Κάνει ο σκύλος μου να τρώει ψώμι;

 Είναι πολύ συχνή η θέαση ενός σκύλου να καταναλώνει ψωμί, σάντουιτς, φέτες ή ό,τι άλλο έχει να κάνει με ψωμί. Είναι μια συνήθεια που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι πολλές φορές μοιραζόμαστε ή δίνουμε μερίδες ψωμιού στους σκύλους μας ως βασική διατροφή ή λιχουδιά. Είναι όμως αυτή η συνήθεια σωστή; Μπορούν τα σκυλιά να καταναλώνουν ψωμί;

 Είναι ασφαλές για τα σκυλιά να τρώνε ψωμί;

 Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως ναι, τα σκυλιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ψωμί όπως και οι άνθρωποι, αλλά με μέτρο.

 Το απλό λευκό ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου είναι γενικά πιο ασφαλές για τα σκυλιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αλλεργίες και δεν τους προκαλεί στοματικές ενοχλήσεις.

 Το τάισμα του σκύλου με ψωμί ως μορφή απόλαυση και λιχουδιάς δεν θα βλάψει τον σκύλο σας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και ο σκύλος να ασκείται καθημερινά.

 Το ψωμί δεν είναι πηγή κάποιου ξεχωριστού συστατικού που δεν περιέχεται σε άλλα τρόφιμα. Το ψωμί είναι ένα πολύ χορταστικό φαγητό και περιέχει πολλούς υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μπορούν να βλάψουν τον σκύλο σας και να του δημιουργήσουν προβλήματα παχυσαρκίας.

Οι κίνδυνοι στον σκύλο από τη κατανάλωση ψωμιού

 Η απάντηση για τους κινδύνους της κατανάλωσης ψωμιού είναι λίγο περίπλοκη. Το ψωμί δεν είναι τοξικό αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

 Έχουμε συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες για όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με του κινδύνους που έχει το ψωμί στους σκύλους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας είναι υγιές και ευτυχισμένο.

 Επικίνδυνη ζύμη ψωμιού

 Εάν έχετε φτιάξει ποτέ ψωμί θα γνωρίζετε πως το ψωμί χρειάζεται «να ξεκουραστεί» και να φουσκώσει σε ένα ζεστό περιβάλλον. Δυστυχώς τα σκυλιά προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να φουσκώσει μια ζύμη.

 Τα σκυλιά δεν πρέπει να καταναλώνουν ζύμη ψωμιού γιατί κινδυνεύει η υγεία τους. Όταν ένας σκύλος τρώει ζύμη ψωμιού, η μαγιά ενεργοποιείται και φουσκώνει. Το στομάχι του σκύλου επεκτείνεται και απελευθερώνονται τοξικά επίπεδα αιθανόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

 Η φουσκωμένη ζύμη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στον σκύλο, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος προκαλείται από την αλκοολική τοξίνωση. Εάν ο σκύλος σας τρώει μεγάλες ποσότητες ψωμιού ή υποψιάζεστε πως έφαγε κρυφά ζύμη, ενημερώστε τον κτηνίατρο και παρατηρήστε προσεκτικά τα παρακάτω σημάδια:

 •  Αδυναμία
 •  Αδύναμο κεντρικό νευρικό σύστημα
 •  Κατάθλιψη
 •  Ασταθές βάδισμα
 •  Υποθερμία
 •  Κώμα
 •  Επιληπτικές κρίσεις

 Καλό είναι να προσέχετε να μην αφήνετε εκτεθειμένη τη ζύμη του χωμιού, ειδικά αν ο σκύλος μένει μόνος στο σπίτι, διότι είναι βέβαιο ότι η περιέργεια του δεν θα αφήσει ανικανοποίητους τους γευστικούς του κάλυκες!

 Τοξικά υλικά

 Εάν το σκυλάκι σας δεν έχει αλλεργία στο σιτάρι τότε το ψωμί δεν θα το βλάψει. Δεν είναι όμως όλα τα ψωμιά τόσο ακίνδυνα. Μερικά ψωμιά περιέχουν ορισμένα τοξικά συστατικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται από σκύλους.

 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις σταφίδες. Οι σταφίδες χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε αρτοπαρασκευάσματα και είναι πολύ τοξικές. Οι κτηνίατροι γνωρίζουν τι προκαλούν οι σταφίδες και ότι μερικά σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα στις σταφίδες από ότι άλλα.

 Οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καμία περίπτωση από σκύλους.

 Το σκόρδο είναι ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται στο ψωμί και μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους. Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει την μύτη του σκύλου σας αλλά και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως:

 •  Εμετό
 •  Διάρροια
 •  Κοιλιακό άλγος
 •  Αδυναμία
 •  Κατάρρευση

 Επίσης, εκτός από σταφίδες, μερικά ψωμάκια περιέχουν ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι θρεπτικά και υγιή για τους ανθρώπους αλλά να προκαλέσουν προβλήματα στους σκύλους.

 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους ξηρούς καρπούς είναι τα καρύδια macadamia. Όμως ακόμα και οι «ασφαλείς» ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι και παγκρεατίτιδα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

 Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που το συναντάμε συνήθως σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και, πρόσφατα, σε ορισμένες τροφές όπως το φυστικοβούτυρο.

 Αν και αβλαβής για τον άνθρωπο, η ξυλιτόλη είναι τοξική για τους σκύλους. Πριν ταΐσετε τον σκύλο σας με ψωμί και κάποιο άλειμμα, ελέγξτε τα συστατικά του.

Κάνει να προσφέρετε ψωμί σε σκυλιά με κοιλιακό άλγος – αναστάτωση;

 Μπορεί να έχετε ακούσει μερικούς ιδιοκτήτες να δίνουν ψωμί σε σκυλιά που έχουν κάποια κοιλιακή αναστάτωση. Μπορεί να θεωρείται σωστό από ορισμένους ανθρώπους, είναι όμως προτιμότερο να δίνεται μια διατροφή με ρύζι και βραστό κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα να ακολουθήσετε πλήρως τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.

 Όπως συμβαίνει και με πολλές λιχουδιές, το ψωμί προσθέτει θερμίδες. Εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα διαιτολόγιο ειδικό για να παραμείνει ο σκύλος υγιής και χαρούμενος.

 Επίσης, το ψωμάκι αυξάνει και τον γλυκαιμικό δείκτη. Αποφεύγοντας το ψωμί θα αποφύγετε και ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

 Συμπερασματικά, η κατανάλωση ψωμιού από τους σκύλους είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μολονότι μια μπουκιά απλού λευκού ψωμιού δεν θα βλάψει το σκυλί σας, πρόκειται για μια τροφή που μπορεί να περιέχει τοξικές ουσίες για τα σκυλιά. Προτιμήστε μια ποιοτική τροφή βασισμένη στις ανάγκες του σκύλου σας και αποφύγετε να του δίνετε τροφές που προορίζονται για τον άνθρωπο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top