαραίτητα πράγματα του σκύλου πριν την υιοθεσία, για να νιώθει άνετα στο νέο και παντοτινό του σπίτι. Ακόμα, είναι επιτακτική ανάγκη να είστε βέβαιοι πως το σπίτι σας είναι απόλυτα ασφαλές για ένα σκυλί.

 Από κεί και πέρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα πράγματά του σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που καθαρίζεται εύκολα. Αυτή θα είναι το προσωρινό του «καταφύγιο» μέχρι να προσαρμοστεί.

 Απλώς φανταστείτε πως φέρνετε σπίτι το νέο σας κουταβάκι. Οι πρώτες ημέρες προσαρμογής, η σταδιακή γνωριμία του σε νέα πρόσωπα και ζωάκια και η διατήρηση της ηρεμίας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

 Ίσως είναι καλή ιδέα να μη λείψετε για πολύ από κοντά του τον πρώτο καιρό. Έτσι, θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και θα καταλάβει πως ήρθε για να μείνει.

 Μετά την υιοθεσία κουταβιών ή και μεγαλύτερων σκύλων, βασικό μέλημα όλων είναι ο κτηνίατρος. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ζητήστε του να σας επισκεφτεί κατ’ οίκον τις πρώτες 1 – 3 μέρες, για να εξετάσει το κατοικίδιό σας και να του κάνει τα απαραίτητα εμβόλια σκύλου για τη προάσπιση της υγείας του.

 Γενικά, να θυμάστε το ρητό που λέει πως «κάθε αρχή και δύσκολη». Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ισχύει για τα περισσότερα σε αυτή τη ζωή, όπως και για την υιοθεσία του σκύλου. Από εκεί και πέρα όμως, μην ξεχνάτε πως το καινούριο μέλος της οικογένειας έχει κι αυτό τα όριά του. Φροντίστε να μην τα καταπατάτε με το να το πιέζετε να ανοιχτεί περισσότερο από όσο μπορεί – κάνει ήδη ό,τι καλύτερο μπορεί!

 Για να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, εφόσον είστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι με αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή σας, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης μήπως χαρίζονται ημίαιμα, καθαρόαιμα κουτάβια ή μικρόσωμα σκυλιά για υιοθεσία ή να επισκεφθείτε το καταφύγιο αδέσποτων στη περιοχή σας.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αδεσποτάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top