Τα σκυλιά καταλαβαίνουν όταν τα φιλάμε;

 Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που υποστήριζαν ότι οι σκύλοι απλώς ανέχονται τις εκρήξεις αγάπης μας κάθε φορά που τους χαιρετάμε ή τους λέμε καληνύχτα, χωρίς να μπορούν να τις ερμηνεύσουν. Ισχύει όμως αυτό ή πρόκειται για μια αυθαίρετη γενίκευση που αδικεί τη συναισθηματική και εγκεφαλική νοημοσύνη των μικρών μας μπαγάσηδων; 

 Εάν είστε κι εσείς οι ίδιοι σκυλογονείς, τότε το πιθανότερο είναι πως σε κάποια φάση της ζωής σας έχετε αναρωτηθεί για το αν το λατρεμένο, μαλλιαρό παιδί σας αντιλαμβάνεται τα φιλιά σας ως μια ένδειξη στοργής και τρυφερότητας ή εάν απλώς του φαίνονται περίεργα.

 Πράγματι, μπορεί ο μπαγάσας να είναι σε θέση να καταλάβει τα συναισθήματά σας, αυτό όμως σημαίνει πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν όταν τα φιλάμε με το τρόπο που το κάνουμε εμείς; Μήπως στο μυαλουδάκι τους είναι κάτι αντίστοιχο με το γλείψιμο;

 Κι όμως, όλα δείχνουν ακριβώς προς εκείνη την κατεύθυνση: ένα από τα πράγματα που δεν ξέρουμε για τα σκυλιά είναι ότι μπορούν να καταλάβουν τα φιλάκια που τους δίνετε και να αποδώσουν την ακριβή ερμηνεία του φιλιού.

 Αναγνωρίστε τα σημάδια που σας δείχνει

 Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, το κατοικίδιό σας είναι πιθανό να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στα φιλιά και τα χάδια σας. Για του λόγου το αληθές, τα περισσότερα σκυλάκια εκεί έξω είναι αρκετά δεκτικά σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις αγάπης των αφεντικών τους.

 Αυτό όμως δεν έχει και τόσο σημασία στη προκειμένη. Εσείς θα πρέπει πάντοτε να προσέχετε και να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας αισθάνεται άβολα.

 Για παράδειγμα, ένας από τους τρόπους που ο σκύλος σας δείχνει ότι σας αγαπάει και δέχεται με ευχαρίστηση τα φιλιά σας είναι να πηδήξει επάνω σας και να αρχίσει να σας γλείφει κάθε φορά που γονατίζετε για να του δώσετε ένα φιλάκι.

 Μάλιστα, ο ίδιος ο ήχος του φιλιού είναι σε θέση να κινήσει το ενδιαφέρον του σκύλου σας. Έτσι, θα τον δείτε να γέρνει ελαφρώς το κεφάλι του και να σας κοιτάζει επίμονα, σε μια προσπάθειά του να ερμηνεύσει αυτό που ακούει.

 Εδώ πέρα, είναι σημαντικό να ξέρετε τι σημαίνουν οι κινήσεις του σκύλου σας. Η γλώσσα του σώματός του θα πρέπει να δείχνει πως είναι απόλυτα χαλαρός και ευχαριστημένος.

 Εάν για παράδειγμα κάθεται μπροστά σας κουνώντας πολύ ελαφρά την ουρά του πέρα δώθε και φέρνοντας το κεφαλάκι του κοντά στα χέρια σας, αυτό δείχνει ότι πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Αν όμως δείτε πως έχει την ουρίτσα του χωμένη ανάμεσα στα σκέλια του και τρέμει ελαφρώς, μάλλον δεν είναι καλή στιγμή για χάδια και φιλιά. Αφήστε τον να ηρεμήσει.

 Σε πιο ακραία περιστατικά, ίσως τον δείτε να υπερασπίζεται με σθένος τον προσωπικό του χώρο. Τότε, μπορεί να σας γρυλίσει και να απομακρυνθεί σκόπιμα από κοντά σας.

 Ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή

 Η ερώτηση για το αν τα σκυλιά καταλαβαίνουν όταν τα φιλάμε και η οποία σας απασχολεί τόσο πολύ φαίνεται πως απασχολεί την ανθρωπότητα ήδη από την εποχή που οι σκύλοι άρχισαν να ζουν στο πλευρό της, κοντά 15.000 χρόνια πριν!

 Σίγουρα, αποτελεί μυστήριο το γιατί οι άνθρωποι από καταβολής μας αισθανόμαστε την ανάγκη να φιλήσουμε τα ζωάκια μας, όπως κάνουμε με τα παιδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για την σκυλίσια αντίληψη για όλο αυτό.

 Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απορρέει από τις τάσεις των περισσότερων αναπτυγμένων λαών να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν μέλη της οικογένειάς τους κι όχι σαν απλά εργαλεία για τον γεωργικό τομέα και την ασφάλειά τους.

 Βέβαια, δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη. Κάποιοι δεν θέλουν να φιλάνε τον σκύλο τους ή να κοιμούνται αγκαλιά μαζί του για να μη τον κακομαθαίνουν, ενώ ενδεχομένως να αμφιβητήσουν το γεγονός πως ο τετράποδος φίλος τους έχει επίγνωση για τα φιλιά του αφεντικού του.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως υπάρχει διχογνωμία για το ζήτημα αυτό. Κάτι τέτοιο οφείλεται και στο ότι τα ίδια τα καθημερινά συναισθήματα του σκύλου επηρεάζουν την στάση του απέναντι στα φιλιά.

 Έχουμε δει σκύλους να κουνάνε τις ουρές τους περιμένοντας καρτερικά ένα φιλί από το αφεντικό τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν κι εκείνοι που γρυλίζουν και απομακρύνονται.

 Η επιστημονική εξήγηση που κρύβεται πίσω από την σκυλίσια αγάπη

 Μπορεί η ερώτηση που θέσαμε να είναι διαχρονική, ωστόσο, έρευνες που μας δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων τη στιγμή που αλληλεπιδρούν με το αφεντικό τους είναι σχετικά πρόσφατες.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, με τη σύμπραξη της τεχνολογίας και του ανθρώπινου παράγοντα, οι επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον εγκέφαλο του σκύλου και να διαπιστώσουν αν τα σκυλιά μας αγαπούν κατά τον ίδιο τρόπο που τα αγαπάμε εμείς, των οποίων τα αποτελέσματα έρχονται για να επαληθεύσουν αυτό που υποστηρίζαμε από την αρχή του άρθρου!

 Οι σκύλοι ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο σε ένα πιάτο με λαχταριστό φαγητό και σε ένα στοργικό άγγιγμα ή έναν καλό λόγο από τον ιδιοκτήτη τους, αν όχι καλύτερα. Ναι, αν τον βάζατε να διαλέξει, μάλλον θα προτιμούσε εσάς, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται.

 Θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να δέχεται φιλάκια;

 Υπάρχουν σκυλιά που δεν χορταίνουν φιλιά και χάδια και άλλα που τα θεωρούν σαν κάτι το κακό και επικίνδυνο. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει ο δικός σας μούργος, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να ανταποκρίνεται ήρεμα σε αυτό το ξέσπασμα αγάπης που δέχεται προς το πρόσωπό του.

 Καταρχάς, έχουμε τα καλόβολα και δεκτικά σκυλάκια. Αυτά θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμα. Για αυτό, φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και ήπιοι απέναντι στη συμπεριφορά του σκύλου σας, μιας και έχουν την έκτη αίσθηση και καταλαβαίνουν τα πάντα γύρω τους!

 Σε περίπτωση όμως που μιλάμε για έναν υπερβολικά ενθουσιώδη και φασαριόζο μπαγασάκο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται στο έδαφος, δηλαδή να του μάθετε τη βασική εντολή «κάτσε». Έπειτα, μπορείτε να του ζητήσετε να καθίσει ως μέσο για να ηρεμήσει και να τον φιλήσετε μόλις υπακούσει.

 Μάλιστα, είναι γνωστό πως οι σκύλοι μαθαίνουν πιο εύκολα κατά τα πρώτα, νεαρά τους χρόνια. Για αυτό, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να τον εκθέτετε σε σχετικές ενδείξεις τρυφερότητας, τόσο πιο εύκολα θα τις αποδέχεται και κατά την ενηλικίωσή του.

 Ακόμη και τότε όμως, μην ξεχνάτε πως κάθε σκυλί είναι διαφορετικό. Όλα όμως έχουν τα όριά τους και εσείς σαν υπεύθυνοι σκυλογονείς που είστε, οφείλετε πάντα να τα σέβεστε.

 Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητήστε του ευγενικά την άδεια για να τον χαϊδέψετε και να τον φιλήσετε. Ακόμη κι αν σας το επιτρέψει όμως, μην πάτε κατευθείαν για την μουσούδα – είπαμε, έχει και αυτός τα όριά του!

 Ξεκινήστε από το σημείο της κοιλιάς, πηγαίνοντας σταδιακά προς το σημείο πίσω από τα αφτιά και στο τέλος καταλήξτε στο κεφαλάκι του. Να θυμάστε, όσο πιο ήρεμοι και απαλοί είστε στις κινήσεις σας, τόσο πιο δεκτικός και χαλαρός θα είναι στο άγγιγμά σας.

 Αλήθεια, ο δικός σας σκυλάκος δέχεται φιλάκια; Πώς αντιδράει; Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες στα σχόλια από κάτω. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top