Σκύλος Νέας Γης: Οι δεξιότητες & τα χαρακτηριστικά της ράτσας!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 45 με 68 κιλά

 Ύψος: 66 με 71 εκατοστά

 Οικογένεια: Τσοπανόσκυλο (σκύλος φύλαξης κοπαδιών), Mastiff, Water dog( σκύλος νερού)

 Καταγωγή: Καναδάς

 Ημερομηνία καταγωγής: 1700

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Newfoundland Dog:

 Το Newfoundland είναι ένα μεγαλόσωμο και δυνατό σκυλί, με βαριά κόκκαλα, που είναι ικανό να τραβήξει έναν άνδρα που πνίγεται μέσα από τη θάλασσα εντελώς μόνο του. Το εντυπωσιακό με αυτόν το σκύλο είναι πως η εμφάνισή του έχει κάτι το αξιαγάπητο και το επιβλητικό ταυτόχρονα.

 Ο σκύλος Νέας Γης έχει βαριά κόκκαλα και ελαφρώς μακρύτερο σώμα απ’ ό,τι ψηλό. Το βάδισμά του δίνει την εντύπωση ενός σκύλου που διακατέχεται από αβίαστη δύναμη, ικανό να διανύσει πανεύκολα μεγάλες αποστάσεις.

 Το τρίχωμά του είναι διπλό: εσωτερικά διαθέτει ένα πυκνό υπόστρωμα, ενώ εξωτερικά ένα τραχύ, ελαφρώς μακρύ και ίσιο τρίχωμα. Τα βασικά χρώματα της ράτσας του είναι το καφέ, το μαύρο, το μαύρο με λευκό και το γκρι.

 Η έκφραση του προσώπου του είναι χαρακτηριστική για τη ράτσα και αντανακλά όλη την καλοσυνάτη και αξιοπρεπή συμπεριφορά των σκύλων Νέας Γης.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Newfoundland dog αναπτύχθηκε στην ακτή του Newfoundland.

 Παρόλου που εντοπίζονται χαρακτηριστικά και στοιχεία προέλευσης από το Θιβετιανό Μαστίφ, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ύπαρξη αυτών των σκύλων στο Newfoundland.

 Ωστόσο, ορισμένες πληροφορίες δείχνουν πως κατάγεται από το Θιβετιανό Μαστίφ μέσω των Great Pyrennes σκύλων. Το 1662, εγκαταστάθηκε η πρώτη μόνιμη αποικία στο Roougnoust, με σκύλους Μεγάλων Πυρηναίων.

 Αυτά τα σκυλιά διασταυρώθηκαν με μαύρα Αγγλικά Ριτρίβερ, που ανήκαν σε αποίκους της Αγγλίας και ενδεχομένως με Σιβηρικά Χάσκι.

 Ανεξάρτητα από τις ράτσες των σκύλων που αξιοποιήθηκαν στη δημιουργία του Newfoundland dog, το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο σκυλί ανθεκτικό στο νερό και το κρύο, με μαύρο και λευκό τρίχωμα.

 Το τελευταίο «Landseer» Newfoundland αναγνωρίστηκε μόλις το 1779. Το όνομα Newfoundland αποδόθηκε στη ράτσα τα τελευταία χρόνια από ένα σκυλί που το αφεντικό του το είχε ονομάσει έτσι εκ των προτέρων. Το Newfoundland διακρίθηκε ως ένας πολυχρηστικός σκύλος νερού, που – μεταξύ άλλων – μετέφερε βαριά δίχτυα ψαρέματος μέσα στο κρύο νερό και συμμετείχε σε διασώσεις ανθρώπων.

 Τα καθήκοντα του Newfoundland δεν περιορίστηκαν μόνο μέσα στο υγρό στοιχείο, αλλά επεκτάθηκαν και στη στεριά, καθώς χρησιμοποιήθηκε ευρέως και ως υποζύγιο για μεταφορές.

 Οι Ευρωπαίοι είχαν ενθουσιαστεί τόσο πολύ μαζί του, που πήραν μερικά σκυλάκια της ράτσας μαζί τους, ενώ δεν άργησαν να τα παρουσιάσουν και σε διαγωνισμούς σκύλων.

 Ωστόσο, η εξαγωγή των σκύλων Νέας Γης από το Newfoundland ήταν βασισμένη σε κανονισμούς που επέτρεπαν την κατοχή αποκλειστικά ενός σκύλου, γεγονός που σταδιακά οδήγησε στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους στην Ευρώπη.

 Το αποτέλεσμα ήταν το ενδιαφέρον των Αμερικανών υποστηρικτών της ράτσας να στραφεί σε Αγγλικά σκυλιά, προκειμένου να διασωθούν τα λίγα εναπομείναντα αποθέματα της ράτσας.

 Η ανάκαμψη της ράτσας και στις δύο χώρες είναι πλέον αποδεδειγμένη και το Newfoundland dog είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες γιγαντιαίων σκύλων.

 Αν και το συμπαγές μαύρο χρώμα ταυτίζεται περισσότερο με τη ράτσα, τα ασπρόμαυρα σκυλάκια Νέας Γης (που ονομάστηκαν Landseers μετά το γνωστό καλλιτέχνη που τα παρουσίασε για πρώτη φορά) είναι εξίσου διάσημα.

 Επίπεδο ενέργειας

  

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 

 Τα στοιχεία του χαρακτήρα που διακρίνουμε στο σκύλο Νέας Γης:

 Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του σκύλου Νέας Γης είναι η γλυκύτητα του χαρακτήρα του. Για του λόγου το αληθές, το Newfoundland είναι ήρεμο και ευγενικό σκυλί, με χαλαρή και φιλική συμπεριφορά – ένας φίλος για όλους. Να είστε βέβαιοι όμως πως εάν όμως απειληθεί η οικογένειά του, θα ενεργήσει δραστικά και προστατευτικά.

 Η βασική εκπαίδευση του κουταβιού είναι σημαντικό να ξεκινάει από τις πρώτες μέρες του στο σπίτι, προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα αφοσιωμένο ζώο συντροφιάς για κάθε υδάτινη ή μη περιπέτεια.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Αυτό το σκυλάκι χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να παραμείνει σε φόρμα, είτε αυτό γίνεται με τη μορφή περιπάτων, είτε με τη μορφή ολιγόλεπτης βόλτας στη γειτονιά, είτε παιχνιδιών στο νερό και το βουνό.

 Μάλιστα, αυτός ο σκύλος αρέσκεται πολύ στο να κολυμπάει και να έλκει αντικείμενα ή παιχνίδια μέσα από το νερό, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός εκτροφής της ράτσας, επομένως, τι καλύτερο από το να αναβιώνεται το ένδοξο παρελθόν του;

 Ορισμένοι εκτροφείς υποστηρίζουν ότι τα Landseers, δηλαδή αυτά που έχουν ασπρόμαυρο τρίχωμα, τείνουν να είναι πιο δραστήρια από τα μονόχρωμα σκυλιά Νέας Γης, συνεπώς, είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο γίνεται η διάκριση ανάμεσα στις δύο ποικιλίες της ράτσας.

 Από εκεί και πέρα, το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα τακτικά, ιδανικά, δύο φορές την εβδομάδα. Σε περιόδους έντονης τριχόπτωσης χρειάζεται πιο συχνό βούρτσισμα και φροντίδα, για να μη μαδάει ανεξέλεγκτα μέσα στο σπίτι.

 Για το τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτές οι αξιαγάπητες μουσούδες έχουν την τάση να βγάζουν πολλά σάλια και να πίνουν νερό πολύ άγαρμπα και ατσούμπαλα.

 Το προφίλ υγείας της ράτσας:

  • Σημαντικές ανησυχίες: στένωση αορτής, κυστινουρία, δυσπλασία αγκώνα, γαστρική διάταση.
  • Μικρές ανησυχίες: ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εντρόπιο, εκτρόπιο, νόσος von Willebrand, καταρράκτης, ρήξη χιαστού.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: επιληψία.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίων, αγκώνα, καρδιάς, κυστινουρίας.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 8-10 χρόνια
  • Σημείωση: ο σκύλος της Νέας Γης δεν αντέχει καθόλου τις υψηλές θερμοκρασίες.

 Τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, αλλά το κάθε σκυλάκι έχει και κάποια μεμονωμένα στοχεία χαρακτήρα και συμπεριφοράς. Φυσικά, η εκπαίδευση έχει την ικανότητα να λειάνει οποιοδήποτε ελάττωμα του σκύλου και να τον εξελίξει σε ένα υπάκουο και ώριμο κατοικίδιο.

 Μπορείτε να γνωρίσετε κουτάβια της ράτσας Newfoundland σε πιστοποιημένα εκτροφεία και να μάθετε τα πάντα γι’ αυτά. Φυσικά, αν ψάχνετε άμεσα για σκύλους που χαρίζονται για υιοθεσία, προκειμένου να τους χαρίσετε το παντοτινό τους σπιτάκι, επισκεφθείτε ένα φιλοζωικό σωματείο ή καταφύγιο αδέσποτων ζώων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top