Kangal: Για ποιους λόγους πρέπει να έχετε ένα Κανγκάλ!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 36 ως 68 κιλά

 Ύψος: 68 ως 73 εκατοστά

 Οικογένεια: Mastiff, φύλακας κοπαδιών

 Καταγωγή: Τουρκία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Coban Kopegi, Karabash, Kangal, Anatolian Shepherd

 Το Κάνγκαλ είναι ένας σκύλος φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην σκληρή δουλειά.  Είναι αρκετά έξυπνος σκύλος και δίνει την εντύπωση ενός τολμηρού, αλλά ήρεμου προστάτη. Είναι μεγάλος στο μέγεθος, ισχυρός, σκληραγωγημένος, με ευελιξία και αντοχή. Έχει μεγάλο κεφάλι και ισχυρό, ελαφρύ βάδισμα.

 Το τρίχωμά του αποτελείται από ένα παχύ υπόστρωμα και ένα εξωτερικό τρίχωμα που κυμαίνεται από κοντό (περίπου 2,5 εκατοστά) σε τραχύ (περίπου 10 εκατοστά) και είναι πιο μακρύ γύρω από τον λαιμό και τη χαίτη. Τα χρώματα του τριχώματός του είναι συνήθως το γκρι και το ανοιχτό καφέ.

 Ιστορία της ράτσας:

 Το Anatolian Shepherd ή kangal είναι μια αρχαία ράτσα με μακραίωνη ιστορία στην εργασία. Οι ρίζες του πιθανότατα βρίσκονται στο Θιβετιανό Μαστίφ σκυλί και στον Ρωμαίο Μολοσσό που ήρθαν στην Τουρκία πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

 Το Κάνγκαλ ήταν ανεκτίμητος βοηθός και φύλακας κοπαδιών ενάντια στα αρπακτικά, όπως τις αρκούδες και τους λύκους. Συνόδευε τους νομαδικούς βοσκούς και έτσι εξαπλώθηκε σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό εξηγεί και την ποικιλία στα χαρακτηριστικά του – μέγεθος, χρώμα και τύπο τριχώματος. Τα χαρακτηριστικά, βέβαια, που παραμένουν κοινά σε όλες τις παραλλαγές της φυλής είναι η πίστη, η ανεξαρτησία και η ανθεκτικότητα.

 Το όνομα Shepherd είναι λανθασμένο, επειδή η ράτσα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη βοσκή. Το τούρκικο όνομα της ράτσας «koban kopegi» σημαίνει σκύλος βοσκού. Υπάρχει βέβαια μια διαφωνία αν ο Ανατολικός Ποιμενικός αποτελεί ξεχωριστή ράτσα σκύλου από το Κάνγκαλ ή Καραμπάς.

 Το Kangal ή Anatolian Shepherd ταξίδεψε μέχρι την Αμερική μετά το 1950 και παρόλο που ήταν εξαιρετικό σκυλί – φύλακας των ζώων έναντι των κογιότ, δεν ήταν αρκετά δημοφιλές. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 άρχισε να εκτιμάται ευρύτερα ο Ανατολικός Ποιμενικός. Όσοι ήθελαν έναν πιστό και καλό φρουρό επέλεγαν αυτή την ράτσα.

 Το Κάνγκαλ χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα στην Αφρική για την προστασία των κοπαδιών από τα τσιτάχ. Το 1996, ο Ανατολικός Ποιμενικός έγινε δεκτός στην Ομάδα Εργασίας του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες εργατικές ικανότητες από όλα τα υπόλοιπα σκυλιά!

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

Το Κάνγκαλ είναι ένα σοβαρό σκυλί, αφοσιωμένο στην οικογένειά του και στο καθήκον του ως σκυλί – φύλακας. Ο χαρακτήρας του είναι καλόβολος και χαλαρός, γι’ αυτό και ο εν λόγω σκύλος δεν μπλέκει εύκολα σε προβλήματα. Συγχρόνως, είναι καχύποπτος με τους ξένους και πάντα προστατεύει την περιοχή του. Ως προστάτης και σκύλος παρακολούθησης, τείνει να γαυγίζει πολύ όταν έχει υποψίες ότι πλησιάζει κάποιος κίνδυνος.

 Το Κάνγκαλ έχει καλή συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά αλλά δεν είναι αρκετά παιχνιδιάρικα για να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες των παιδιών για παιχνίδι.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

 Το Anatolian Shepherd ή Kangal χρειάζεται καθημερινή άσκηση είτε αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη βόλτα είτε γρήγορο τζόκινγκ ή τρέξιμο. Επίσης, πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από κουτάβι με τα μέλη της οικογένειάς του και να λάβει τη στοιχειώδη εκπαίδευση σκύλου, όπως άλλωστε και όλα τα σκυλιά.Το τρίχωμά του απαιτεί ελάχιστη περιποίηση, δηλαδή εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρούνται οι «νεκρές» τρίχες.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: CHD (δυσπλασία ισχίου)
  •  Μικρές ανησυχίες: Εντροπία
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Δυσπλασία αγκώνα
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου και αγκώνα
  •  Προσδόκιμο ζωής: 10 – 13 χρόνια

 Σημείωση: πιθανή ευαισθησία στη βαρβιτουρκική αναισθησία.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν την ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top