Ιρλανδικό Τεριέ: Μία σκληροτράχηλη κυνηγετική ράτσα

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος: 11 με 12 εκατοστά

 Ύψος: 45 εκατοστά

 Οικογένεια: Terrier

 Καταγωγή: Ιρλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1700

 Άλλα ονόματα: Irish Red Terrier – Ιρλανδικό κόκκινο Σέτερ

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Irish Terrier:

 Το Ιρλανδικό Τεριέ είναι ένα μέτριο σκυλί σε μέγεθος, καθώς ζυγίζει περίπου έντεκα κιλά, το οποίο διακρίνεται για τον χαριτωμένο, αλλά και αγωνιστικό του σωματότυπο. Ανθεκτικό και πολύ δυνατό, αυτό το σκυλί διαθέτει ένα πολύ ευλύγιστο σώμα, ενώ είναι και εξαιρετικά δραστήριο.

 Όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για έναν σκύλο που συνδυάζει ταχύτητα, αντοχή, ευελιξία και δύναμη, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να εκτελεί επιτυχώς οποιαδήποτε εργασία του ανατίθεται. Μάλιστα, έχει μία σοβαρή έκφραση στο πρόσωπο που εκπέμπει όλο δυναμισμό και αυτοπεποίθηση.

 Το τρίχωμά του είναι πυκνό και τραχύ, ενώ τα χρώματά του είναι κυρίως το σταρένιο και το πορτοκαλοκόκκινο. 

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το υπέροχο Ιρλανδικό Τεριέ είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων που ανήκουν στην οικογένεια των Τεριέ. Η προέλευση και η δημιουργία του δεν είναι καταγεγραμμένη, αλλά η ράτσα μάλλον προήλθε από το παλαιότερο Black and Tan Terrier και από ένα μεγαλύτερο, πιο αγωνιστικό σταρένιο Wheaten Terrier. Και τα δύο κατάγονται από την Ιρλανδία και χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αλεπούς, ενυδρίδας και άλλων μικρότερων ζώων.

 Η ομοιότητα με το Ιρλανδικό Γουλφχάουντ οδήγησε σε εικασίες ότι ο σκυλάκος μας μπορεί προέρχεται, τουλάχιστον εν μέρει, και από αυτή τη ράτσα. Βέβαια, το Irish Terrier έχει μεγαλύτερο σώμα και μακρύτερα πόδια από τα υπόλοιπα Τεριέ.

 Τα πρώτα σκυλιά της ράτσας είχαν μία ποικιλία χρωμάτων, όπως μαύρο και καφέ, γκρι και στικτό (παρδαλό). Κοντά στα τέλη του 19ου αιώνα όμως το κόκκινο έγινε το χαρακτηριστικό χρώμα της φυλής.

 Το πρώτο Ιρλανδικό Τεριέ εμφανίστηκε το 1875. Μέχρι το 1880, ήταν η τέταρτη πιο δημοφιλής ράτσα στην Αγγλία. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, μία συνηθισμένη πρακτική ήταν το κόψιμο των αφτιών τους, κάτι που ευτυχώς απαγορεύτηκε το 1889. Η απόφαση αυτή είχε εκτεταμένες συνέπειες για όλα τα σκυλιά και προκάλεσε σύγχυση, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί για όλες τις ράτσες σκύλων στην Αγγλία.

 Η φυλή έγινε επίσης πολύ δημοφιλής στην Αμερική και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ήταν η δέκατη τρίτη διασημότερη ράτσα σκύλου. Κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, το Irish Terrier απέδειξε την επιδεξιότητα και την ικανότητά του ως αγγελιοφόρος και φρουρός, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη φήμη και ζήτηση, κάτι που όμως δεν κράτησε για πολύ.

 Σήμερα, αυτά τα τετράποδα φιλαράκια μας είναι από τα σπάνια Τεριέ και δεν συναντώνται συχνά σε οικογένειες ή διαγωνισμούς σκύλων.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Irish Terrier:

 Πολλοί τον αποκαλούν ριψοκίνδυνο σκύλο και δεν έχουν άδικο, καθώς είναι πάντα έτοιμο για δράση και περιπέτεια. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του είναι πολύ δυναμικός και ανεξάρτητος, ενώ διακρίνεται και για τη περίεργη και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του.

 Η αλήθεια είναι πως δεν το Ιρλανδικό Τεριέ μπορεί να γίνει επιθετικό απέναντι σε άλλα σκυλιά και μικρά ζωάκια. Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι εκτράφηκε για να κυνηγάει μικρά ζώα. Επίσης, μπορεί να είναι επιφυλακτικό με όσους δεν γνωρίζει, γιατί νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της οικογένειάς του.

 Γενικά, σε αυτά τα σκυλιά αρέσει να κυνηγάνε, να τρέχουν και να εξερευνούν από τη στιγμή που είναι μικρά κουτάβια. Συνεπώς, χρειάζονται αρκετή καθημερινή σωματική άσκηση αλλά και ψυχική διέγερση, για να εκτονώνουν την ενέργειά τους και να εξασκούν τον εγκέφαλό τους.

 Όταν του παρέχετε την εκτόνωση που απαιτεί, μπορεί να γίνει ένα καλόβολο σκυλάκι ακόμα και μέσα στο σπίτι. Φυσικά, μαζί του θα πρέπει να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση και τη κοινωνικοποίησή του από κουτάβι, για να μπορείτε να του βάζετε όρια και να υπακούει σε κανόνες. 

 Με μία ολοκληρωμένη και συνεπή εκπαίδευση, το μικρό σας κουτάβι Τεριέ θα εξελιχθεί σε έναν πιστό, διασκεδαστικό και περιπετειώδη σύντροφο, που θα μπορείτε να τον υπολογίζετε στα σχέδια και τις δραστηριότητές σας.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, το Ιρλαδικό Τεριέ έχει πολύ δραστήριο μυαλό και σώμα, οπότε χρειάζεται καθημερινή ψυχαγωγία και άσκηση. Οι ανάγκες του μπορεί να καλυφθούν με πεζοπορία, βόλτες και τζόκινγκ, ενώ οποιαδήποτε δραστηριότητα στη φύση είναι ευπρόσδεκτη.

 Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε την εκπαίδευση με τη ψυχαγωγία, προσφέροντάς του εκπαιδευτικά παιχνίδια στην αυλή ή σε μια ασφαλή, περιφραγμένη περιοχή, για να μη σας φύγει από τον έλεγχο.

 Αυτό το σκυλάκι έχει τραχύ τρίχωμα που χρειάζεται μια με δύο φορές την εβδομάδα χτένισμα, όπως επίσης κούρεμα και φορμάρισμα δύο ως τέσσερις φορές το χρόνο. Αν θέλετε να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας εύκολα και ήρεμα, επενδύστε στα κατάλληλα αξεσουάρ και αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα τραυματιστεί την ώρα που τρέχει και παίζει.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: πέτρες στην ουροδόχο κύστη.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: καταρράκτης, υποθυρεοειδισμός
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: δεν αναφέρονται.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 – 15 χρόνια.

 Γενικά, πρόκειται για ένα ανθεκτικό και σκληροτράχηλο σκυλάκι, που δεν «μασάει». Το Ιρλανδικό Τεριέ έχει επιβιώσει από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο διαδραμάτισε ενεργό και σπουδαίο ρόλο, ενώ είναι πάντα πρόθυμο να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε καθήκον του αναθέσετε.

 Συν τοις άλλοις, είναι η καλύτερη παρέα στις εξορμήσεις και τις δραστηριότητές σας, αρκεί βέβαια να τον έχετε καλά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο, για να κάθεται φρόνιμο και υπάκουο. Η αλήθεια είναι πως η υιοθεσία αυτών των κουταβιών απαιτεί ένα υπεύθυνο και ισχυρό αφεντικό που μπορεί να επιβάλλεται στο κατοικίδιό του, ώστε να ξεδιπλώσει όλα τα ταλέντα και τα χαρακτηριστικά της ράτσας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top