Κρύωμα σκύλου: Λύσε όλες τις απορίες σου!

 Είτε το σκυλάκι έχει συνάχι, φτερνίζεται ή εμφανίζει πιο σοβαρά συμπτώματα, πάντα οι σκυλογονείς έχουν μία φοβία μήπως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που το ταλαιπωρεί.

 Σε αυτό το άρθρο έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό για όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το κρυολόγημα και τη γρίπη των σκύλων, για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα το τί συμβαίνει με την υγεία του σκύλου σας.

 Η εποχή που εμφανίζεται η γρίπη των σκύλων είναι στις αρχές του φθινοπώρου, όπου αρχίζουν κι πέφτουν τα πρώτα φύλλα των δέντρων και ο καιρός γίνεται πιο κρύος και υγρός. Για τον άνθρωπο η κοινή γρίπη είναι κάτι φυσιολογικό για την εποχή, ωστόσο, τι γίνεται με τους τετράποδους φίλους μας;

 Μπορούν τα σκυλιά να αρρωστήσουν από γρίπη;

 Όχι, τα σκυλιά δεν κρυολογούν με τον ίδιο τρόπο που αρρωσταίνουν οι άνθρωποι. Δεν αρρωσταίνουν από τον ιό που προσβάλλει τους ανθρώπους και δεν έχουν κοινά συμπτώματα.

 Ωστόσο, οι μικροί μας φίλοι μπορεί να μολυνθούν και να εμφανίσουν κάποια συμπτώματα που προσομοιάζουν στο κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση. Όπως και να’ χει, όμως, η γρίπη των σκύλων είναι κάτι διαφορετικό και αφορά μόνο τους ίδιους.

 Μπορούν τα σκυλιά να κολλήσουν γρίπη από τον άνθρωπο;

 Εάν έχετε βήχα ή φτέρνισμα, ενδεχομένως να φοβάστε ότι θα μεταδώσετε τη γρίπη στο τετράποδο φιλαράκι, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Στη πραγματικότητα, τα σκυλιά δεν επηρεάζονται από τον ιό της γρίπης που προσβάλλει τους ανθρώπους.

 Μπορούν τα σκυλιά να κολλήσουν γρίπη;

 Τα σκυλιά δεν αρρωσταίνουν από τον κοινό ανθρώπινο ιό αλλά μπορούν να κρυολογήσουν. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης στον άνθρωπο, αλλά έχουν διαφορετική αιτία. Ο φιλαράκος σας μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα: φτέρνισμα, συνάχι, βήχα σκύλου, λήθαργο, έλλειψη όρεξης και πυρετό.

 Το κρύωμα του σκύλου σας αφορά μόνο το δικό του είδος και οι πιθανότητες να μεταδοθεί από σκύλο σε σκύλο όταν έρχονται σε επαφή είναι πολύ υψηλές.

 Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αρρωστήσουν από τη γρίπη του σκύλου τους, αλλά εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό στο δικό τους σκυλάκι. Ο ιός της γρίπης του σκύλου μπορεί να μείνει ενεργός για λίγα λεπτά πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, όπως τα χέρια και έως μια μέρα επάνω στα ρούχα.

 Έτσι, λοιπόν, εάν βρεθείτε κοντά σε έναν άρρωστο σκύλο, βεβαιωθείτε ότι θα πλύνετε καλά τα ρούχα και τα χέρια σας (το σημείο επαφής), πριν πλησιάσετε το δικό σας κατοικίδιο.

 Άλλες ασθένειες των σκύλων:

 Ακριβώς όπως στους ανθρώπους, υπάρχει μια ποικιλία καταστάσεων που μπορεί να μοιάζουν με κρύωμα σκύλου και γρίπη, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

 Βήχας του ρείθρου: Πρόκειται για μία αναπνευστική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από ξηρό βήχα. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας πάσχει από γρίπη ρείθρου, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο.

 Αλλεργίες σκύλου: Ο τετράποδος φίλος σας είναι πιθανό να πάσχει από εποχική, περιβαλλοντική αλλεργία. Οι αλλεργίες εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα, όπως όταν οι άνθρωποι πάσχουν από υψηλό πυρετό.

 Νόσος του Καρέ – Μόρβα: Όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να ξεκινούν τα εμβόλια του σκύλου τους από τη πρώτη κιόλας στιγμή που είναι κουτάβι, ώστε να αποτρέψουν επικίνδυνες ασθένειες στο μέλλον. Η Μόρβα μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή τους και αυτός είναι ενας σημαντικός λόγος για να ακολουθείτε το πρόγραμμα εμβολιασμού του δικού σας φιλαράκου.

 Αναπνευστικές δυσκολίες: Μερικές ράτσες σκύλων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαταραχές του αναπνευστικού τους, ιδίως οι βραχυκέφαλες φυλές, όπως το Παγκ, το Γαλλικό Μπουντόγκ και το Σιχ Τσου.

 Πως αντιμετωπίζεται το κρύωμα και η γρίπη του σκύλου;

 Συνήθως ένας σκύλος που κρυολογεί δεν χρειάζεται θεραπεία καθώς η κατάστασή τους βελτιώνεται από μόνη της. Εάν ο δικός σας έχει ήπια συμπτώματα ασθένειας, όπως συνάχι, τρώει και πίνει κανονικά, εξακολουθεί να φέρεται με τον ίδιο τρόπο και έχει τα ίδια επίπεδα ενέργειας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μέσα σε λίγες μέρες ή μία εβδομάδα θα επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

 Εάν έχει κάτι περισσότερο από ένα ήπιο κρυολόγημα, μένει μακριά από το φαγητό του, δεν πίνει νερό, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και νιώθει άβολα ή δυσφορία, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας

 Σε περίπτωση που ο κτηνίατρος υποψιάζεται ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, θα πρέπει να είστε σε θέση να περιγράψετε τα συμπτώματα της γρίπης και ύστερα θα κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος.

 Η θεραπεία του προβλήματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διάγνωσης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υγρά και κατασταλτικά βήχα.

 Ποτέ μην ακολουθήσετε κάποια θεραπεία για τον σκύλο σας χωρίς να την έχει συστήσει ο κτηνίατρος και μη χορηγήσετε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

 Η πρόληψη της γρίπης και του κρυολογήματος του σκύλου.

 Τώρα που ξέρετε την απάντηση στην ερώτηση εάν το κατοικίδιό μας μπορεί να εμφανίσει κρύωμα σκύλου θα πρέπει να γνωρίζετε και ποια είναι η καλύτερη πρόληψη για να κρατήσουμε τον μπαγασάκο μας υγιή και χαρούμενο.

 Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει ο σκύλος σας σοβαρά.

 Εμβολιασμός

 Δυστυχώς, οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον σκύλο σας από όλες τις ασθένειες, όμως υπάρχουν υποχρεωτικά εμβόλια σκύλου που προλαμβάνουν μερικές από τις πιο σημαντικές και επικίνδυνες.

 Ο εμβολιασμός του σκύλου πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που είναι ακόμα κουτάβι. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο βήχας ρείθρου έχει το αντίστοιχο εμβόλιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, το προστατεύσουν από τον παρβοϊό, την Μόρβα, τη λεπτόσπιρωση και τη λοιμώδη ηπατίτιδα των σκύλων.

 Τακτικός καθαρισμός των αντικειμένων του

 Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης, είναι να πλένετε τακτικά τα μπολ με το φαγητό και το νερό του, αλλά και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εάν μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα πολλά σκυλάκια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το νερό του δύο με τρεις φορές τη μέρα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Καλός ύπνος 

 Κατά μέσο όρο, τα σκυλιά κοιμούνται μεταξύ δώδεκα και δεκατεσσάρων ωρών ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση, εσείς πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το πιστό σας φιλαράκι κοιμάται αρκετά, ώστε να θωρακιστεί ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 Υψηλής ποιότητας τροφή

 Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στη συνολική υγεία του σκύλου σας. Η κατανάλωση μίας super premium ξηράς ή υγρής τροφής του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό του σύστημα και να το προστατεύεται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

 Προσέξτε τις πιθανές εστίες μόλυνσης:

 Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας είναι να προσέχετε τυχόν εστίες μόλυνσης, αλλά και επαφής με άλλα μολυσμένα σκυλάκια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει πλήρως για τα απαραίτητα εμβόλια, εάν υπάρχουν περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται και πότε ο σκύλος σας πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top