American Staffordshire Terrier: Τι θα λατρέψετε στη ράτσα!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος: 25 ως 30 κιλά

 Ύψος: 43 ως 48 εκατοστά

 Οικογένεια: Terrier, Mastiff, Bull

 Καταγωγή: Ηνωμένες Πολιτείες

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Αμερικανικό Πιτμπουλ Τεριέ

 Το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ είναι ένα μυώδες σκυλί. Δίνει την εντύπωση ότι έχει όχι μόνο εξαιρετική δύναμη, εξαιτίας του μεγέθους του, αλλά και χάρη και ευκινησία. Το περπάτημά του είναι ελαστικό. Το χαμηλό κέντρο βάρους του το βοηθάει να παραμένει σταθερό στα πόδια του, εξακολουθεί όμως να είναι εξαιρετικά σβέλτο στις κινήσεις του.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό και γυαλιστερό και τα χρώματά του είναι κυρίως το μαύρο, το πυρόξανθο, το γκρι, το καστανοκίτρινο, το κόκκινο και το καφέ.

 Ιστορία της ράτσας:

 Το American Staffordshire Terrier και το Staffordshire Bull Terrier κατάγονται από τους ίδιους προγόνους. Το Αμερικανικό Στάφορντσάιρ Τεριέ προήλθε από την ανάμειξη του παλιού τύπου Μπουλντόγκ με μερικούς παλιούς τύπους Τεριέ, πιθανώς το Αγγλικό Smooth Terrier. Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης αρχικά ονομαζόταν Bull και Terrier και αργότερα μετονομάστηκε εύστοχα σε Staffordshire Bull Terrier.

 Τα πρώτα Αμερικανικά Σταφορντασάιρ Τεριέ βρέθηκαν τις ΗΠΑ το 1800 όπου έγιναν γνωστά ως Pit Bull Terrier, American Bull Terrier, ακόμη και Yankee Terrier. Οι Αμερικάνοι προτιμούσαν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο σκυλί σε μέγεθος από αυτό των Άγγλων, έτσι με τον καιρό η ράτσα διέφερε ως προς τα χαρακτηριστικά της.

 Το 1936, ο Αμερικάνικος Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη φυλή ως Staffordshire Terrier (το όνομα άλλαξε το 1972 σε American Staffordshire Terrier).

 Η ράτσα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή, καθώς είχε μια γλυκιά και αξιόπιστη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια τα σκυλιά επιλέγονταν για την δύναμή τους και όχι για την καλή τους ιδιοσυγκρασία. Το 1980, η φυλή βρέθηκε στο στόχαστρο ειδικών νόμων που στόχευαν στην απαγόρευση ή τον έλεγχο ορισμένων τύπων σκυλιών.

 Παρ’ όλ’ αυτά, το American Staffordshire Terrier παραμένει μέχρι και σήμερα ένας δημοφιλής σκύλος για όσους αγαπούν έναν φιλικό και διασκεδαστικό κατοικίδιο.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Συνήθως, το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ είναι υπάκουο και παιχνιδιάρικο σκυλί με την οικογένειά του. Επίσης, είναι ευγενικό και φιλικό με τους αγνώστους όταν η οικογένειά του είναι παρούσα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προστατευτική ράτσα, οπότε πρέπει να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας από νωρίς, εάν θέλετε να του γνωρίσετε άλλα σκυλιά.

 Συγχρόνως, καλό είναι να λάβει την εκπαίδευση σκύλου για να μη δαγκώνει, για να σιγουρευτείτε ότι θα έχετε ένα ήρεμο κατοικίδιο. Είναι άφοβο, αλλά και πεισματάρικο σκυλί, ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε για αυτήν την ράτσα είναι ότι χρειάζεται την προσοχή της οικογένειάς της.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

 Ο εν λόγω σκύλος χρειάζεται καθημερινές βόλτες για να εκτονώσει την ενέργειά του, κατά προτίμηση μεγάλους περιπάτους με λουρί ή έντονο παιχνίδι στην αυλή. Όσον αφορά στη περιποίησή του, το American Staffordshire Terrier δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στο τρίχωμά του.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: CHD (δυσπλασία του ισχίου), παρεγκεφαλιδική αταξία, PRA (προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς)
  •  Μικρές ανησυχίες: Δυσπλασία του αγκώνα, καρδιακές παθήσεις, υποθυρεοειδισμός
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: ρήξη χιαστού, αλλεργίες, υποθυρεοειδισμός
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου, καρδιάς, (αγκώνα), θυρεοειδούς, ματιού, DNA τεστ για προβλήματα στο νευρικό σύστημα (ataxia).
  •  Προσδόκιμο ζωής: 12 – 14 χρόνια

 Σημείωση: Η καρδιακή στεφανιαία νόσος προκαλεί προβλήματα σε αυτήν την ράτσα σκύλου.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη ράτσα, ο κάθε σκύλος έχει την δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top