Τι δεν αρέσει στα σκυλιά και τους προκαλεί φόβο;

 Η αλήθεια είναι ότι δεν θα δυσκολευτείτε να ευχαριστήσετε ένα σκύλο, καθώς οι τετράποδοι φίλοι μας δεν διστάζουν να μας κάνουν ξεκάθαρο με κάθε τρόπο τι τους αρέσει. Τα σκυλιά λατρεύουν το φαγητό, τις βόλτες και την προσοχή που λαμβάνουν από τα αγαπημένα τους άτομα, ενώ ζουν μια αρκετά απλή ζωή, κάνοντας αυτά που τους λένε οι ιδιοκτήτες τους ή και όχι…

 Μολονότι κάποια σκυλιά έχουν πολύ ανεκτική και υπομονετική συμπεριφορά με τα μέλη της οικογένειάς τους, παρακάτω θα δείτε δέκα πράγματα που όλοι οι τετράποδοι φίλοι μας απεχθάνονται στη καθημερινότητά τους. Ας ρίξουμε μια πιο ενδελεχή ματιά, λοιπόν, στο τι δεν αρέσει στα σκυλιά.

 1. Το να μένουν μόνα τους

 Σχεδόν όλα τα σκυλιά απεχθάνονται τη μοναξιά. Δεδομένου ότι έχουν εξελιχθεί σε εξημερωμένα κατοικίδια και έχουν μάθει να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο, ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι να μένουν όλη μέρα στο σπίτι μόνα τους. Για κάποιες ράτσες σκύλων, βέβαια, λίγες ωρίτσες μόνο χωρίς τους αφεντικό τους είναι αρκετό για να τις προκαλέσει έντονο άγχος και στρες.

 Ωστόσο, για να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα σκυλάκια αφήνονται μόνα τους πιο συχνά και για πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής των ανθρώπων. Και ενώ για μερικά η μοναξιά δεν είναι μια κατάφορη κατάσταση, άλλα πιστεύουν ότι είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να ρίξετε μια ματιά σε παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του και να μείνει απασχολημένος χωρίς να καταλάβει την απουσία σας.

 2. Τα πυροτεχνήματα

 Κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κρατούν τα κατοικίδιά τους ήρεμα και χαλαρά. Παρόλο που τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε συγκεκριμένες εορταστικές περιστάσεις, όπως τη Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και το βράδυ της Ανάστασης, εξακολουθούμε να ακούμε κατά καιρούς βεγγαλικά για διάφορους άλλους λόγους.

 Και ενώ μπορεί να εντυπωσιαζόμαστε από τα μοτίβα και τα χρώματα που σχηματίζουν στον βραδινό ουρανό, στα σκυλιά δεν αρέσουν καθόλου τα πυροτεχνήματα γιατί τα φοβούνται. Αν αναλογιστούμε δε ότι έχουν καταπληκτική ακοή και είναι ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους, αντιλαμβανόμαστε πως εξηγείται η συμπεριφορά του σκύλου απέναντι στην – άγνωστη γι’ αυτά, πηγή ηχορύπανσης.

 3. Η πλήξη

 Όλοι θα συμφωνήσουν στο ότι αν κάτι μισούν πραγματικά οι μπαγάσηδές μας είναι η πλήξη και η απραγία. Τα σκυλιά χρειάζονται μια συγκεκριμένη ποσότητα πνευματικής διέγερσης σε καθημερινή βάση και και σε περίπτωση που δεν την λαμβάνουν αρχίζουν να έχουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

 Μάλιστα, απογοητεύονται τόσο πολύ όταν βαριούνται, με αποτέλεσμα να βρίσκουν άλλους, συνήθως καταστροφικούς τρόπους για να διασκεδάσουν, όπως το να σκίσουν το χαλί ή τα μαξιλάρια του καναπέ. 

 4. Η ένταση και το στρες του αφεντικού τους

 Τα σκυλιά έχουν μάθει πολλά για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που μας συντροφεύουν ως οι πιο πιστοί μας φίλοι. Έτσι, λοιπόν, έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου μας και να κατανοούν το πώς νιώθουμε.

 Πολλοί ιδιοκτήτες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά τους μπορούν να «διαβάσουν» τη διάθεσή τους και φαίνεται να καταλαβαίνουν πότε αισθάνονται μελαγχολικοί. Βλέπετε, στα σκυλιά δεν αρέσει να βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους αγχωμένους και δυστυχισμένους.

 Μάλιστα, τα σκυλιά όχι μόνο καταλαβαίνουν όταν τα φιλάμε ή όταν δεν αισθανόμαστε καλά, αλλά συνήθως αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους ή απομακρύνοντας τον εαυτό τους εντελώς από αυτήν την κατάσταση.

 5. Όταν βγαίνουν για βόλτα και δεν είναι σε θέση να μυρίσουν το περιβάλλον γύρω τους

 Οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν γιατί τους βγάζουμε έξω όπου όλα είναι συναρπαστικά και υπάρχουν πολλές διαφορετικές μυρωδιές, ωστόσο τους εμποδίζουμε να μυρίσουν όπου τους οδηγεί η οσφρητική τους ικανότητα.

 Από την άλλη βέβαια είναι δύσκολο να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας όταν μυρίζει κάθε χιλιοστό του πεζοδρομίου, επομένως μερικές φορές πρέπει να τον αναγκάσετε να περιοριστεί και να περπατήσει δίπλα σας. Αυτό, ωστόσο, του αφαιρεί την απόλαυση να μυρίζει τα πάντα γύρω του και μπορεί να αντιδράσει άσχημα.

 6. Το να νιώθουν ότι αγνοούνται

 Μερικοί σκύλοι απαιτούν πολύ περισσότερη προσοχή από άλλους και μπορεί να περνούν όλη την ημέρα προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή του αφεντικού τους. Εάν, για παράδειγμα, πρέπει να ρίξουν το μπαλάκι τους μπροστά στα πόδια σας πενήντα φορές για να σας κάνουν να την πετάξετε, θα το κάνουν.

 7. Όταν τους παίρνετε το κόκαλό τους

 Εάν είστε σκυλογονιός, πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να παίρνετε το κόκαλο από το στόμα του κατοικιδίου σας, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση πνιγμού.

 Από τη στιγμή που θα του δώσετε το αγαπημένο του κόκαλο, αφήστε τον να απολαύσει το βραβείο του. Εάν πρέπει πραγματικά να του το πάρετε, προσπαθήστε πρώτα να του αποσπάσετε την προσοχή με μια λιχουδιά.

 8. Το κόψιμο των νυχιών τους

 Αν και κάποια σκυλιά δεν δημιουργούν πρόβλημα με το κόψιμο των νυχιών τους, ορισμένα απεχθάνονται αυτή τη διαδικασία. Εάν το δικό σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και θέλετε να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας εύκολα και ήρεμα, σας συνιστούμε να το μυήσετε σταδιακά σε αυτή τη συνήθεια από τη στιγμή που είναι ακόμα κουτάβι.

 Επίσης, σε κάθε κόψιμο, μπορείτε να τον επιβραβεύετε και να τον ανταμοίβετε με την αγαπημένη του λιχουδιά, για να του δίνετε κίνητρο να κάθεται ήσυχος. Με το καιρό, το κόψιμο των νυχιών του θα γίνει μια ευχάριστη συνήθεια που θα του προσφέρει το πολυπόθητο έπαθλο της λιχουδιάς!

 Ωστόσο, αν δεν μπορείτε με τίποτα να το κάνετε μόνοι σας, μην ρισκάρετε να τραυματίσετε τον σκυλάκο σας τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν κομμωτή σκύλων.

 9. Η ηλεκτρική σκούπα

 Είναι κοινή παραδοχή ότι τα σκυλιά μισούν την ηλεκτρική σκούπα. Αυτή η μεγάλη, δυνατή, τρομακτική μηχανή φαίνεται να είναι ο χειρότερος εχθρός τους. Και μόνο στη θέα της, τα περισσότερα σκυλιά απλώς θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν και να κρυφτούν, ενώ άλλα μπορεί να επιχειρήσουν να της επιτεθούν.

 10. Σελοτέιπ

 Μπορεί να το διαβάζετε για πρώτη φορά ή να μη συμβαίνει με το δικό σας ζωάκι, αλλά είναι πολλά τα περιστατικά, όπου οι σκύλοι μισούν την υφή του σελοτέιπ και τον ήχο που κάνει, για αυτό προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή μαζί του με κάθε κόστος. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι ο σκύλος να μη βρίσκεται μπροστά στο τύλιγμα των δώρων τη περίοδο των Χριστουγέννων.

 Τώρα που ξέρετε τι δεν αρέσει στα σκυλιά, είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να βάλετε ηλεκτρική σκούπα ή να μπείτε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη και επίπονη μέρα στη δουλειά γεμάτοι άγχος και εκνευρισμό. Απομακρύνοντας από το περιβάλλον σας τις συνήθειες και τα πράγματα που ενοχλούν το σκυλάκι σας, η συμπεριφορά του και η συμβίωση μαζί του θα είναι πιο ευχάριστη από ποτέ, ενώ θα ανταμειφθείτε από τον πιο πιστό και ευτυχισμένο σύντροφο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top