Ωτίτιδα σκύλου: Η πλήρης διάγνωση & θεραπεία

 Η αλήθεια είναι πως οι σκύλοι έχουν αρκετές ευαισθησίες και μπορούν να προσβληθούν από ένα σωρό ασθένειες. Γνωρίζατε όμως πως μπορούν να εκδηλώσουν συμπτώματα ωτίτιδας, όπως ακριβώς κι εμείς; Αν όχι, το μάθατε τώρα!

 Πρόκειται για μια πολυσύνθετη κατάσταση. Για την αποτελεσματική θεραπεία της ωτίτιδας όμως, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πρώτα τις διάφορες αιτίες που την προκαλούν, αλλά και τους παράγοντες που συνδέονται μαζί της.

 Οι πρωταρχικές αιτίες της ωτίτιδας σκύλου

 Οι πρωταρχικές διαταραχές θέτουν σε εφαρμογή τη φλεγμονώδη διαδικασία μέσα στο αφτί του σκύλου και αλλοιώνουν το ακουστικό περιβάλλον. Η παραπάνω διαδικασία επιτρέπει την ανάπτυξη δευτερογενών επιπλοκών, όπως είναι οι λοιμώξεις.

 Το κακό είναι πως η πρωταρχική αιτία δεν ανιχνεύεται εύκολα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ενώ συχνά δυσκολεύονται μέχρι και οι κτηνίατροι. Ουσιαστικά, η διάγνωση γίνεται επί της μόλυνσης.

 Σχετικές έρευνες μας δείχνουν πως οι συνηθέστερες αιτίες είναι η αλλεργική δερματίτιδα και το άγανο των χόρτων. Γενικότερα όμως, οι αλλεργικές και ορμονικές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με μονομερή ή διμερή ωτίτιδα. Ο δεύτερος τύπος είναι συχνότερος.

  Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι σκύλοι γυρνάνε τα αφτιά τους προς τα πίσω. Ε, λοιπόν, ένας από τους λόγους μπορεί να είναι και η λοίμωξη των αφτιών. Επομένως, αν παρατηρείτε κάτι τέτοιο σε καθημερινή βάση, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.

 Δευτερογενείς αιτίες

 Οι δευτερογενείς αιτίες εμφανίζονται πάντοτε συνδυαστικά με τους πρωτογενείς ή τους παράγοντες προδιάθεσης και οι πιο κοινές από αυτές είναι οι λοιμώξεις. Γενικά, οι δευτερογενείς αιτίες της εξωτερικής ωτίτιδας σκύλου είναι εύκολο να θεραπευτούν μόλις γίνει η διάγνωσή τους. Δυσκολία παρουσιάζεται σε χρόνια περιστατικά, επειδή δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι πρωτογενείς αιτίες ή οι παράγοντες που διαιωνίζουν τη μόλυνση.

 Οι παράγοντες προδιάθεσης

 Από μόνοι τους δεν προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα, απλώς υποβοηθούν την φλεγμονή, επιτρέποντας την αλλοίωση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας που ζει στο ακουστικό κανάλι του αφτιού. Έτσι, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον όπου αναπτύσσονται βακτήρια και μύκητες.

 Σε συνδυασμό με τις παραπάνω αιτίες, δημιουργούν το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο εντοπισμός και η εξάλειψη όλων των αιτιών που συμβάλλουν στην ωτίτιδα σκύλου είναι πολύ σημαντικά.

 Παράγοντες διαιώνισης της ασθένειας

 Είναι αυτοί που ευνοούν τη συνέχιση της μόλυνσης ή την επιμόλυνση και ουσιαστικά, χειροτερεύουν την κατάσταση. Παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στα επιβλαβή βακτήρια.

 Σε πολλές περιπτώσεις, αποτρέπουν την αντιμετώπιση της ωτίτιδας, διότι οι  θεραπευτικές μέθοδοι επικεντρώνονται στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αιτίες. Έτσι, επιτρέπουν τη μετάβαση σε χρόνια περιστατικά.

 Τα βήματα για την ορθή διάγνωση της ωτίτιδας σκύλου

 Καταρχάς, για να διαγνωστεί η ωτίτιδα του σκύλου, γίνεται η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Σκοπός είναι η διερεύνηση όλων των παραπάνω παραγόντων. Η εξέταση του αφτιού επιτρέπει στον κτηνίατρο να εκτιμήσει την κατάσταση και το είδος της ωτίτιδας. Μπορεί να δει τυχόν βακτήρια, ξένα σώματα ή μάζες και να εκτιμήσει την σοβαρότητα της ασθένειας.

 Όλα αυτά είναι απαραίτητα, προκειμένου να κρίνει αν είναι καλύτερο για την υγεία του σκύλου να πάρει φάρμακα ή να χειρουργηθεί. Φυσικά, αν το ζωάκι πονάει, του χορηγείται τοπική ή γενική αναισθησία. Είναι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει και ο κτηνίατρος να κάνει τη δουλειά του.

 Ωτοσκόπηση

 Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ωτοσκοπίου, ενισχυμένο ή μη με οπτική ίνα. Έτσι, φαίνονται ακόμα και πιο μικρές λεπτομέρειες, διευκολύνοντας σημαντικά τον προσδιορισμό έκτασης της νόσου και των ενδείξεων για πρόσθετες διαγνώσεις και θεραπευτικές αγωγές.

 Φυσική εξέταση

 Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει έναν πλήρη δερματολογικό έλεγχο και βοηθάει στον εντοπισμό των βαθύτερων αιτιών. Μπορεί να γίνει παραπομπή σε νευρολογική εξέταση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 Κυτταρολογική εξέταση

 Υπάρχει και η επιλογή της ωτικής κυτταρολογίας για τη διαπίστωση λοίμωξης και την ορθή επιλογή τοπικής θεραπείας. Με τη λήψη δείγματος από το οριζόντιο κανάλι του αφτιού και την έκχυσή του σε ειδικές πλάκες, εντοπίζεται το είδος των βακτηρίων που προσβάλλουν το αφτί, όπως επίσης η φύση και η ευαισθησία των βακτηρίων απέναντι στις διαθέσιμες μεθόδους θεραπείας.

 Αυτό βοηθάει στον εντοπισμό μέσης, εσωτερικής ή εξωτερικής ωτίτιδας. Είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Έτσι, ο κτηνίατρος θα γνωρίζει αν πρέπει να χορηγήσει αντιβίωση, σταγόνες για την ωτίτιδα του σκύλου ή άλλα φάρμακα.

 Διαγνωστική απεικόνιση

 Από εκεί και πέρα, περιστατικά με χρόνια, υποτροπιάζουσα και σοβαρή ωτίτιδα σκύλου, αλλά και όσοι πάσχουν από νευρολογικά προβλήματα, παρα – ακουστικό πρήξιμο και πόνο στο άνοιγμα του στόματος, συνήθως, απαιτούν διαγνωστική απεικόνιση για τον ακριβή εντοπισμό του τύπου της νόσου.

 Το πιθανότερο είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μέση ωτίτιδα, όσον αφορά στα χρόνια περιστατικά δηλαδή. Μάλιστα, παρουσιάζουν άθικτη, αλλά ανώμαλη τυμπανική μεμβράνη.

 Βαθύς καθαρισμός αφτιού

 Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη διαδικασία, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως διαγνωστικό εργαλείο και μέσο θεραπείας. Μικρή δόση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου χορηγείται στο σκύλο πριν τον καθαρισμό, για τη μείωση της φλεγμονής και τη στένωση των ακουστικών καναλιών.

 Η όλη διαδικασία τελείται υπό πλήρη αναισθησία του ασθενούς σκύλου. Έτσι, καθαρίζεται σταδιακά και ολοκληρωτικά το αφτί και εξετάζεται η τυμπανική μεμβράνη.

 Ακόμα, τοποθετείται ένας ενδοτραχειακός σωλήνας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναρρόφησης των υγρών. Ο κτηνίατρος θα θελήσει να ξαναδεί τον σκυλάκο σας για να παρακολουθεί την αποθεραπεία του. Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε κι έναν ειδικό δερματολόγο.

 Η θεραπεία της ασθένειας

 Υπάρχουν πέντε βασικοί στόχοι που αφορούν στην αποτελεσματική θεραπεία ενός σκύλου που πάσχει από ωτίτιδα:

  1.  Επίλυση δυσφορίας και πόνου.
  2.  Αφαίρεση υπολειμμάτων και καθαρισμός.
  3.  Εξάλειψη της μόλυνσης από τα εξωτερικό και μέσο αφτί.
  4.  Ανατροπή χρόνιων παθολογικών μετατροπών, όσο είναι δυνατόν.
  5.  Προσδιορισμός και αντιμετώπιση της βασικής και πρωταρχικής αιτίας.

 Τοπική θεραπεία

 Συνήθως, αρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Συστημική θεραπεία απαιτείται σε χρόνια και ακραία περιστατικά. Η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από κτηνίατρο. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του για την εφαρμογή και τις συνιστώμενες δόσεις.

  •  Καθαριστικά αφτιών

 Σαν υπεύθυνοι σκυλογονείς, οφείλετε να καθαρίζετε τα αφτάκια του κατοικίδιού σας σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό είναι και το πιο βασικό βήμα για την πρόληψη της ωτίτιδας. Παράλληλα, ο καθαρισμός των αφτιών χρησιμεύει και ως μέσο θεραπείας και αποτροπής μελλοντικών, επαναλαμβανόμενων περιστατικών.

 Γενικά, η απομάκρυνση τυχόν ακαθαρσιών από το εσωτερικό του αφτιού βοηθάει στην άμεση δράση των όποιων τοπικών αντιμικροβιακών φαρμάκων σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε για το πώς να καθαρίζετε σωστά τα αφτάκια του και προπαντός, μην το παρακάνετε!

  •  Ακαρεοκτόνα

 Υπάρχουν διάφορα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της νόσου, ανάλογα με τον τύπο των παρασίτων.

  •  Αντιμικροβιακά

 Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντοτε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από τα τοπικά αντιμικροβιακά φάρμακα, ώστε να δράσουν πιο άμεσα. Χορηγούνται για την αντιμετώπιση μυκήτων και άλλων παρασίτων και συνήθως χρειάζονται εφαρμογή 2 φορές την ημέρα.

  •  Αντιβακτηριακά

 Συνιστώνται σε περίπτωση που έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης και οι μέθοδοι καθαρισμού δεν έχουν αποτέλεσμα. Υπάρχουν αντιβιοτικά πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής. Εξίσου διαθέσιμα στο εμπόριο είναι και τα αντιβιοτικά απέναντι στους μύκητες.

 Τα φάρμακα θα σας τα χορηγήσει ο κτηνίατρος. Εκείνος γνωρίζει ακριβώς τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού του κατοικίδιού σας απέναντι στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και ποια ταιριάζει ακριβώς στην κατάστασή του.

  •  Γλυκοκορτικοειδή

 Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα διαθέσιμα τέτοια φάρμακα για τοπική εφαρμογή στο εξωτερικό κανάλι του αφτιού. Η συχνότητα χρήσης διαφέρει ανάλογα με το προϊόν και την κατάσταση της ίδιας της ωτίτιδας. Έχουν καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, μειώνουν το πρήξιμο και τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις για να δείτε τυχόν παρενέργειες και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε.

 Συστημική θεραπεία

 Ενδείξεις που υποδηλώνουν την ανάγκη για συστημική θεραπεία είναι οι εξής:

  • Εξωτερική ωτίτιδα που είναι σοβαρή και δεν περνάει με φυσική αντιμετώπιση ή τοπική θεραπεία.
  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσης ωτίτιδας.
  • Ο Ιδιοκτήτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τοπικής θεραπείας.
  • Παρενέργειες που παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση της νόσου.
  • Πολλαπλασιασμένες και χρόνιες μεταβολές.
  •  Αντιβιοτικά

 Μπορούν να χορηγηθούν σε ήπια ή χρόνια περιστατικά μέσης ωτίτιδας ή όταν η τοπική θεραπεία και ο καθαρισμός δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Φυσικά, η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την χορήγηση ισχυρότερων φαρμάκων.

  •  Αντιμυκητιασικά

 Χορηγούνται σε σοβαρότερα περιστατικά Malassezia ωτίτιδας ή σε σκυλάκια που δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα στην χορήγηση φαρμάκων τοπικά.

  •  Γλυκοκορτικοειδή

 Προτείνονται για περιπτώσεις έντονης φλεγμονής και επώδυνης ωτίτιδας, με χρόνιες παθολογικές αλλαγές, όπως είναι η έντονη υπερπλασία και στένωση του ακουστικού καναλιού. Συνήθως, η λήψη τους γίνεται από το στόμα και η χορήγηση έπεται του βαθέος καθαρισμού των αφτιών. Σκοπός είναι η καταπράυνση του πόνου και της δυσφορίας.

  •  Στοματική κυκλοσπορίνη

 Αποτελεί ιατρική επιλογή για σκύλους με σοβαρή πολλαπλασιαστική εξωτερική ωτίτιδα, όταν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.

 Γενικά, ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με την όλη διαδικασία και τη διαχείριση της κατάστασης. Ακόμα, θα σας πει αναλυτικά τι ακριβώς πρέπει να κάνετε οι ίδιοι στο σπίτι, καθώς επίσης και κάθε πότε πρέπει να τον επισκέπτεστε για επανεξέταση.

 Με τη σειρά σας, θα μάθετε τα πάντα για τον σωστό καθαρισμό των αφτιών του σκύλου σας στο σπίτι, αλλά και για την χορήγηση των φαρμάκων. Πλέον, θα γνωρίζετε ακριβώς πώς να προφυλάξετε τα ευαίσθητα αφτάκια του από μια μελλοντική ωτίτιδα σκύλου.

 Έχετε κι άλλες απορίες; Αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top