Πόσα κιλά θα γίνει ο σκύλος μου & ποιο είναι το επιθυμητό βάρος;

  Πολλοί σκυλομπαμπάδες και πολλές σκυλομαμάδες θέλουν να μάθουν ποιο είναι το ιδανικό βάρος του σκύλου τους, για να διασφαλίσουν τη βέλτιστη σωματική του διάπλαση. Βέβαια, αυτό διαφέρει κατά πολύ από την πραγματικότητα, μιας και δεν υπάρχει αυτό που χαρακτηρίζουμε ως το τέλειο σωματικό βάρος.

 Υπάρχει όμως το επιθυμητό. Παρόλα αυτά, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων εκεί έξω δε γνωρίζουν πόσα κιλά πρέπει να είναι ο σκυλάκος τους ή ακόμη και πόσο ζυγίζει.

 Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να σας προσφέρουμε απλόχερα τον παρακάτω οδηγό. Μέσα σε αυτόν θα βρείτε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το επιθυμητό βάρος του σώματος του σκύλου σας.

 Η σωστή ενημέρωση σχετικά με το πόσα κιλά θα γίνει ο σκύλος σας ως ενήλικας και η εκτίμηση της φυσικής του κατάστασης είναι ο μόνος τρόπος για να τον κρατήσετε υγιή και να γνωρίζετε αν πρέπει να πάρει ή να χάσει μερικά κιλάκια.

 Θα μάθετε επίσης τα διάφορα οφέλη που φέρει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στη γενικότερη υγεία του σκύλου σας, αλλά και το πώς αυτή συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

 Ποιο ακριβώς είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ζυγαριά;

 Κάθε φορά που επισκέπτεστε τον κτηνίατρο αγχώνεστε, γιατί γνωρίζετε πως – μεταξύ άλλων – θα ζυγίσει και τον σκύλο σας. Έχει πάρει; Έχει χάσει;

 Μην ανησυχείτε! Η αλήθεια είναι πως το βάρος του σκύλου μπορεί να κυμαίνεται και να διαφέρει σε κάθε ζύγισμα. Πίσω από αυτό κρύβονται παράγοντες, όπως είναι η εποχή του χρόνου, αλλά και τα επίπεδα άγχους και σωματικής του δραστηριότητας.

 Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός κι έχει τις δικές του ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

 Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είστε προσεκτικοί και να προσαρμόζετε τη διατροφή και το πρόγραμμά του σωστά, έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες του.

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, θα πρέπει να ταΐζετε το σκυλί σας περίπου το 2% με 3% του ιδανικού σωματικού βάρους του κι αυτό σε καθημερινή βάση.

 Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνουμε πως δεν είστε «από μηχανής θεοί», προκειμένου να ξέρετε τις ακριβείς αναλογίες και να πετύχετε αυτό το πολυπόθητο «ιδανικό βάρος».

 Μπορείτε όμως να βασιστείτε στις απλές, ανθρώπινες αισθήσεις και την παρατηρητικότητά σας. Για του λόγου το αληθές, θα αξιοποιήσετε την όραση και την αφή σας.

 Αγγίξτε απαλά το κατοικίδιό σας. Ελέγξτε εάν έχει μια λεπτή μεσούλα. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του, χαϊδεύοντάς τα με τις παλάμες σας. Δεν θα πρέπει όμως να τα βλέπετε να προεξέχουν πολύ!

 Σε περίπτωση που έχει πάρει τα κιλάκια του τελευταία, δεν θα μπορείτε να αισθανθείτε τον απαλό, φυσικό κυματισμό των πλευρών του στα χέρια σας, όση ώρα κι αν προσπαθείτε.

 Από την άλλη, δεν είναι εξίσου φυσιολογικό το να βλέπετε με γυμνό μάτι τα πλευρά του να προεξέχουν κατά πολύ από το σώμα του. Αυτό σημαίνει πως το κατοικίδιό σας είναι υποσιτισμένο!

 Όπως κι αν έχει όμως, χρειάζεται προσοχή. Μπορεί για παράδειγμα να είστε ιδιοκτήτες κάποιας ράτσας με πολύ πυκνό τρίχωμα.

 Τότε, είναι λογικό να σας είναι λιγάκι πιο δύσκολο να διακρίνετε αν ο σκύλος είναι υπέρβαρος ή λιποβαρής, χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο τα χέρια σας – εκτός κι αν έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο!

 Τι ρόλο παίζει η ράτσα στο ιδανικό βάρος του σκύλου;

 Σε οποιαδήποτε ράτσα κι αν ανήκει ο μαλλιαρός φιλαράκος σας, είναι δεδομένο πως θα υπάρχει το αντίστοιχο επιθυμητό και υγιές βάρος. Αυτό αφορά κάθε σκυλί, από τα γιγαντιαία και μεγαλόσωμα μέχρι και τα πιο μικρόσωμα σκυλιά τσέπης ή toy κουτάβια.

 Τι γίνεται όμως αν έχετε ένα ημίαιμο σκυλάκι, όπως είναι το γλυκύτατο Labradoodle ή το πανέμορφο Cockapoo;

 Εδώ, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Το μέγεθος των δύο ή των περισσότερων φυλών που έχει στο αίμα του είναι εκείνο που θα καθορίσει και το βέλτιστο βάρος για τις αναλογίες του σκύλου σας.

 Είναι παχύσαρκος;

 Διαβάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, αποφασίσατε να τις εφαρμόσετε και πρακτικά. Τώρα ανησυχείτε μήπως το λατρεμένο ζωάκι σας έχει παραπανήσια κιλάκια.

 Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, αλλά και επικίνδυνες ασθένειες που πλήττουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας και την ευεξία των σκύλων που πάσχουν από αυτήν.

 Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες και αναφορές, το 46% των σκύλων μονάχα στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται παχύσαρκο. Φανταστείτε, λοιπόν, τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο!

 Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση με πολλές δυνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει αισθητά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα να αυξήσει τα κτηνιατρικά έξοδα.

 Τα καλά νέα είναι πως η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Σε συνεννόηση και με τον κτηνίατρό σας, καλείστε να βγάλετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα προσαρμόζεται κατάλληλα στις διατροφικές ανάγκες του ζουμπουρλούδικου φίλου σας.

 Ταυτόχρονα, μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους για να χάσετε βάρος παρέα με τον σκύλο σας, είτε μέσα στο σπίτι, είτε έξω στην αυλή, ώστε να τον παρακινήσετε να γυμναστεί και να κάψει μερικές περιττές θερμίδες.

 …ή μήπως είναι λιποβαρής;

 Γενικά, οι σκύλοι χάνουν και παίρνουν κιλά με αρκετή ευκολία. Αυτό οφείλεται στις εποχές του χρόνου, το βιολογικό φύλο τους, τη σωματική και φυσική τους κατάσταση, το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούν και, φυσικά, την ύπαρξη ή μη κάποιου υποκείμενου νοσήματος.

 Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: με τη μετάβαση από μια επεξεργασμένη δίαιτα στην ωμοφαγία, ο σκύλος σας χάνει πολλά σωματικά υγρά.

 Η ποσότητα αυτών των υγρών εξαρτάται από την αντίδραση του ίδιου του οργανισμού σε μια διατροφή, βασισμένη σε διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων, με πολλούς υδατάνθρακες.

 Έτσι, σκυλιά που είχαν συνηθίσει να καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, πλέον παρουσιάζουν μια πιο «στρουμπουλή» και «παχουλή» εμφάνιση, ενώ τα κιλά τους φαίνονται φυσιολογικά στη σχετική ένδειξη της ζυγαριάς.

 Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών ή στην πρόκληση κάποιας φλεγμονής. Επομένως, δεν συνιστά έναν ενδεδειγμένο τρόπο εκτίμησης της σωματικής μάζας του σκύλου.

 Εάν κι ο δικός σας μπαγασάκος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, μπορεί πολύ απλώς να είναι λιποβαρής, αλλά να φαίνεται κανονικός. Φταίει η αλλαγή της διατροφής και καλό είναι να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

 Στο τέλος της ημέρας, και ως υπεύθυνοι σκυλογονείς, εσείς είστε εκείνοι που γνωρίζετε καλύτερα την φυσιολογική όψη του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

 Αυτό σας καθιστά αυτομάτως υπεύθυνους για να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή.

 Μη διστάσετε ακόμα να τον συμβουλευτείτε σχετικά με το πόσα κιλά θα γίνει ο σκύλος σας όταν μεγαλώσει. Να θυμάστε πως στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού ο κτηνίατρος είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top