Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε ντομάτες;

 Στο ερώτημα εάν οι ντομάτες είναι κατάλληλες για κατανάλωση από τους σκύλους η σύντομη απάντηση είναι ναι. Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ντομάτες αλλά υπάρχουν μερικές μεγάλες εξαιρέσεις και σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν δώσετε στον σκύλο σας να φάει ντομάτα.

 Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των στρυχνοειδών φυτών, περιέχουν δηλαδή κάποιες οσίες που μπορεί να είναι τοξικές σε μεγάλη ποσότητα.

 Η δηλητηρίαση που προέρχεται από την υπερκατανάλωση της ντομάτας είναι σπάνια σε σκύλους. Όμως μπορεί να συμβεί, ειδικά όταν ο σκύλος είναι μόνος στο σπίτι ή έχει πρόσβαση σε κήπο με άγουρες ντομάτες που είναι πιο επικίνδυνες.

 Σε γενικές γραμμές, οι ώριμες ντομάτες χωρίς φύλλα και κοτσάνια μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια από τους σκύλους. Είναι σημαντικό όμως να ενημερώνετε και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο πριν δώσετε ανθρώπινα τρόφιμα στον σκύλο.

 Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση ντομάτας από σκύλους; 

Ποια οφέλη προσφέρουν οι ντομάτες στα σκυλιά;

 Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα και καλά για κατανάλωση από τους σκύλους. Το σημαντικότερο είναι η σωστή και η κατάλληλη ποσότητα ντομάτας που δίνουμε στους σκύλους.

 Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες που κάνουν καλό στην πέψη. Επίσης, αυτό το φρούτο περιέχει:

  •  Λυκοπένιο το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να θωρακίσει τα οστά
  •  Β- καροτένιο που μπορεί να βελτιώσει την μνήμη
  •  Βιταμίνη Α, που βοηθά στην όραση
  •  Βιταμίνη C η οποία κάνει καλό στο δέρμα
  •  Φυλλικό οξύ και κάλιο τα οποία βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία των μυών.

Πότε οι ντομάτες είναι βλαβερές για κατανάλωση από τους σκύλους;

 Τα πράσινα μέρη της ντομάτας, συμπεριλαμβανομένων και των κοτσανιών, αλλά και οι μη ώριμες ντομάτες περιέχουν την ουσία σολανίνη η οποία είναι τοξική.

 Γενικά, σε μικρές ποσότητες η ουσία αυτή δεν μπορεί να βλάψει τους σκύλους. Όμως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ίσως αυτό να είναι ανησυχητικό εάν έχετε κήπο με ντομάτες. Χρειάζεται να κρατήσετε τον σκύλο μακριά από τον κήπο και τις άγουρες ντομάτες.

 Το πιο συχνό σημάδι δηλητηρίασης είναι η γαστρεντερική διαταραχή, αλλά τα σκυλιά μπορεί επίσης να υποφέρουν από εμετό, διάρροια, υπνηλία, σύγχυση και μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Εάν δείτε σημάδια δηλητηρίασης στον σκύλο σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

 Τα προϊόντα που φτιάχνονται ή περιέχουν ντομάτες, όπως σάλτσες, σούπες, χυμοί μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινά για τον σκύλο. Αυτά τα σκευάσματα περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, τεχνητές γεύσεις ή άλλα συστατικά που είναι επιβλαβή. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να δίνετε στον σκύλο σας τέτοιες τροφές.

 Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα από ντομάτα. Έτσι θα ξέρετε τι περιέχουν και τι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον σκύλο σας.

 Όπως συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να είναι αλλεργικός στις ντομάτες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία ή σε κάποια άλλη θανατηφόρα κατάσταση.

 Εάν παρατηρήσετε σημάδια όπως βήχας, φτέρνισμα, ξύσιμο, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή ή κάποιο άλλο αλλεργικό σύμπτωμα, σταματήσετε να δίνετε στον σκύλο σας ντομάτες και ενημερώστε τον κτηνίατρο.

 Μερικά σκυλιά έχουν ιατρικές παθήσεις, όπως παλινδρόμηση οξέος ή γαστρεντερικά προβλήματα και με την κατανάλωση ντομάτας μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση τους. Είναι πάντα καλύτερο να ρωτάτε και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας πριν δώσετε στον σκύλο σας να φάει κάτι που προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους.

Πως πρέπει να δώσετε ντομάτα στο σκυλί σας

 Εάν ο κτηνίατρός σας επιτρέψει να προσφέρετε ντομάτα στο σκυλί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ώριμες και κόκκινες ντομάτες, χωρίς φύλλα ή κοτσάνια.

 Σερβίρετε τις ντομάτες φρέσκες χωρίς πρόσθετα συστατικά όπως αλάτι, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές συστατικό για τα σκυλιά.

 Βεβαιωθείτε πως οι ντομάτες δεν έχουν φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο. Επιλέξτε να δώσετε φρέσκιες ντομάτες που έχετε στον κήπο σας ή από κάποιον γνωστό και έμπιστο παραγωγό.

 Εν κατακελίδι, οι ντομάτα αποτελεί άλλη μια αμφιλεγόμενη τροφή για τους σκύλους μας, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία τους. Καλό είναι να μη ταΐζετε τον σκύλο με ανθρώπινες τροφές, αλλά αν δώσετε καμιά φορά στο κατοικίδιο σας ντομάτα, επιλέξτε μια άγουρη από τον κήπο σας χωρίς τα φύλλα και τα κοτσάνια της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top