Πόσες ώρες κοιμούνται οι σκύλοι;

 Γενικά ένας ενήλικος σκύλος κοιμάται 12 με 14 ώρες την ημέρα, ενώ τα κουτάβια κοιμούνται περισσότερο. Ορισμένες ράτσες σκύλων κοιμούνται έως και 18 ώρες την ημέρα και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό.

 Οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες ζώων δεν διαφέρουν πολύ από τους ανήσυχους γονείς. Ενδιαφέρονται και προσέχουν το νέο μέλος της οικογένειάς τους για να βεβαιωθούν ότι είναι όλα εντάξει. Αυτή η ανησυχία είναι μια ένδειξη αγάπης αλλά και γνωριμίας με τις συνήθειες του σκύλου τους.

 Η αναπνοή είναι πολύ αργή; Πρέπει να το αφήσω να κοιμηθεί πολλές ώρες ή να το ξυπνήσω για να φάει; Το κουτάβι αναπνέει πολύ γρήγορα; Όπως κάθε καλός γονέας, ειδικά εάν είστε πρώτη φορά σκυλογονέας ανησυχείτε για την ευημερία του κουταβιού σας και αυτό είναι φυσιολογικό.

 Τα σκυλιά δεν έχουν τόσο απαιτητικό πρόγραμμα όπως ένα μωράκι, δεν χρειάζεται δηλαδή να εκπαιδεύσεις έναν σκύλο για να κοιμάται πολύ ούτε να βάζεις ξυπνητήρι για τον ύπνο και το τάισμα.

 Συνήθως ακολουθούν το δικό σας πρόγραμμα. Παίζουν, τρώνε και κοιμούνται εναλλάξ πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να τα αφήσετε να λειτουργούν μόνα τους χωρίς αυτό να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους.

 Τα σκυλιά μπορούν να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους. Εφόσον έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, δεν χρειάζεται να είστε όλη την ώρα από πάνω τους.

Πόσες ώρες κοιμούνται τα κουτάβια;

 Τα κουτάβια κοιμούνται από 18 έως 20 ώρες την ημέρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νεογέννητα σκυλάκια, δηλαδή κάτω των 4 εβδομάδων. Ένα κουτάβι έως 4 εβδομάδων δεν έχει απογαλακτιστεί ακόμα και δεν μπορεί να φάει στερεά τροφή.

 Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ένα κουτάβι ως 4 εβδομάδων δεν είναι μαζί με την μαμά του επειδή χωρίστηκαν, το εγκατέλειψε ή η μαμά του είναι αμελής.

 Οι σκύλες που γενούν κουτάβια είναι συνήθως πολύ προστατευτικές αλλά μπορεί μερικές φορές να μην θέλουν να θηλάσουν το κουτάβι. Μπορεί να πάσχουν από μαστίτιδα ή φλεγμονή των μαστών. Για αυτούς του λόγους ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος για την μάνα – σκύλα.

 Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναλάβει την σίτιση του κουταβιού με μπιμπερό ή σύριγγα ανάλογα με την φυλή και το μέγεθος του κουταβιού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είστε δραστήριοι και την νύχτα για να αναλάβετε τη νυχτερινή ρουτίνα του σκύλου και να το πηγαίνετε και τουαλέτα.

 Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του ένα κουτάβι θα πρέπει να τρέφεται κάθε δύο ώρες, όπως ένα νεογέννητο μωρό. Όμως όπως κάθε νεογέννητο πλάσμα, χρειάζεται τρία πράγματα: να κοιμηθεί, να φάει και να διατηρηθεί ζεστό. Αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει και μην το ενοχλείτε χαδεύοντάς το ή σηκώνοντάς το.

 Πάρτε το κουτάβι αγκαλιά μόνο όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή όταν είναι η ώρα να φάει. Τις πρώτες μέρες και εβδομάδες δεν θέλουν τίποτα άλλο εκτός από το να κοιμούνται πολύ. Το κουτάβι θα αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγει τα μάτια του και να εξερευνάει το περιβάλλον του.

 Ο ύπνος σκύλου είναι ζωτικής σημασίας και το κατοικίδιο σας μπορεί να κοιμάται έως και 20 ώρες την ημέρα!

Πόσο κοιμούνται οι ενήλικοι σκύλοι;

 Τα σκυλιά κοιμούνται 12 με 14 ώρες την ημέρα. Ορισμένες φυλές κοιμούνται έως και 18 ώρες. Μόλις το σκυλί μεταβεί από το στάδιο του κουταβιού σε αυτό του ενήλικου σκύλου, οι ώρες ύπνου θα αρχίσουν να μειώνονται σε 12 με 14.

 Ο ακριβής ύπνος που χρειάζεται ένας σκύλος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυλή, το μέγεθος, η διατροφή, η συνολική υγεία του σκύλου και οι τακτικές καθημερινές δραστηριότητες ή η άσκηση. Λόγου χάρη, οι μεγαλύτερες ράτσες σκύλων τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τις μικρότερες.

 Τα σκυλιά εργασίας όπως τα Κόλεϊ που βρίσκονται σε συνεχή δράση σε αγρόκτημα ή ο Γερμανικός ποιμενικός που είναι σε δράση, κοιμούνται λιγότερο καθώς έχουν μια γεμάτη και πολυάσχολη μέρα στη καθημερινότητα τους. Φυσικά, ένας σκύλος που είναι μόνος του στο σπίτι ή στην αυλή επιλέγει να κοιμηθεί και περισσότερο.

Πόσο κοιμούνται οι ηλικιωμένοι σκύλοι;

 Αν και είναι διαφορετικό ανά ράτσα σκύλου, ένας σκύλος 7 ετών θεωρείται ηλικιωμένος. Οι μικρόσωμες φυλές, όπως τα Τεριέ, τα μίνι poodle και τα chihuahua έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, οπότε θεωρούνται ηλικιωμένα περίπου στην ηλικία των 10 ετών.

 Αντίθετα, τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως ο μεγάλος Δανός, το Λαμπραντόρ, το Malamute και το Golden Retriever θεωρούνται ηλικιωμένα μετά το 5 έτος της ζωής τους.

 Τα ηλικιωμένα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο καθώς πλήττουν ή δεν έχουν πνευματική διέγερση. Μόλις ένα σκυλί μπει στο τελευταίο ηλικιακό στάδιο της ζωής του δεν έχει την ίδια ζωντάνια αλλά και όρεξη για παιχνίδι και διασκέδαση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αγάπη και αφοσίωση.

 Ένας ηλικιωμένος σκύλος δεν χρειάζεται πολλά. Δεν χρειάζεται έντονη δραστηριότητα και βόλτες για να εκτονώσει την ενέργεια του. Μπορεί να έχει κάποια κινητικά προβλήματα, όπως αρθρίτιδα ή δυσπλασία του ισχίου και αυτά να τον κάνουν να προτιμάει να είναι ήρεμος και σιωπηλός δίπλα σας.

 Ο ύπνος θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχε όταν ήταν κουτάβι, με αποτέλεσμα να κοιμάται από 16 έως 18 ώρες την ημέρα.

 Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας έχει ένα άνετο, μαλακό και ζεστό κρεβάτι για να μην πονάει και να μπορεί να ξεκουράζεται. Μην σταματήσετε να του παρέχετε σωματική και ψυχική διέγερση.

Ο ύπνος σκύλου

 Όπως ο άνθρωπος, έτσι και ο σκύλος έχει διαφορετικά επίπεδα ύπνου – εισέρχεται σε διαφορετικές φάσεις REM όταν κοιμάται.

 Οι άνθρωποι κοιμούνται σε περισσότερη συνεχή έκταση κατά την διάρκεια της νύχτας. Ο σκύλος κοιμάται αρκετές ώρες αλλά σπαστά. Μπορεί να κοιμηθεί ελαφριά αλλά και βαθιά.

 Ο καρδιακός ρυθμός των σκύλων μειώνεται και η αναπνοή τους επιβραδύνεται. Τα πρώτα 10 λεπτά μπαίνουν στην φάση REM, τον βαθύ ύπνο, και αρχίζουν να ονειρεύονται. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε τα μάτια τους να κυλούν κάτω από τα βλέφαρά τους. Αυτό είναι σημάδι καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.

 Μπορεί να αρχίσουν να στριφογυρίζουν καθώς τα σκυλιά είναι πάντα σε εγρήγορση ακόμα και κατά την διάρκεια το ύπνου. Είναι πάντα προστατευτικά με τεταμένες τις αισθήσεις και τα ένστικτά τους, οπότε ο παραμικρός ήχος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τος.

Το σκυλί σας κοιμάται πάρα πολύ; πότε να ανησυχήσετε

 Εάν ο σκύλος σας παρουσιάσει αλλαγές στην ρουτίνα του ύπνου του ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να ανησυχείτε. Εάν όμως συνηθίζει να κοιμάται πολύ δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 Παρατηρήστε αν νιώθει αδύναμο ή είναι σε λήθαργο. Ο λήθαργος που συγχέεται με την υπνηλία μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.

 Όπως και στους ανθρώπους, οι μεγάλες αλλαγές και οι διαταραχές της ζωής και της ρουτίνας μπορεί να επηρεάσουν και τον ύπνο. Ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου ή ενός σκύλου, ένα νέο περιβάλλον, η ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση και η ζήλια μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο του σκύλου σας. Η συνθήκες και οι ώρες του ύπνου πρέπει να επιστρέψουν στο κανονικό.

 Τα σκυλιά με μικρό πρόσωπο, όπως τα Pugs, τα Bulldogs και τα Πεκινουά συνήθως πάσχουν από άπνοια ύπνου. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ροχαλητό ή να κάνουν ανήσυχο ύπνο που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κακή όρεξη.

 Πως να βελτιώσετε τον ύπνο του σκύλου σας

 Η ποιότητα του ύπνου, το πόσες ώρες κοιμάται αλλά και εάν είναι άνετα στον ύπνο βοηθούν το σκυλί να αποδώσει αποτελεσματικά σε ασκήσεις και στην εκτόνωση της ενεργείας του.

 Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας τρώει καλά και επαρκώς. Εφοδιαστείτε με μια καλή τροφή και μην υπερβείτε ή μειώσετε την συνιστώμενη ποσότητα.

 Όπου και να κοιμάται ο σκύλος σας – μαζί σας ή στο κλουβί του  – βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα και έχει άφθονο χώρο να τεντωθεί και να μετακινηθεί κατά την διάρκεια του ύπνου του. Δώστε του δικές του κουβέρτες και μασητικά παιχνίδια. Ίσως χρειαστεί να αγοράσατε και ένα αδιάβροχο υπόστρωμα.

 Εν κατακλείδι, τα σκυλιά είναι γνωστοί νιαούρηδες και μπορεί να κοιμηθούν  περισσότερες ώρες από τους ανθρώπους, με τη μόνη διαφορά ότι ο ύπνος τους δεν είναι συνεχόμενος. Το μοτίβο και η ποοιότητα του ύπνου τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επηρεάζει όλη τη καθημερινότητα και την υγεία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top