Κούβατζ: Γνωρίστε τη ξεχωριστή Ουγγρική ράτσα!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 31 με 52 κιλά

 Ύψος: 66 με 77 εκατοστά

 Οικογένεια: Livestock σκύλος (σκύλος φύλαξης ζώων), Flockguard

 Καταγωγή: Ουγγαρία

 Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας

 Άλλα ονόματα: Ουγγρικά Kuvasz

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Kuvasz:

 Το Kuvasz είναι μεγάλο σε μέγεθος, παρ’ όλ’ αυτά, αν αφαιρέσουμε το παχύ και διπλό τρίχωμα που διαθέτει, δεν είναι καθόλου ογκώδες σκυλί και το βάδισμά του είναι πολύ ελαφρύ. Επίσης, το σώμα του είναι πιο μακρύ παρά ψηλό.

 Έχοντας ως εκτραφεί ως σκύλος για κυνήγι, προστασία και φύλαξη κοπαδιών, το Κούβατζ συνδυάζει τρομερά χαρακτηριστικά, όπως η  δύναμη και η ευκινησία.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Αν και θεωρείται ουγγρική φυλή, το Kuvasz πιθανόν κατάγεται από κάποια γιγάντια σκυλιά του Θιβέτ. Στην Ουγγαρία μεταφέρθηκε μέσω Τουρκίας και έκτοτε καθιερώθηκε εκεί.

 Μάλιστα, και το ίδιο το όνομά του δεν είναι Ουγγρικό, αλλά μαλλον μια παράφραση του τουρκικού «kawasz», που σημαίνει «ένοπλη φρουρά των ευγενών». Ως εκ τούτου, μόνο τα μέλη ευγενών και βασιλικών οικογενειών είχαν το δικαίωμα να έχουν έναν τέτοιο σκύλο, με τον πάτρονα της ράτσας να θεωρείται ο βασιλιάς Ματθίας ο Πρώτος.

 Γενικά, πρόκειται για μία πολύ παλιά ράτσα σκύλου που κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα εκτράφηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Οι εκτροφείς ήταν πολύ προσεκτικοί στη καταγραφή και την αναπαραγωγή των σκύλων, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλοίωση στα χαρακτηριστικά της φυλής.

 Μάλιστα, αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο των περισσότερων ιδιοκτησιών, καθώς χρησιμοποιούνταν ως φύλακες και κυνηγοί, ικανοί να υπερασπιστούν την ιδιοκτησία τους είτε από κακοποιούς είτε από μεγάλα, άγρια ζώα, όπως οι λύκοι και οι αρκούδες.

 Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, το Kuvasz καθιερώθηκε και στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες τα αγάπησαν πολύ ως κατοικίδια, διότι ήταν πολύ ικανά και εργατικά σκυλιά.

 Μετά τους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τα εναπομείναντα γερμανικά σκυλιά της ράτσας αποτέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση του Κούβατζ. Τη δεκαετία του 1930, όπως κι άλλες ράτσες σκύλων, κάποια Κούβατζ ταξίδεψαν μέχρι την Αμερική, όπου λίγα χρόνια αργότερα, το 1935, αναγνωρίστηκαν από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ως επίσημη ράτσα.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Kuvasz:

 Παρά την ευγενική του εμφάνιση, το μεγαλόσωμο Κούβατζ είναι αμείλικτος προστάτης που μπορεί να υπερασπιστεί την οικογένεια και το σπίτι του χωρίς φόβο και δισταγμό. Γενικά, έχει πολύ καλή συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά με τα οποία έχει μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια, αλλά όταν βρίσκεται κοντά σε ξένα παιδάκια μπορεί να γίνει ατσούμπαλο και ατίθασο, επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν είστε σε δημόσιους χώρους.

 Όπως κάθε φύλακας που σέβεται τον εαυτό του, είναι επιφυλακτικός με τους ξένους και μπορεί να επιτεθεί σε ξένα σκυλιά που προσπαθούν να του επιβληθούν. Ωστόσο, με όσα ξέρει και συναναστρέφεται έχει ήπια και φιλική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, ας μη ξεχνάμε πως στο dna του έχει τα χαρακτηριστικά του κυνηγού και του φύλακα, που θα προασπίσει με νύχια και με δόντια όσα του ανήκουν.

 Ειδικά τέτοιες ράτσες σκύλων, όπως το Κούβατζ, χρειάζονται αυστηρή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κουτάβια, για να είναι πιστά και υπάκουα στο αφεντικό τους. Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να σας ακούει, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να ακολουθήσετε πιστά τις μεθόδους και τις συμβουλές των εκπαιδευτών.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Αυτός ο δραστήριος και ετοιμοπόλεμος σκύλος χρειάζεται καθημερινή άσκηση και παιχνίδια με την οικογένειά του. Απολαμβάνει εξίσου μια μεγάλη βόλτα με λουρί, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τη ψυχική και σωματική του υγεία να συμμετέχει σε ασκήσεις ευλυγισίας, δύναμης, αντοχής και πνευματικής διέγερσης. 

 Όσον αφορά το καλλωπισμό του, το πλούσιο τρίχωμά του θέλει βούρτσισμα μια με δύο φορές την εβδομάδα και περισσότερο κατά την διάρκεια της περιόδου που έχει έντονη τριχόπτωση. Όπως καταλαβαίνετε, η ράτσα αντέχει και ευδοκιμεί τέλεια σε ψυχρά κλίματα με πολύ κρύο.

 Η κατάσταση της υγείας του:

 Σε γενικές γραμμές, η ράτσα δεν είναι φιλάσθενη και δεν αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, λόγω του ότι μιλάμε για έναν μεγαλόσωμο, εργατικό σκύλο, κάποια σκυλάκια μπορεί να εμφανίσουν μυοσκελετικά προβλήματα στα γεράματά τους. Σε κάθε περίπτωση, κάποιες επιπλοκές που συνδέονται με τη ράτσα είναι:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δυσπλασία ισχίου, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
  • Μικρές ανησυχίες: υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: πανοστεΐτιδα, σκελετικές διαταραχές.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίων, αγκώνων, θυρεοειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 9–12 χρόνια.

 Αυτός ο ατρόμητος μπαγάσας δεν θα διστάσει να τα βάλει με όποιον απειλεί την οικογένεια και την ιδιοκτησία του, καθώς έχει βαρύ παρελθόν ως φύλακας και κυνηγός. Όταν πρόκειται για τους δικούς του, είναι πολύ φιλικός χαρακτήρας, ωστόσο, με τους ξένους είναι επιφυλακτικός μέχρι να καταλάβει το ποιόν τους και να θεωρήσει ότι είναι ακίνδυνοι.

 Φυσικά, η υιοθεσία ενός τέτοιου σκύλου είναι πολύ υπεύθυνη και απαιτητική, καθώς οι ανάγκες του χρειάζονται ένα αυστηρό και δραστήριο αφεντικό που θα του αναθέτει συνεχώς εργασίες και καθήκοντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τον εκπαιδεύσετε καλά, θα ανταμειφθείτε με ένα αφοσιωμένο πλάσμα που θα σας κοιτάει μέσα στα μάτια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top