Βήχας σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζω!

 Ο βήχας είναι μια φυσική απόκριση του οργανισμού σε κάθε ερεθισμό ή ανωμαλία του αεραγωγού. Τα σκυλιά μπορεί να βήξουν από φυσικές αιτίες κατά καιρούς. Ωστόσο, ένας επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής υποκείμενης ασθένειας ή ιατρικής κατάστασης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

 Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βήχα στον σκύλο σας. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να βλέπετε τον σκύλο σας να βήχει, οπότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας καθοδηγήσει και να σας απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις.

Συμπτώματα και σημάδια

 •  Ξηρός και επίπονος βήχας που γίνεται χειρότερος κατά την διάρκειας άσκησης, ενθουσιασμού ή σε θερμοκρασίες με κρύο αέρα.
 •  Βήχας με φλέματα ή υγρά – γνωστός και ως παραγωγικός βήχας
 •  Απώλεια βάρους
 •  Απροθυμία για βόλτα
 •  Ο σκύλος μπορεί να πέφτει σε λήθαργο ή να νιώθει κουρασμένος, καταστάσεις μη φυσιολογικές για να συμβαίνουν όλη την ημέρα
 •  Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον βήχα περιλαμβάνουν, οφθαλμική ή ρινική καταρροή, ρουθούνισμα, περιστασιακό έμετο και συρρίκνωση.
 •  Ασυνήθιστοι θόρυβοι αναπνοής, όπως το ρουθούνισμα ή το αντίστροφο φτέρνισμα. Αν και τεχνικά δεν είναι βήχας, μπορεί να είναι πιο συχνό σε βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Pugs και τα Bulldogs, ως απόκριση σε ερεθισμό των αεραγωγών.

Γιατί βήχει ο σκύλος μου; Οι συχνές αιτίες του βήχα στα σκυλιά

 Καρδιακές παθήσεις

 Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις και κληρονομικές ανωμαλίες. Το Cavalier King Charles Spaniels είναι μια φυλή που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητη στη καρδιακή πάθηση που ονομάζεται επίκτητη νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι εμφανής όταν ο σκύλος είναι νέος.

 Οι τακτικοί έλεγχοι πρέπει να είναι μέρος της ρουτίνας υγείας του σκύλου σας ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν από νωρίς τυχόν προβλήματα.

 Πνευμονοπάθεια – Πνευμονία

 Ένας βήχας που ακούγεται υγρός ή είναι παραγωγικός σημαίνει ότι ο σκύλος πιθανόν να έχει συσσωρεύσει υγρό στους πνεύμονες, κάτι που προκαλείται από μόλυνση. Εάν η λοίμωξη είναι βακτηριακή, ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά στον σκύλο σας.

 Βήχας του κυνοτροφείου

 Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του βήχα σε σκύλους. Είναι επίσης γνωστή ως μολυσματική τραχειοβρογχίτιδα σκύλου. Η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονή της τραχείας και των βρόγχων στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του σκύλου σας.

 Αυτός ο βήχας μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών και παθογόνων οργανισμών. Είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθεί με το εμβόλιο κατά του βήχα.

 Χρόνια βρογχίτιδα, επίσης γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

 Οι βλεννογόνοι των βρόχων γεμίζουν φλέματα και οδηγούν σε ένα ξηρό, χρόνιο και μακράς διάρκειας βήχα. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί η αιτία του ερεθισμού. Σε μερικές μικρές φυλές όπως τα West Highland White Terriers και τα Cocker spaniels η πάθηση αυτή μπορεί να είναι πιο συχνή.

 Νόσος του καρέ

 Ο επίμονος βήχας είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με αυτή την μόλυνση. Είναι μια εξαιρετικά μολυσματική και ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το γαστρεντερικό, αναπνευστικό και κεντρικό νευρικό σύστημα των σκύλων. Αυτή η νόσος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα εάν δεν προληφθεί με τους ετήσιους εμβολιασμούς.

 Κατάποση ξένου σώματος

 Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες σκύλων δηλώνουν ” το σκυλί μου βήχει ” λόγω της κατάποσης ενός ξένου σώματος που μπορεί να φράξει τον αεραγωγό. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα κουτάβια και τους σκύλους που τους αρέσει να μασούν παιχνίδια και κόκκαλα.

 Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα 

 Όλες οι φυλές σκύλων μπορεί να είναι ευαίσθητες σε αλλεργίες. Οι αντιδράσεις απέναντι σε γύρη, χόρτα και αποσμητικά χώρου είναι αρκετά συχνές.

 Καρκίνος

 Οι καρκίνοι που προσβάλλουν τους πνεύμονες, είτε πρωτογενείς είτε δευτερογενείς, μπορούν να προκαλέσουν βήχα στον σκύλο σας.

 Ο ιός της γρίπης των σκύλων (γρίπη των σκύλων)

 Είναι μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια στην Αγγλία που σχετίζεται όμως με βήχα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή και υψηλή θερμοκρασία. Όπως και η γρίπη στον άνθρωπο, ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων και προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

 Μυκητιασικές λοιμώξεις

 Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό της μύτης αλλά και των άνω αεραγωγών προκαλώντας βήχα στους σκύλους. Μπορεί να παρατηρήσετε εκκρίσεις από τη μύτη, ρινορραγία, πρήξιμο και πόνο στην περιοχή γύρω και πάνω από τη μύτη.

 Παρασιτικές λοιμώξεις

 Οι παρασιτικές λοιμώξεις όπως σκουλήκι του πνεύμονα και οι προνύμφες (κάμπιες) αυτών μπορεί να προκαλέσουν βήχα, γνωστό ως επιβλαβής βήχας. Μεταναστεύουν από το έντερο στην αναπνευστική οδό του σκύλου.

Η διάγνωση του βήχα σε σκύλους

 Η διάγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φύση του βήχα του σκύλου σας αλλά και από το πόσο καιρό τον έχει. Η διάγνωση συνήθως ξεκινά με μια εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση όπου ο κτηνίατρός σας θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις. Θα εξετάσει ενδελεχώς το σκυλί σας στην καρδιά και τους πνεύμονες.

 Μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνουν και κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ακτινογραφία, ηχοκαρδιογράφημα εάν η αιτία του βήχα του σκύλου σας δεν είναι εμφανής.

 Επίσης, μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος και κοπράνων ως μέρος μιας ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης για να ελεγχθεί η παρουσία εσωτερικών παρασίτων όπως τα σκουλήκια.

 Ορισμένες διαδικασίες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν με καταστολή ή αναισθητικό και ο σκύλος να χρειαστεί να μείνει λίγες ώρες στο κτηνιατρείο μέχρι να συνέλθει και να επιστρέψει σπίτι. Μετά από τις εξετάσεις ο κτηνίατρος θα μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας εξηγήσει.

 Η διάγνωση μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή εάν ο βήχας είναι σποραδικός ή σπάνιος. Η καταγραφή και η ενημέρωση θα είναι άμεση. Μερικές φορές το σκυλί σας μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθεί σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο, ειδικά εάν ο βήχας προκαλείται από καρδιακή πάθηση ή καρκίνο.

 Εάν ο κτηνίατρος δεν μπορεί να σας βοηθήσει, θα σας παραπέμψει σε κάποιο ειδικόν που θα μπορεί να αναλάβει την θεραπεία του σκύλου σας.

Η αντιμετώπιση του βήχα στους σκύλους

 Μετά την διάγνωση στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του βήχα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά εάν ο βήχας οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

 Οι ιογενείς λοιμώξεις ακολουθούν μια φυσική πορεία αλλά μπορούν να ληφθούν υποστηρικτικά και άλλα χρήσιμα μέτρα για την μείωση των συμπτωμάτων, όπως τροποποίημένη γυμναστική, ανάπαυση, ενθάρρυνση να τρώει και να πίνει τακτικά υγρά.

 Η διατήρηση του σκύλου σας σε μια ήσυχη κατάσταση μακριά από ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Εάν ο βήχας του σκύλου οφείλεται σε παρασιτική λοίμωξη από ένα σκουλήκι στους πνεύμονες, τότε μπορεί να του χορηγηθεί μια κατάλληλη θεραπεία για το σκουλήκι. Θα χρειαστεί τακτικός έλεγχος για να διαφυλαχτεί ότι η λοίμωξη έχει εξαφανιστεί πλήρως.

 Εάν μια αλλεργία (ατμοσφαιρική ρύπανση, γύρη, καπνός τσιγάρων, αποσμητικά χώρου) έχει διαγνωστεί ως η αιτία του βήχα του σκύλου σας, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν όταν ο σκύλος απομακρυνθεί από την πηγή του προβλήματος.

 Μερικές αιτίες όπως κάποιες πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένες θεραπείες και το σκυλάκι να χρειαστεί να μείνει στο κτηνιατρείο για θεραπεία. Ο κτηνίατρος θα σας ξηγήσει πλήρως την διαδικασία και θα σας κρατά ενήμερους. Οι περισσότερες περιπτώσεις, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως από το σπίτι.

Πρόληψη

 Ο βήχας που προκαλείται από μολυσματικούς ιούς όπως η νόσος του καρέ, μπορεί να προληφθεί από ένα ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού που ξεκινάει όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να περιλαμβάνει και εμβόλιο κατά του βήχα του κυνοτροφείλου. Αυτό συνιστάται κυρίως εάν σκοπεύετε να βάλετε τον σκύλο σας σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων ή σε ειδική φροντίδα.

Ο τακτικός έλεγχος των παρασίτων είναι ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης κατά των εσωτερικών και εξωτερικών παρασίτων.

 Οι τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται συχνά, μια φορά τον χρόνο. Θα βοηθήσουν στην πρόληψη οποιονδήποτε υποκείμενων ιατρικών ζητημάτων.

 Η διατήρηση του βάρους του σκύλου σας εντός φυσιολογικών ορίων μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιας ασθένειας ή κατάστασης που θα προκαλέσει βήχα στον σκύλο σας.

 Κρατήστε τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα μακριά από το κουτάβι ή τον περίεργο σκύλο σας καθώς μπορεί να μπει σε πειρασμός να τα μασήσει και να καταπιεί κάποιο βλαβερό κομμάτι τους.

Ο σκύλος μου έχει βήχα και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Τι πρέπει να κάνω?

 Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, θα δείτε να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα κι ίσως να ακούσετε ασυνήθιστους θορύβους ή συριγμό. Επίσης, ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να φαίνεται παράξενος, να αναπνέει γρήγορα ή πολύ αργά και κουρασμένα ( δύσπνοια).

 Ο σκύλος σας μπορεί να επεκτείνει το κεφάλι ή το λαιμό του προς τα εμπρός σε μια προσπάθεια να πάρει περισσότερο αέρα. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα του είναι γκρι ή μπλε σε σύγκριση με το κανονικό ροζ.

 Εάν το σκυλάκι σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ακούτε περίεργους θορύβους ή βλέπετε αίμα κατά την αναπνοή, η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 Γιατί ξεκίνησε ξαφνικά να βήχει ο σκύλος μου;

 Εάν ο σκύλος εμφανίσει ξαφνικά επίμονο, επίπονο και οξύ βήχα, ελέγξτε πρώτα τους αεραγωγούς του. Μπορεί κάτι να φράζει τον αεραγωγό του, πιθανώς κάποιο κόκκαλο ή μασητικό παιχνίδι.

 Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει απόφραξη των αεραγωγών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 Τι να κάνω εάν ο σκύλος μου έχει βήχα;

 Ο βήχας είναι η φυσική απόκριση σε ερεθισμούς των αεραγωγών. Εάν το σκυλάκι σας είναι χαρούμενο και δραστήριο αλλά βήχει ήπια μερικές φορές, τότε ο βήχας μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό. Ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει πλήρως εάν είναι κάτι σοβαρό ή όχι.

 Ο σκύλος μου έχει καρδιακή νόσο, τι τον κάνει να βήχει;

 Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένας ιδιοκτήτης και είναι σημάδι καρδιακής πάθησης είναι ο βήχας. Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην μεγέθυνση της καρδίας, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες.

 Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στους αεραγωγούς προκαλώντας ξηρό, μη παραγωγικό βήχα. Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια της άσκησης, όταν δηλαδή οι πνεύμονες και η καρδία δουλεύουν έντονα. Επιπλέον, ο βήχας μπορεί να γίνει έντονος το βράδυ όταν ο σκύλος ξαπλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι είναι ο βήχας του κυνοτροφείου; (Kennel Cough)

Ο βήχας του κυνοτροφείου είναι μια μεταδοτική και κοινή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Οι πιο κοινή αιτία είναι τα βακτήρια που ονομάζονται Bordetella bronchiseptica. Επιπροσθέτως, πολύ κοινή αιτία μπορεί να είναι οι ιοί Parainfluenza και Adenovirus.

 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και να διαρκέσουν μερικές μέρες ή εβδομάδες. Η λοίμωξη οδηγεί σε ξηρό, ασταμάτητο βήχα ο οποίος χειροτερεύει μετά την άσκηση ή όταν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος. Ο βήχας μπορεί να ακούγεται σαν να έχει κολλήσει κάτι στον λαιμό του σκύλου σας.

 Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το φτέρνισμα, η ρινική ή οφθαλμική καταρροή, το αντίστροφο φτέρνισμα και σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια όρεξης ή ο λήθαργος.

 Τα περισσότερα σκυλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αδιάθετα όταν πάσχουν από βήχα του κυνοτροφείου και να χρειάζονται υποστηρικτικές θεραπείες.

 Πως μπορώ να προστατεύσω τον σκύλο μου από τον βήχα Kennel;

 Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάσετε τον σκύλο σας κατά του βήχα kennel. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Συνήθως χορηγείται με την μορφή ρινικού σπρεϋ το οποίο είναι κατάλληλο για κουτάβια άνω των δύο εβδομάδων.

 Υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος του ετήσιου προγράμματος εμβολιασμού των σκύλων. Σε μερικά κυνοτροφεία τα σκυλιά λαμβάνουν το εμβόλιο πριν δοθούν σε οικογένειες για υιοθεσία. Αυτό θα πρέπει να γίνει 7- 10 μέρες πριν και ο κτηνίατρος να υπογράψει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πως ακούγεται ο βήχας Kennel στα σκυλιά;

 Ο βήχας τoυ κυνοτροφείου που σχετίζεται με μολύνσεις μπορεί να ακούγεται ξηρός ή σαν να γαυγίζει ο σκύλος. Ενδεχομένως είναι αρκετά ενοχλητικός τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο το κατοικίδιο σας.

 Ο βήχας μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά ο σκύλος σας να ακούγεται σαν να προσπαθεί να καθαρίσει τον λαιμό του από κάτι που έχει κολλήσει.

 Πόσο διαρκεί αυτος ο βήχας;

 Ο βήχας του κυνοτροφείου μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή μερικές εβδομάδες.

 Μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους;

 Ναι, θεωρητικά ο εν λόγω βήχας μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Είναι μια ζωονοσογόνος νόσος. Η μετάδοση από σκύλους σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια και επηρεάζει κυρίως άτομα με κακό ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 Εάν ο σκύλος μου έχει βήχα Kennel πρέπει να μείνει μακριά από τα άλλα σκυλιά;

 Ναι πρέπει να τον κρατήσετε μακριά από τα άλλα σκυλιά. Ο συγκεκριμένος βήχας είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοση μπορεί να γίνει είτε μέσω της άμεσης επαφής είτε αερομεταφερόμενα, οπότε είναι καλύτερο να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από τα άλλα σκυλιά μέχρι να θεραπευτεί ο σκύλος.

 Αποφύγετε να μοιράζετε τα μπολ φαγητού και νερού μεταξύ των σκύλων. Επίσης, αποφύγετε τις πολυσύχναστες ώρες την ημέρα του ραντεβού στον κτηνίατρο, καθώς πολλά ύποπτα κρούσματα μπορεί να κάθονται στον χώρο αναμονής του κτηνιατρείου.

 Αυτό γίνεται για να σταματήσει η μόλυνση να εξαπλώνεται σε άλλους σκύλους.

 Ο σκύλος μου έχει βήχα, τι μπορώ να του δώσω;

 Μερικές φορές ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει κάποιο κατασταλτικό του βήχα. Όμως δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων ή κατασταλτικών για τον ανθρώπινο βήχα στο σκύλο σας. Μην δώσετε κάτι στον σκύλο σας πριν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Ορισμένα παρασκευάσματα για τον βήχα στον άνθρωπο περιέχουν συστατικά όπως ξυλιτόλη, καφεΐνη και ιβουπροφαίνη, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Ορισμένα παρασκευάσματα βήχα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα αντιισταμινών και αποσυμφορητικών που μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα για το σκυλί σας.

 Εύρεση της αιτίας του βήχα του σκύλου σας – γιατί ο σκύλος μου βήχει;

 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες και θα προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαγνώσει τη κατάσταση.

 Για την εύρεση της αιτίας ο κτηνίατρος θα:

 •  Σας κάνει μερικές ερωτήσεις για να εκτιμήσει την κατάσταση
 •  Θα ελέγξει τον σκύλο σας
 •  Θα ρωτήσει πόσο καιρό βήχει και εάν έχετε παρατηρήσει άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, μειωμένη όρεξη και παραγωγικό βήχα
 •  Θα ρωτήσει εάν ο σκύλος σας έχει διαγνωστεί με κάποια άλλη ασθένεια και εάν παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 Συμπερασματικά, αν αναρωτιέστε γιατί βήχει ο σκύλος μου, σας απαντάμε ότι ο βήχας του σκύλου είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού λόγω κάποιου ερεθισμού ή επειδή κάτι φράζει τον αεραγωγό.

 Ωστόσο, αν εξελιχθεί σε έντονο βήχα με επιμέρους συμπτώματα, μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι ο βήχας kennel, καθώς είναι άκρως μεταδοτικός στα σκυλιά, αλλά πολύ σπάνια στους ανθρώπους.Ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει να τον αντιμετωπίσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top