Τύφος σκύλου: Όλα τα στάδια και τα συμπτώματα της νόσου!

 Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που έχει ο άνθρωπος για την υγεία του σκύλου του είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει από τύφο.

 Ο τύφος σκύλου ή αλλιώς, παρβοϊός, είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες, που πλήττει κυρίως τα νεαρά κουτάβια. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες, χάνουν τη ζωτικότητα και την ενέργειά τους και αρρωσταίνουν βαριά.

 Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μέθοδος πρόληψης. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αρρώστια, με σκοπό να είστε προϊδεασμένοι σε περίπτωση που κληθείτε να την αντιμετωπίσετε.

 Τι ακριβώς είναι ο τύφος σκύλου;

 Ο παρβοϊός είναι ο ιός που προκαλεί τον τύφο και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ κουταβιών και νεαρών σκύλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να αποβεί έως και μοιραίος για τη ζωή τους.

 Η ευκολία μετάδοσης είναι αρκετή, ώστε να σπείρει τον πανικό μεταξύ των σκυλογονέων. Βλέπετε, ο ιός μεταδίδεται είτε με την άμεση επαφή με μολυσμένο σκύλο, είτε με τα κόπρανα, είτε με ένα αντικείμενο, όπως το μπολ φαγητού.

 Την ίδια στιγμή, μπορεί να μετοδοθεί και από κάποιον άνθρωπο που ήρθε σε επαφή με ένα άρρωστο σκυλάκι και αμέσως μετά χάιδεψε το δικό σας.

 Μόλις ο ιός εισέλθει στον οργανισμό του ζώου, χρειάζεται περίπου τέσσερις με πέντε ημέρες για να «χτίσει» την αποικία του.

 Σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται να μην εμφανιστούν ακόμη συμπτώματα. Έτσι, ο σκύλος είναι φορέας του ιού μερικές ημέρες πριν, αλλά και δέκα ημέρες μετά το πέρας τον συμπτωμάτων.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η ακριβής διάγνωση και η καραντίνα είναι δύο απαραίτητα εργαλεία για την προάσπιση της υγείας του σκύλου σας, αλλά και των υπόλοιπων ζώων εκεί έξω.

 Οι κτηνίατροι κατατάσσουν τον τύφο του σκύλου ως μια ασθένεια του στομάχου και του λεπτού εντέρου, καθώς εκεί είναι που ο ιός προκαλεί τη μεγαλύτερη βλάβη.

 Επί της ουσίας, ο παρβοϊός εισχωρεί στο λεπτό έντερο, όπου βλάπτει τα κύτταρα, διαταράσσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και καταστρέφει το φραγμό του εντέρου.

 Στα μικρά κουτάβια, ο ιός βλάπτει το μυελό των ιστό και το λεμφικό ιστό, ενώ μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την καρδιά.

 Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες της ασθένειας;

 Νεαρά σκυλάκια, ηλικίας 6 εβδομάδων έως 6 μηνών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στον τύφο σκύλου.

 Επιπλέον, ράτσες σκύλων, όπως είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός, το Ροτβάιλερ, το Ντόπερμαν Πίντσερ, το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ και το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για αδιευκρίνιστους λόγους.

 Η αλήθεια είναι πως τα κουτάβια γεννιούνται με αντισώματα από τις μαμάδες τους. Αυτά όμως σταδιακά εξασθενούν και μετά χρειάζονται τα αντίστοιχα εμβόλια.

 Για του λόγου το αληθές, το άγχος της φάσης του απογαλακτισμού και μια δευτερεύουσα λοίμωξη ή ασθένεια, μαζί με τον τύφο, είναι ικανά για να επιδεινώσουν αισθητά την κατάσταση της υγείας ενός μολυσμένου κουταβιού.

 Τι προκαλεί τύφο στους σκύλους;

 Ο παρβοϊός. Αυτός μεταδίδεται με δύο τρόπους: με την άμεση επαφή της μύτης ή του στόματος του σκύλου με μολυσμένα κόπρανα ή με άλλο σκύλο, που ήδη νοσεί.

 Εάν σκεφτείτε πως τα κουτάβια μυρίζουν και βάζουν στο στόμα τους ένα σωρό πράγματα, καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μπορούν να κολλήσουν.

 Ο δεύτερος τρόπος μετάδοσης έγκειται στην έμμεση επαφή. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε υφάσματα, εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα σε οποιοδήποτε αντικείμενο του περιβάλλοντος. Επομένως, η επαφή με κάτι μολυσμένο σημαίνει και τη μετάδοση του ιού.

 Το κακό είναι πως πρόκειται για έναν αρκετά ανθεκτικό ιό. Μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες, μέχρι και για δύο μήνες, ενώ είναι ανθεκτικός απέναντι στα περισσότερα καθαριστικά οικιακής χρήσης.

 Εκτός σπιτιού, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Εάν ο παρβοϊός δεν έρθει σε επαφή με τον ήλιο, μπορεί να αντέξει για χρόνια ολόκληρα!

 Όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελείς και προσεκτικοί με την καθαριότητα του σπιτιού, των προσωπικών σας αντικειμένων, αλλά και των αξεσουάρ και των ρούχων του σκυλάκου σας. Το ίδιο ισχύει για την προσωπική υγιεινή και των δυο σας.

 Τα βασικά συμπτώματα του παρβοϊού

 Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ή εκτροφέας οφείλει να γνωρίζει τα ακριβή συμπτώματα του τύφου στους σκύλους. Αυτά είναι τα εξής:

  • Έντονα περιστατικά διάρροιας με κηλίδες αίματος
  • Λήθαργος
  • Ανορεξία
  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Αδυναμία
  • Κατάθλιψη
  • Αφυδάτωση

 Εάν δείτε οποιοδήποτε από αυτά ή, ακόμη χειρότερα, ένα συνδυασμό συμπτωμάτων, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να διαγνώσει τη νόσο και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τον τετράποδο φίλο σας.

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του τύφου σκύλου

 Εάν πιστεύετε πως ο σκύλος σας έχει τύφο, τότε χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Όχι τίποτε άλλο, απλώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τη ζωή του.

 Εφόσον ο σκυλάκος σας διαγνωστεί με τύφο, το πιθανότερο είναι πως ο κτηνίατρος θα θελήσει να τον κρατήσει στο κτηνιατρείο, όπου θα τον βάλει σε καραντίνα, ώστε να μπορεί να τον παρακολουθεί τακτικά.

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι, μπορεί να απαιτεί λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αποτροπή περαιτέρω λοιμώξεων στο γαστρεντερικό του σύστημα.

 Εκτός αυτού, ο ιός εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβληθέντος οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και διαταράσσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε δευτερεύουσες βακτηριδιακές λοιμώξεις!

 Κατά πάσα πιθανότητα, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει στο σκυλάκι κάποια πρόσθετα υγρά, θρεπτικά συστατικά και φάρμακα, προκειμένου να ενισχύσει τον οργανισμό του και να του σώσει τη ζωή.

 Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κουτάβια που ξεπερνούν τις πρώτες, κρίσιμες 3-4 ημέρες, αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο κτηνίατρος.

 Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τον τύφο σκύλου!

 Πράγματι, ο τύφος μπορεί να αποτραπεί εξαρχής. Ακόμα και τα εμβολιασμένα σκυλιά όμως, δεν έχουν 100% προστασία από τον ιό που τον προκαλεί.

 Ωστόσο, ο εμβολιασμός των κουταβιών είναι απαραίτητο μέτρο πρόληψης της νόσου. Αυτός γίνεται συνήθως σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας με την πρώτη δόση στις 6 με 8 εβδομάδες, περνώντας στη δεύτερη στις 10 με 12 εβδομάδες και καταλήγοντας στην τρίτη στις 14 με 16 εβδομάδες. ‘Επειτα, ακολουθεί ετήσια επαναληπτική ενισχυτική δόση.

 Κουτάβια που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους δεν πρέπει να εκτίθενται σε πιθανούς κινδύνους, όπως είναι το πάρκο σκύλων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 Καταλαβαίνουμε πως είναι αρκετά δελεαστικό να παίρνετε το κουτάβι σας όπου κι αν πηγαίνετε. Έτσι, όμως θέτετε σε κίνδυνο την υγεία και τη διάρκεια της ζωής του. Επομένως, αφού μάθετε πότε μπορεί να βγει βόλτα ένα κουτάβι και πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου, μπορείτε να ξεχυθείτε στους δρόμους!

 Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους κοινωνικοποίηση. Μπορείτε να το φέρετε σε επαφή με εμβολιασμένα ενήλικα σκυλιά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι ένα φιλικό σας σπίτι.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τύφος σκύλου μπορεί να προκαλέσει έντονους εφιάλτες σε όλους όσοι έχουν ένα κατοικίδιο στην οικογένειά τους.

 Βέβαια, η κατανόηση του πώς μεταδίδεται και του πώς λειτουργεί στον οργανισμό του σκύλου είναι το πρώτο βήμα για την αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης της νόσου.

 Από εκεί και πέρα, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της υγείας του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες και το πρόγραμμα εμβολιασμού του κουταβιού σας και όλα θα πάνε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top