Κέρι Μπλου Τεριέ: Ένας πολυμήχανος…«Οδυσσέας»!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος:  14 με 18 κιλά

 Ύψος: 44 με 49 εκατοστά

 Οικογένεια: Τεριέ

 Καταγωγή: Ιρλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1700

 Άλλα ονόματα: Ιρλανδικό Μπλε Τεριέ – Irish Blue Terrier

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Kerry Blue Terrier:

 Το Kerry Blue Terrier είναι μια ευπροσάρμοστη φυλή. Δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος, αλλά η σωματοδομή του του επιτρέπει να εκτελεί με μεγάλη ικανότητα ποικίλες εργασίες και να έχει μια εκπληκτική αθλητική υπεροχή.

 Αυτό το εξαιρετικό σκυλί έχει μεγάλο εύρος δεξιοτήτων, καθώς μπορεί να τρέχει, να συγκεντρώνει κοπάδια, να ανακτεί πράγματα, να κολυμπάει, όπως επίσης να προστατεύει την ιδιοκτησία του αφεντικού του από τρωκτικά. Όπως καταλαβαίνετε, είναι το ιδανικό σκυλί για κάθε κτηνοτρόφο ή γεωργό.

 Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα ανθεκτικό Τεριέ με μακριά πόδια, κοντή πλάτη και δυνατό μυοσκελετικό σύστημα. Το τρίχωμά του είναι μαλακό, πυκνό και κυματιστό, ενώ τα συνήθη χρώματα της ράτσας του είναι διάφοροι συνδυασμοί του γκρι με το μπλε.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το Kerry Blue Τεριέ δημιουργήθηκε και εκτράφηκε στη νότια και δυτική Ιρλανδία. Πρώτη φορά εμφανίζεται στην τοποθεσία της Ιρλανδίας με το όνομα «Ring of Kerry». Εκεί, ήταν γνωστό για περισσότερο από έναν αιώνα ως ένα ευέλικτο σκυλί αγροκτήματος που μπορούσε να κυνηγάει μικρά θηράματα και πουλιά, να ανακτά το ίδιο καλά σε θάλασσα και στεριά, όπως επίσης, να φυλάει πρόβατα και βοοειδή.

 Αυτός ο ταλαντούχος και ελκυστικός σκύλος παρέμεινε άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν του επέτρεψαν να βγει εκτός συνόρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, αν και πολύ αργότερα, κατά την δεκαετία του 1920 ταξίδεψε στην Αγγλία και την Αμερική.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός όμιλος αναγνώρισε τη ράτσα το 1924. Τα πρώτα σκυλιά που εμφανίστηκαν δεν έκαναν αισθητή και αγαπητή την παρουσία τους. Ωστόσο, ο καλλωπισμός και η περιποίηση του ατίθασου τριχώματός τους έκαναν τη ράτσα πιο αποδεκτή και δημοφιλή στο κοινό.

 Το Κέρι Μπλου Τεριέ είναι ένα από μία από τις πιο εντυπωσιακές ράτσες σκύλων. Μάλιστα, τα κουτάβια έχουν την ιδιαιτερότητα να γεννιούνται μαύρα, με τον μπλε χρωματισμό να εμφανίζεται από τους πρώτους εννιά μήνες, μέχρι το αργότερο τα δύο χρόνια.

 Αυτή η ελκυστική και πολυτάλαντη ράτσα υπηρέτησε και ως σκύλος αστυνομίας το ίδιο ικανά όπως και σε κάθε άλλη εργασία που έχει αναλάβει. Παρ’ όλα τα αμέτρητα θετικά χαρακτηριστικά του, όμως, το Κέρι Μπλου Τεριέ εξακολουθεί να μην είναι τόσο δημοφιλές κατοικίδιο, πέραν της γενέτειράς του.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του Kerry Blue Terrier:

 Όντας ένα ευέλικτο σκυλί του είδους των Τεριέ, η προσωπικότητα του συγκεκριμένου σκύλου είναι πολύπλευρη, καθώς μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, από το κυνήγι και τη ζωή του αγροκτήματος, μέχρι τη ξέγνοιαστη καθημερινότητα στο σπίτι ως ζώο σύντροφος.

 Βέβαια, ένας τέτοιος δραστήριος και πολυπράγμων σκύλος χρειάζεται καθημερινή άσκηση σε συνδυασμό με παιχνίδια πνευματικής απασχόλησης και χώρο για να τρέχει. Το Kerry Blue λατρεύει να τρέχει, να κυνηγάει, να εξερευνά, να παίζει και να σκάβει, οπότε το ιδανικό γι’ αυτό είναι να έχει έναν κήπο ή μια αυλή, όπου θα μπορεί να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του και τις δεξιότητές του.

 Τα κουτάβια της ράτσας χρειάζονται βασική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από τη πρώτη κιόλας μέρα, καθώς μπορεί να αποκτήσουν καταστροφική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά αν μείνουν παραμελημένα.

 Γενικότερα, σαν κατοικίδιο συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς μέσα στο σπίτι, ωστόσο, δεν τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια και σκύλους. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με το ότι είναι πολύ προστατευτικό με την οικογένεια και την ιδιοκτησία του, οπότε δεν κάνει εύκολα φίλους. Αν όμως κοινωνικοποιηθεί σε άλλους ανθρώπους και ζώα, βρίσκει τρόπους να εκφράσει την αγάπη και τον ενθουσιασμό του.

 Την ίδια στιγμή, έχει πολύ κοφτερό μυαλό, ενώ κάποια σκυλιά της ράτσας έχουν τη τάση να γαυγίζουν πολύ έντονα, πράγμα που χρειάζεται ειδικό χειρισμό και εκπαίδευση από το αφεντικό του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα πλάσμα που χρειάζεται πολλή άσκηση και εκτόνωση. Οι ανάγκες του για γυμναστική μπορεί να καλυφθούν με μακρείς περιπάτους, – πάντα με λουρί – έντονο παιχνίδι ή δραστηριότητες εξερεύνησης και ανάκτησης σε ασφαλή περιοχή.

 Το τρίχωμά του χρειάζεται χτένισμα περίπου δύο φορές την εβδομάδα – πιο συχνά εάν μένετε σε δασώδη περιοχή ή τον βγάζετε βόλτα σε πάρκο. Επιπλέον, χρειάζεται κούρεμα και φορμάρισμα κάθε μήνα από έναν επαγγελματία κομμωτή/τρια σκύλων.

 Παρά το μέτριο μέγεθος της ράτσας, η συντήρηση και ο καλλωπισμός αυτού του σκύλου είναι πιο επιτακτικός από ποτέ! 

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: ατροφία παρεγκεφαλίδας.
  • Μικρές ανησυχίες: καταρράκτης, δερματικά προβλήματα (νεαρά αρσενικά) όγκοι των θηλάκων των τριχών, εντροπία, κερατοεπιπεφυκίτιδα, δυσπλασία ισχίου, εξωτερική ωτίτιδα.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: διαταραχές του αμφιβληστροειδούς, θρόμβωση, vWD, εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM).
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: για όλα τα παραπάνω.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Kerry Blue Terrier: 12–15 χρόνια

 Τα παραπάνω προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη ράτσα, αλλά δεν εμφανίζονται σε όλα τα Kerry Blue Terriers. Η φροντίδα και η αγάπη που λαμβάνει το εκάστοτε κατοικίδιο από την οικογένειά του είναι ικανά όχι μόνο να εξαλείψουν οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά ακόμα και να την αποτρέψουν από το να εμφανιστεί.

 Φυσικά, όταν μιλάμε για έναν τέτοιο ταλαντούχο και πολυμήχανο σκύλο, η περιποίηση και η ενασχόληση μαζί του πρέπει να είναι αυτή που αρμόζει στα χαρακτηριστικά της ράτσας του και, μάλιστα, από τη στιγμή που είναι ακόμα κουτάβι. Να είστε σίγουροι, όμως, πως με έναν τέτοιο προστατευτικό και εξυπηρετικό σκύλο, θα είστε ο πιο ευτυχισμένος και εξίσου ταλαντούχος ιδιοκτήτης για μια ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top