Λάσα Άπσο: Ένα σκυλί με χαρακτηριστικά λιονταριού!

 Τύπος: Μη αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 5 με 7 κιλά

 Ύψος: 25 με 27 εκατοστά

 Οικογένεια: Ανατολικών χωρών

 Καταγωγή: Θιβέτ

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Δεν υπάρχουν

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Λάσα Άσπο είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι με μακρύ σώμα. Παρόλο που η ράτσα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για αθλητικούς σκοπούς, διακρίνεται για τη δυνατή λεκάνη και τους καλοσχηματισμένους μηρούς της. Επίσης, στα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνονται τα έντονα, μακριά φρύδια, τα μουστάκια και η γενειάδα στη μουσούδα, που τη κάνουν να μοιάζει με λιοντάρι.

 Το τρίχωμά αυτού του σκύλου είναι μακρύ, ίσιο και σκληρό στη υφή, ενώ συναντάται στα χρώματα του λευκού, του μαύρου, του καφέ, του κρεμ και του χρυσού.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η ακριβής προέλευση του Lhasa Apso παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής. Ωστόσο, είναι γνωστό πως πρόκειται για μια αρχαία ράτσα που εκτράφηκε και αναπτύχθηκε σε χωριά και μοναστήρια του Θιβέτ.

 Η ιστορία της φυλής είναι συνυφασμένη με βουδιστικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίστης στη μετενσάρκωση. Λέγεται, λοιπόν, ότι μετά τον θάνατό τους οι ψυχές των λάμα μπήκαν στο σώμα των ιερών σκύλων, προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον ευλάβεια στη ράτσα.

 Αυτά τα σκυλάκια χρησιμοποιούνταν ευρέως ως φύλακες μοναστηριών, ειδοποιώντας τους μοναχούς όταν έφταναν επισκέπτες. Αυτός ο ρόλος προσέδωσε στη ράτσα και το όνομα  «Abso Seng Kye», που στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως «σκύλος φύλακας που μοιάζει με λιοντάρι».

 Όσον αφορά στο σημερινό όνομα της ράτσας, πιστεύεται ότι η δυτική ονομασία Lhasa Apso προέρχεται από το γηγενές της όνομα. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι παράφραση της θιβετιανής λέξης «rapso», που σημαίνει κατσίκα, λόγω της ομοιότητας του τριχώματός τους.

 Με τη μεταφορά του στην Αγγλία, ο σκύλος έγινε για πρώτη φορά γνωστός ως Lhassa Terrier, αν και δεν έχει καμία σχέση με τον τύπο των Τεριέ. Στις δυτικές χώρες, η ράτσα συστήθηκε για πρώτη φορά το 1930, με τα πρώτα σκυλιά να αποτελούν δώρο του 13ου Δαλάι Λάμα σε ξένους ηγέτες.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος τοποθέτησε τη ράτσα στη κατηγορία των μη αθλητικών σκύλων το 1959. Έκτοτε, το Λάσα Άπσο έχει ξεπεράσει τις υπόλοιπες Θιβετιανές ράτσες σκύλων με διαφορά και αποτελεί ένα διάσημο κατοικίδιο για οικογένειες.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Λάσα Άπσο:

 Παρά τη γλυκιά του εμφάνιση, το Λάσα Άπσο έχει δυναμικό και σκληρό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, είναι ανεξάρτητο, πεισματάρικο και πολύ τολμηρό σκυλί. Στη καθημερινότητά του, διασκεδάζει πολύ με παιχνίδια για μέσα στο σπίτι και ό,τι άλλη τρέλα του καρφωθεί στο μυαλό, ενώ απολαμβάνει τόσο τη γυμναστική, όσο και την ανάπαυλα στον καναπέ.

 Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της ράτσας, καθιστούν αυτό το τετράποδο πλασματάκι ιδανική παρέα για δραστηριότητες και εξορμήσεις, όπως επίσης για διακοπές με ολόκληρη την οικογένεια.

 Επιπλέον, είναι λίγο επιφυλακτικό με όσους δεν ξέρει, αλλά δεν γαυγίζει υπερβολικά. Άλλωστε, το ένδοξο παρελθόν του ως φύλακας σε μοναστήρια και βασιλικά ανάκτορα δικαιολογεί απόλυτα τη συμπεριφορά και τα προστατευτικά ένστικτα απέναντι στην οικογένειά του.

 Βέβαια, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός κατοικιδίου διαδραματίζει η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση από την ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι, για να συνηθίσει πιο εύκολα στους κανόνες και τη ρουτίνα του σπιτιού.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Lhasa Apso είναι ένα δραστήριο σκυλί, που οι ενεργειακές του απαιτήσεις καλύπτονται με τις καθιερωμένες του βόλτες, το παιχνίδι με το αφεντικό του ή κα μόνο του, όπως επίσης με εκδρομές και ταξίδια με την ανθρώπινη αγέλη του.

 Το μικρό του μέγεθος καθιστά πολύ εύκολη τη συμβίωση μέσα σε ένα διαμέρισμα, ωστόσο, εξακολουθεί να χρειάζεται ευκαιρίες για ψυχική και σωματική εκτόνωση εκτός σπιτιού. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι μιας και ανήκει στις πετίτ ράτσες σκύλων του κόσμου δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και κινείται με ευκολία στους στενούς διαδρόμους ενός μικρού διαμερίσματος.

 Όσον αφορά τη περιποίησή του, όσα σκυλάκια έχουν μακρύ τρίχωμα χρειάζονται συχνό καλλωπισμό – χτένισμα και βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να μη σχηματίζονται κόμποι. Επίσης, αν περνάει πολλές ώρες σε αυλή ή κήπο, χρειάζεται ένα καλό μπάνιο μέσα στον μήνα με τα κατάλληλα προϊόντα για σκύλους, προκειμένου το τρίχωμά του να παραμένει λείο και απαλό σαν μετάξι.

  Καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της ράτσας:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Εξαρθρωση επιγονατίδας
  • Μικρές ανησυχίες: εντροπία, δυστυχίαση, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, νεφρική υποπλασία.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Δυσπλασία ισχίου, πέτρες στα ούρα, νόσος von Willebrand, σμηγματογόνος αδενίτιδα.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Γόνατα, μάτια.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια.

 Τούτο το μικρόσωμο πλασματάκι, που μοιάζει με λιονταράκι, είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες, καθώς έχει ισχυρά προστατευτικά ένστικτα, λατρεύει να παίρνει μέρος σε δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ απολαμβάνει και τις στιγμές χαλάρωσης στο κρεβατάκι του. Αν και μικρούλι, το Lhasa Apso έχει πάντα όρεξη για ζωή και η υιοθεσία του απαιτεί ένα αφεντικό που θα του αφιερώνει χρόνο μέσα στη μέρα του.

 Τα κουτάβια της ράτσας έχουν μακραίωνη ιστορία ως φύλακες μοναστηριών, ενώ στη πατρίδα τους, το Θιβέτ, θεωρούνται ιερά σκυλιά και αποπνέουν πολύ σεβασμό και εκτίμηση. Στην Ελλάδα δεν είναι μία τόσο διαδεδομένη ράτσα, ωστόσο, αν θέλετε ένα τετράποδο σύντροφο ζωής, θα βρείτε πολλά σκυλιά που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία σε καταφύγια αδέσποτων ζώων και φιλοζωικές οργανώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top