Υποθερμία Σκύλου: θανατηφόρες συνέπειες & πρόληψη

 Η υποθερμία σκύλου μπορεί να εμφανιστεί κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως οφείλεται στην παρατεταμένη έκθεση του σκύλου σε κρύες θερμοκρασίες.Η υποθερμία μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα σκυλιά, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, τη ροή του αίματος, την αναπνοή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν μειωμένη συνείδηση και να οδηγηθούν σε κώμα. Ο οδηγός αυτός έχει δημιουργηθεί για να μάθετε για όλα τα πιθανά συμπτώματα της υποθερμίας σκύλου, αλλά και τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει υποθερμία.

 Τι είναι η υποθερμία σκύλου;

 Η υποθερμία είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία στο σώμα του σκύλου. Οι περιπτώσεις υποθερμίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όταν η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος δεν μπορεί να διατηρηθεί.

 Ποια θεωρείται χαμηλή θερμοκρασία στον σκύλο;

 Η κανονική – φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου κυμαίνεται μεταξύ 38,3 και 39,2 βαθμούς Κελσίου. Η ανθρώπινη θερμοκρασία είναι εντός φυσιολογικών ορίων όταν κυμαίνεται μεταξύ 36,5 και 37,5 βαθμούς Κελσίου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζετε πως η θερμοκρασία του σκύλου σας είναι υψηλότερη από ό,τι η δική σας.

 Τύποι υποθερμίας:

 Υπάρχουν τρείς τύποι υποθερμίας στους σκύλους: ήπια, μέτρια και σοβαρή υποθερμία. Η ήπια είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται μεταξύ 32 και 35 βαθμών Κελσίου, μέτρια όταν είναι μεταξύ 28 και 32 βαθμών, ενώ σοβαρή υποθερμία σκύλου χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω των 28 βαθμών. Εάν το κατοικίδιό σας έχει σοβαρή υποθερμία, πρέπει να ενημερώσετε και να επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο, καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι και θανατηφόρες.

 Ποια είναι τα συμπτώματα υποθερμίας σε σκύλους:

 Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος με υποθερμία είναι τα εξής:

  •  Κούραση
  •  Τρέμουλο
  •  Ωχρότητα το δέρμα
  •  Μυϊκή δυσκαμψία
  •  Χαμηλή πίεση του αίματος
  •  Ρηχή αναπνοή
  •  Διεσταλμένες κόρες (σε σοβαρές περιπτώσεις)
 Τι προκαλεί χαμηλή θερμοκρασία στους σκύλους;

 Οι κύριες αιτίες για την υποθερμία σκύλου είναι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές, κρύες θερμοκρασίες, η παρατεταμένη βύθιση σε κρύο νερό και το σοκ λόγω κάποιου τραυματικού συμβάντος ή τρόμου. Πιο επιρρεπή είναι τα νεογέννητα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά. Επίσης, οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στην υποθερμία, καθώς ρίχνουν εύκολα την θερμοκρασία του σώματός τους σε αντίθεση με τις μεγαλόσωμες.

 Η υποθερμία μπορεί να είναι συνήθης σε σκυλάκια που τους έχει χορηγηθεί αναισθητικό, αλλά ο κτηνίατρος είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένος για την υγεία & φροντίδα του σκύλου σας, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 Ασθένειες του υποθαλάμου, όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποθερμία, γιατί αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

 Η διάγνωση της υποθερμίας σκύλου:

 Είναι σχετικά εύκολο να διαγνώσετε την υποθερμία του σκύλου σας μετρώντας απλώς την θερμοκρασία του σώματός του. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να παρακολουθήσει την αναπνοή του σκύλου σας και ίσως κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία της καρδιάς.

 Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις ούρων και αίματος, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταβολικές διαταραχές ή καρδιακές παθήσεις.

 Εάν η υποθερμία σκύλου οφείλεται στην έκθεση στο κρύο, μπορεί να υπάρχει κάποιο κρυοπάγημα στα πόδια, την ουρά ή τα αυτιά. Το δέρμα θα είναι ανοιχτόχρωμο, γκρι ή μπλε, κρύο και μπορεί να προκαλεί πόνο στον σκύλο με το άγγιγα. Ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει και τα ούλα του σκύλου, διότι όταν η υποθερμία οφείλεται σε σοκ του οργανισμού, το χρώμα τους είναι χλωμό ή λευκό.

 Θεραπεία της υποθερμίας:

 Μόλις ο σκύλος σας εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα της υποθερμίας, τυλίξτε τον με ζεστές κουβέρτες και τοποθετήστε κάτι ζεστό, όπως ένα ζεστό μπουκάλι νερό, μέσα στην πετσέτα και βάλτε το πάνω στην κοιλιά του. Μπορείτε να θερμάνετε τις κουβέρτες στο στεγνωτήριο, στο καλοριφέρ, με ένα σεσουάρ μαλλιών ή με το σίδερο των ρούχων.

 Φροντίστε να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του σώματός του ανά δέκα λεπτά και εάν πέσει κάτω από 36,7 βαθμούς κελσίου ζητήστε κτηνιατρική βοήθεια.

 Σε περιπτώσεις χαμηλής θερμοκρασίας, η γρήγορη θεραπεία είναι το κλειδί για την επαναναφορά του σκύλου στο φυσιολογικό τα συντομότερο δυνατό. Ο κτηνίατρος θα δοκιμάσει να επαναφέρει την θερμοκρασία του σώματός του με όλους τους δυνατούς τρόπους, όπως με θερμική μόνωση, κουβέρτες ή θερμαντικές κομπρέσες.

 Σε σοβαρές περιπτώσεις, εάν η υποθερμία σκύλου είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να τον θερμάνει εσωτερικά με κάποια ενδοφλέβια υγρά ή κλύσματα ζεστού νερού. Εάν ο σκύλος εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή, θα του χορηγηθεί οξυγόνο με μάσκα.

 Πώς να αποτρέψετε την υποθερμία:

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την υποθερμία σκύλου είναι η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης σε κρύες θερμοκρασίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν έχετε ηλικιωμένο σκύλο, κουτάβι ή κάποια ράτσα σκύλου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη το κρύο.

 Είναι σημαντικό να θυμάστε πως εάν ο καιρός είναι κρύος για σας, πολύ πιθανόν να είναι κρύος και για τον τετράποδο φίλο σας.

 Εάν έχετε έναν σκύλο που είναι επιρρεπής και κινδυνεύει από υποθερμία, αγοράστε ζεστά ρουχαλάκια και προστατευτικές μπότες για να διατηρείτε το σώμα του ζεστό και στεγνό κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτά θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιείς, άνετους και χαρούμενος σκύλους.

 Αν μένετε σε περιοχή που έχει υπερβολικό κρύο τους χειμερινούς μήνες και φοβάστε να βγείτε στο ψύχος με τον σκύλο σας, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε 6 ασκήσεις εσωτερικού χώρου για ηλικιωμένουες σκύλους, που θα κρατήσουν τον γεράκο σας χαρούμενο και υγιή μέσα στη ζεστούλα του σπιτιού σας.

 Εάν υποψιάζεστε πως το σκυλάκι σας έχει υποθερμία, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα, καθώς η ταχεία θεραπεία θα τον βοηθήσει να ανακτήσει γρήγορα την φυσιολογική του θερμοκρασία.

 Η υποθερμία σκύλου είναι μια σοβαρή κατάσταση για τους τετράποδους φίλους μας, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν το κατοικίδιό σας είναι επιρρεπές στην υποθερμία ή έχετε μικρόσωμη ράτσα, προστατέψτε τους με ρούχα και παπούτσια σκύλων όταν βγαίνετε βόλτα, για να διοατηρήσετε το σώμα τους ζεστό και στεγνό. Καλό είναι που και που να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας για να προλάβετε σοβαρότερες καταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top