Σκύλος και γάτα: Η top εκπαίδευση σκύλου με γάτα!

 Θα έχετε ακούσει πολλές φορές την φράση «μαλώνουν σαν το σκύλο με την γάτα», όμως σίγουρα θα ξέρετε πολλά περιστατικά, όπου ο σκύλος και η γάτα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια; Τι είναι πιο πιθανό να συμβεί; Μπορεί η συμβίωση αυτών των ζώων να είναι αρμονική;

 Αντικειμενικά, δεν ταιριάζουν όλα τα σκυλιά με όλες τις γάτες. Μερικές ράτσες σκύλων είναι κατάλληλες για να ζούνε μαζί με γάτες ενώ άλλες όχι. Ωστόσο, τα σκυλάκια που κοινωνικοποιούνται με τις γατούλες από κουτάβια συμβιώνουν πιο άνετα και ως ενήλικα μαζί τους. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τα γατάκια.

 Τις περισσότερες φορές, η εκπαίδευση του σκύλου με τη γάτα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη μεταξύ τους συμβίωση. Εάν ο σκύλος μαθαίνει πως να αλληλεπιδρά με τη ψιψίνα και η γάτα έχει «ζώνες» διαφυγής, τότε τα δύο είδη μπορούν να γίνουν φίλοι ή τουλάχιστον να ζούνε αρμονικά μαζί.

 Αδιαμφισβήτητα, η γνωριμία τους προϋποθέτει ότι έχετε φροντίσει εκ τρων προτέρων για την εκπαίδευση του σκύλου για να μη δαγκώνει, ώστε να αποκλείσετε από την αρχή επιθετικές συμπεριφορές.

 Σκύλος και γάτα πρέπει να είναι χωριστά στην αρχή

 Όταν φέρνετε ένα νέο σκυλάκι ή μια ψιψινούλα στο σπίτι σας, μην περιμένετε ότι τα δύο ζωάκια θα ταιριάξουν κατευθείαν ή θα οικοδομήσουν μόνα τους μια ειρηνική σχέση και συμβίωση. Αντ΄αυτού, κρατήστε τα χωριστά τις πρώτες μέρες, ώστε να συνηθίσουν τους ήχους και τις οσμές τους.

 Επιπλέον, δώστε στο κάθε κατοικίδιο τον δικό του προσωπικό χώρο που θα νιώθει ασφάλεια, όπως ένα υπνοδωμάτιο και αφήνετε εναλλάξ τα ζώα ελεύθερα στο υπόλοιπο σπίτι.

 Πριν την πρώτη συνάντηση, δημιουργείστε θετικές σχέσεις μεταξύ τους. Τοποθετήστε αντικείμενα που έχουν την μυρωδιά της γάτας, όπως παιχνίδια ή κουβέρτες, στην περιοχή του σκύλου. Αντίστοιχα, αφήστε πράγματα της γάτας κοντά στο φαγητό του σκύλου και προσφέρετέ του λιχουδιές όταν του δίνετε τα αντικείμενά της, για να τον βοηθήσετε να συνδέσει τη μυρωδιά της με κάτι καλό. Κάντε το ίδιο και με τα πράγματα του σκύλου.

 Μετά από λίγες μέρες προσαρμογής στην μυρωδιά τους, δοκιμάστε να τα ταΐσετε σε αντίθετες πλευρές με κλειστή την μπαλκονόπορτα. Τοποθετήστε τα μπολ φαγητού λίγα μέτρα μακριά από την πόρτα για να βεβαιωθείτε ότι τα ζωάκια σας αισθάνονται ασφαλή και στην συνέχεια, μετακινήστε τα πιο κοντά μέχρι να ακουμπήσουν στην πόρτα. Εάν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

 Πραγματοποιήστε μια σωστή πρώτη γνωριμία

 Η πρώτη αλληλεπίδραση των ζώων μπορεί να γίνει με μια πόρτα μωρού ή με μια σίτα ανάμεσά τους. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν ο ένας τον άλλο χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Εάν είναι ήρεμα, μπορείτε να τα αφήσετε στο ίδιο δωμάτιο. Επιλέξτε μια ουδέτερη τοποθεσία και όχι στον προσωπικό χώρο του καθενός.

 Αφήστε την γάτα να περιπλανηθεί, ώστε εάν αισθανθεί την ανάγκη, να μπορεί να φύγει. Ωστόσο, κρατήστε τον μπαγασάκο σας δεμένο με λουρί για να μπορείτε να ελέγχετε τις κινήσεις του – δεν θα θέλατε να κυνηγήσει την γάτα.

 Κρατήστε τις συναντήσεις τους σύντομες και ευχάριστες. Δοκιμάστε πολλές φορές αυτή την αλληλεπίδραση μέσα στην μέρα, τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Προσφέρετε λιχουδιές και στα δύο ζώα για να ενισχύσετε την θετική εντύπωση ανάμεσα τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο επίσης να κρατήσετε μια ιδιαίτερα νόστιμη λιχουδιά μόνο για αυτές τις συναντήσεις, ώστε ο σκύλος και η γάτα να ανυπομονούν να ξανα ιδωθούν.

 Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να παραμένει ήρεμος κοντά στην γάτα

 Το κυνήγι είναι ένα ένστικτο για τους σκύλους, οπότε σίγουρα θέλετε να αποτρέψετε αυτή την συμπεριφορά του δικού σας. Δεν θέλετε ο μπαγασάκος σας να δει το κυνήγι της γάτας ως διασκέδαση. Γι΄αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση σκύλου με γάτα είναι απαραίτητη και αναγκαία για μια αρμονική συμβίωση.

 Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε τις εντολές «κάτσε» ή «ξάπλωσε» όταν η γάτα είναι παρούσα, για να μείνει ήρεμος. Επίσης, μπορείτε να του ζητήσετε να παραμείνει στη θέση του ενώ η γάτα περιπλανιέται κοντά του. Φυσικά, αν του δώσετε μια λιχουδιά όχι μόνο ενισχύετε τη θετική συμπεριφορά και την ηρεμία του, αλλά τον κάνετε να συνδυάσει τη γάτα ως αφορμή για να κερδίσει την ανταμοιβή του!

 Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας υπακούει και ξεκινήστε την εκπαίδευση του σκύλου με τη γάτα τοποθετώντας τα κατοικίδια σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους. Στην συνέχεια, πλησιάστε σιγά σιγά. Μόλις το σκυλί σας κοιτάζει αυτόματα τη στιγμή που η γάτα είναι κοντά, είναι η ώρα να βγάλετε το λουρί και να συνεχίσετε την εκπαίδευση.

  Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ο φιλαράκος σας θα μείνει ήρεμος με τη γατούλα χωρίς το λουρί του, ακολουθήστε ένα ενδιάμεσο στάδιο. Δέστε τον με ένα πολύ μακρύ σχοινί πάνω σας ή σε ένα βαρύ έπιπλο και συνεχίστε την εκπαίδευση μέχρι να κάθεται ατάραχος όση ώρα η γούνινη μανταμίτσα τριγυρίζει κοντά του. Το τελικό στάδιο είναι σκύλος και γάτα να περιπλανιούνται ελεύθερα στο σπίτι.

 Για να βοηθήσετε το σκυλί σας να πετύχει κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων, κρατήστε τον συγκεντρωμένο σε εσάς και όχι στη γάτα. Δώστε του την εντολή «άστο» για να καταλάβει ότι η γάτα είναι εκτός ορίων. Στη συνέχεια, πείτε του «κοίτα με» για να ενθαρρύνετε το σκυλί να κοιτάει εσάς αντί για τη γάτα.

 Με αρκετή εκπαίδευση, το σκυλάκι σας θα κοιτάει εσάς αντί για την γάτα με την ελπίδα ότι θα απολαύσει μια λιχουδιά. Ωστόσο, εάν το δείτε να την κυνηγάει, ανακατευθύνετε τον σε ένα κατάλληλο παιχνίδι κυνηγιού, όπως το φρίσμπι.

 Μακροχρόνια φιλία μεταξύ σκύλου και γάτας

 Μόλις ο σκύλος σας αρχίσει να συμπεριφέρεται σωστά χωρίς το λουρί του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορείτε να τους επιτρέψετε να αλληλοεπιδρούν στο ίδιο δωμάτιο ενώ εσείς παρακολουθείτε. Φυσικά, εσείς πρέπει να συνεχίσετε να ανταμείβετε και τα δύο ζώα για την θετική αλληλεπίδραση, μέχρι να ριζωθούν καλά αυτές οι συμπεριφορές.

 Ο χρόνος που θα περάσει μέχρι να είστε σίγουροι ότι σκύλος και γάτα θα έχουν αρμονική συμβίωση, μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Μέχρι τότε, δεν πρέπει να τα αφήσετε μόνα τους.

 Ακόμα και εάν αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους χωρίς επίβλεψη, εσείς πρέπει να λάβετε υπόψιν την ασφάλεια και των δύο. Για παράδειγμα, χρειάζεται να κρατάτε τα νύχια της γάτας σας κομμένα ή καλυμμένα με προστατευτικά επιθέματα για να αποφύγετε τις νυχιές στον σκύλο. Επίσης, δημιουργήστε έναν χώρο με πύλες μωρού ή πόρτα γάτας, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση ο κατεργαράκος σας. 

 Το δωμάτιο της γάτας πρέπει να περιλαμβάνει τη τουαλέτα της γάτας μαζί με παιχνίδια, ένα κρεβάτι, ένα μπολ με νερό και ένα ονυχοδρόμιο. Επίσης, αφήστε την να ανεβαίνει σε ψηλά μέρη, όπως ράφια ή γατόδεντρα, για να ξεφεύγει από την ανεπιθύμητη προσοχή του σκύλου. Τέλος, ταΐστε την κάπου όπου ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση.

 Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε τα σημαντικά βήματα της πρώτης γνωριμίας του σκύλου με την γάτα, να αναλάβετε την εκπαίδευση και των δύο, αλλά και να δώσετε χρόνο και χώρο στα ζωάκια σας. Πρέπει να έχετε επιμονή και υπομονή για να πετύχει η ειρηνική συμβίωση μεταξύ τους, με την ελπίδα ότι θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.Σύντομα, θα καταφέρετε να τους κάνετε δύο αχώριστους φίλους που θα σέβεται ο ένας τα όρια του άλλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top