Μπιγκλ Χάριερ: Ένα φιλικό κυνηγόσκυλο!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 15 με 27 κιλά

 Ύψος: 48 με 54 εκατοστά

 Οικογένεια: Scenthound

 Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία

 Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας

 Άλλα ονόματα: Harrier Dog, Beagle Harrier.

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Harrier είναι μια μικρότερη εκδοχή του Αγγλικού Foxhound, που αρχικά η εκτροφή του προοριζόταν για το κυνήγι λαγών.

 Το Beagle Harrier έχει μεγάλα οστά σε σχέση με το μέγεθός του και είναι ελαφρώς μακρύτερο από ότι ψηλό. Αυτό το κυνηγόσκυλο κυνηγούσε κυρίως μέσω της όσφρησης και πολύ ικανό στο να κυνηγάει μαζί με την αγέλη του. Η όσφρησή του είναι πολύ δυνατή και μπορεί να κυνηγάει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε έδαφος, χωρίς να κουράζεται εύκολα.

 Πέρα από τις κυνηγετικές του ικανότητες όμως, έχει μια ευγενική και γλυκιά έκφραση όταν είναι σε χαλαρή στάση, ενώ όταν είναι σε εγρήγορση έχει μία έξυπνη φατσούλα. Ως προς την εξωτερική του εμφάνιση, το τρίχωμά του είναι κοντό και σκληρό.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η λέξη «harier» ήταν μια Νορμανδική λέξη που χρησιμοποιούνταν για σκύλους ή κυνηγόσκυλα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό καθιστά δύσκολη την ανεύρεση της αρχαίας ιστορίας του Harrier από την ιστορία των κυνηγόσκυλων γενικά.

 Παρόλα αυτά, θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σκυλιά της οικογένειας των Scenthounds, που υπάρχει μέχρι σήμερα, με αναφορές που χρονολογούνται από την Αγγλία του 13ου αιώνα.

 Αυτά τα σκυλιά πιθανότατα προέρχονται από τα πολύ παλιά, εξαφανισμένα κυνηγόσκυλα Talbot και St. Hubert, ίσως και από το Brachet και αργότερα, το French Basset. Επρόκειτο για διασταυρώσεις που πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να προκύψει το σκυλί για το οποίο κάνουμε λόγο σήμερα.

 Αδιαμφισβήτητα, επρόκειτο για ένα σκυλί που ήταν ένας εξαιρετικός κυνηγός, με εξαιρετική όσφρηση και επέτρεπε στο αφεντικό του να τον ακολουθεί για να πιάσει τη λεία του.

 Παρόλο που μόνο οι πλούσιοι γαιοκτήμονες διέθεταν ολόκληρη, δική τους αγέλη από Μπιγκλ Χάριερ, φαίνεται ότι και κυνηγοί των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων δημιουργούσαν αυτοσχέδιες ομάδες διαφόρων σκύλων και Χάριερ, για να μπορούν να κυνηγούν με επιτυχία.

 Στις αρχές του 1800, κάποια μικρότερα Αγγλικά Foxhounds διεσταυρώνονταν με Harrier για να προκύψουν σκυλιά με μακρύτερα πόδια που θα ήταν πιο γρήγορα και πιο ικανά στο κυνήγι λαγών, ενώ θα μπορούσαν επίσης να συνοδεύουν και εφίππους.

 Παρά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας και το πρακτικό, μικρό του μέγεθος, το Harrier Dog είναι μία ράτσα που τη ξέρουν ελάχιστοι, κυρίως στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Μπιγκλ Χάριερ

 Το Harrier είναι κάπως πιο παιχνιδιάρικο και κοινωνικό από το Foxhound, αλλά όχι τόσο πολύ όσο το Beagle. Αυτός ο σκύλος έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, είναι φιλικός, άνετος και πολύ καλός με τα παιδιά. Επίσης, του αρέσει να ιχνηλατεί και να χρησιμοποιεί τις οσφρητικές του ικανότητες, οπότε πρέπει να παίζει πάντα σε έναν ασφαλή, περιφραγμένο χώρο και να βγαίνει βόλτα αυστηρά με το λουρί του.

 Τα περισσότερα σκυλιά της ράτσας του είναι κάπως συγκρατημένα και καχύποπτα με όσους δεν γνωρίζουν. Επίσης, τείνουν να ουρλιάζουν και να γαυγίζουν έντονα όταν βαριούνται ή μένουν πολλές ώρες μόνα τους.

 Μάλιστα, φημίζονται για τη φιλική συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλα σκυλιά και απολαμβάνουν δεόντως τη παρέα ενός τετράποδου γείτονα για παιχνίδι και ιχνηλασία.

 Όπως και κάθε άλλο σκυλί, η σωστή κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση από κουτάβι βοηθά στη συγκρότηση ενός ώριμου και αφοσιωμένου κατοικιδίου για πολλά χρόνια.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Harrier Dog έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και εκτόνωση, όπως και όλα τα αντίστοιχα κυνηγόσκυλα. Οι ανάγκες του για άσκηση μπορούν να καλυφθούν με ένα περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς, με τρέξιμο ή τζόκινγκ ή με έντονο παιχνίδι στην αυλή ή σε κάποιον ασφαλή χώρο.

 Το τρίχωμά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, παρά μόνο ένα περιστασιακό βούρτσισμα, για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να μην έχει πολλή τριχόπτωση. Τα πιο συνήθη χρώματα του τριχώματός του περιλαμβάνονται το λευκό, μαύρο με καφέ, λευκό με λεμονί, τρίχρωμο, κόκκινο και λευκό.

 Η κατάσταση της υγείας τους:
  • Σημαντικά προβλήματα υγείας: Δυσπλασία ισχίου.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Επιληψία, περιεδρικό συρίγγιο
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίο, μάτι.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 – 14 χρόνια.

 Αν και δεν είναι μία διάσημη ράτσα σκύλου, το Harrier ή Beagle Harrier είναι ένα ταλαντούχο κυνηγόσκυλο με εξαιρετικές ικανότητες όσφρησης και ιχνηλασίας, που στο παρελθόν εκτιμήθηκε δεόντως τόσο από την υψηλή κοινωνία, όσο και από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

 Όπως όλα τα σκυλιά, ο χαρακτήρας του είναι απρόσιτος με τους ξένους και αγαπάει πολύ την οικογένειά του, την οποία δυσκολεύεται να αποχωρίζεται για πολλή ώρα. Όπως και να’ χει, είναι ένα εκπληκτικό σκυλί με τη δική του μακρά ιστορία στο πλευρό του ανθρώπου.

 Μπορεί να μη βρείτε αυτό το σκυλί στην Ελλάδα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ανάμεσα στα χιλιάδες κουτάβια που βρίσκονται έτοιμα για υιοθεσία σε καταφύγια ή εκτροφεία σκύλων, κάπως θα βρείτε το παντοτινό φιλαράκι, που θα σας κλέψει τη καρδιά και το μυαλό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top