Γιατί ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια;

 Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τα φιλιά του σκύλου σας; Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν να γλείφουν τους ανθρώπους. Είναι  πολύ συχνό και μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θεωρούν την πράξη αυτή ως ένδειξη αγάπης.

 Μερικά σκυλιά τείνουν να γλείφουν τους ανθρώπους περισσότερο από άλλα. Άλλα σκυλάκια θέλουν να γλείφουν το αυτί του αφεντικού τους. Μήπως σημαίνει κάτι αυτό; Μπορεί να θεωρηθεί προβληματική αυτή η συμπεριφορά; Οι απαντήσεις εξαρτώνται από εσάς και τον σκύλος σας.

 Για να δούμε αναλυτικά κάποια σημαντικά ζητήματα γύρω από αυτή την πράξη…

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους;

 Αν και δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι συνδυασμός διάφορων λόγων.

 Το γλείψιμο δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς, εκτός εάν ενοχλεί εσάς τους ίδιους. Εάν όμως καταλάβετε γιατί τα σκυλιά σας φιλάνε, μπορεί να αλλάξετε την στάση σας απέναντι σε αυτά τα φιλάκια.

 Στοργή

 Υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση τα σκυλάκια σας να θέλουν να σας γλείφουν γιατί σας αγαπάνε. Για αυτόν τον λόγο μεταφράζουμε το γλείψιμο ως φιλιά. Τα σκυλιά μπορεί να θέλουν να δείξουν την στοργή και την αγάπη τους τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε άλλα σκυλιά.

 Επίσης, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μιμητική διαδικασία που προέρχεται από τη μητέρα τους όταν φιλούσε τα κουταβάκια της.

 Τα σκυλιά μπορεί να γλείψουν το πρόσωπό σας και εάν δεν μπορούν να φτάσουν στο πρόσωπο θα γλείψουν ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο. Για παράδειγμα, μπορεί να γλείψουν τα χέρια σας, τα πόδια σας, τις παλάμες σας.

 Ορισμένα σκυλιά γλείφουν περισσότερο από άλλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα σκυλιά που δεν σας γλκείφουν δεν είναι στοργικά ή δεν σας αγαπάνε. Μπορεί να μην τους αρέσει ή να μην έχουν μάθει αυτή την πράξη από την μητέρα τους.

 Προσοχή

 Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να ξεκινάει ως ένδειξη αγάπης αλλά να ενισχύεται όταν σας προκαλεί γέλιο, χαμόγελα ή απλά αντιδράσεις, όπως να το χαϊδεύετε.

 Επίσης, ίσως αισθάνεται μοναξιά ή πλήττει και θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Ο σκύλος που αναζητά την προσοχή θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για αυτή, έστω και εάν κάνει κάτι κακό. Ακόμα και εάν του πείτε «όχι» ή τον σπρώξετε ελαφρά, αυτός δεν θα σταματήσει. Μπορεί να ενθαρρυνθεί περισσότερο.

 Ένστικτο

 Όταν οι λύκοι, οι πρόγονοι των σκύλων, αλλά και τα προϊστορικά σκυλιά γύρναγαν στην φωλιά μετά το γεύμα, τα κουτάβια ήθελαν να γλείψουν το στόμα και το πρόσωπο της μητέρας τους. Πιστεύεται πως αυτή η συμπεριφορά έχει μεταδοθεί μέσω DNA, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να το κάνουν ενστικτωδώς μερικές φορές.

 Ενδιαφέρουσα γεύση

 Μόλις τα σκυλιά σας γλείψουν μπορεί να συνειδητοποιήσουν πως έχετε μια ενδιαφέρουσα, ξεχωριστή αλμυρή γεύση. Τα σκυλιά λατρεύουν τις ξεχωριστές γεύσεις. Επίσης, μέσω αυτού κατανοούν τον κόσμο τους και εσείς είστε μέρος αυτού.

 Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

 Μολονότι είναι σπάνιο, τα σκυλιά μπορεί να υποφέρουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους.

 Εάν το κατοικίδιο σας επιδίδεται σε συχνό γλείψιμο (τραπέζια, έπιπλα, επιφάνειες, ανθρώπους), τότε μπορεί να είναι πρόβλημα. Συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας εάν βλέπετε κάτι που σας ανησυχεί.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτρέψει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ζώων ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση από το άγχος.

 Αν και τα φάρμακα θεωρούνται έσχατη λύση, θυμηθείτε πως τα ζώα δεν μπορούν να μάθουν εντολές όταν βρίσκονται σε κατάσταση άγχους και φόβου. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά όσο η εκπαίδευση συνεχίζεται.

Είναι ασφαλές τα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους;

 Είναι σχετικά ακίνδυνο να αφήνετε το σκυλί σας να σας γλείφει, αλλά μην πιστεύετε πως τα σάλια και το στόμα του σκύλου είναι καθαρά. Σίγουρα δεν είναι!

 Το στόμα των σκύλων περιέχει πολλά φυσικά βακτήρια. Τα βακτήρια δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα εκτός εάν εισέλθουν σε κάποια ανοιχτή πληγή. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις για ασθένειες σε ανθρώπους που προήλθαν από το γλείψιμο του σκύλου.

Πώς να κάνετε το σκυλί σας να σταματήσει να σας γλείφει

 Μπορεί να ανήκετε στην μερίδα των ανθρώπων που πιστεύουν πως τα φιλάκια του σκύλου δεν είναι ιδιαίτερα γοητευτικά. Επίσης, μπορεί να θεωρείτε ότι έχετε κουραστεί και δεν πάει άλλο.

 Το να κάνετε το σκυλί σας να σταματήσει να σας γλείφει είναι συνήθως θέμα άρνησης και αγνόησης της πράξης. Σταματήστε να κοιτάζετε ή να αγγίζετε το σκυλάκι όταν σας γλείφει. Γυρίστε το κεφάλι σας και μόλις σταματήσει να σας γλείψει αντιδράστε θετικά, με στοργή και λιχουδιές. Με τον καιρό το σκυλί θα συσχετίσει ορισμένες πράξεις σας με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

 Εάν θέλετε να συνεχίσει, αλλά περιστασιακά και ήπια, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε την λέξη φιλί όταν σας γλείφει. Έτσι θα οροθετήσετε που επιτρέπεται να σας γλείφει, για παράδειγμα στο χέρι σας ή στο πιγούνι.

 Σε περίπτωση που σας φιλήσει οπουδήποτε αλλού, κάντε μια παύση και αγνοήστε αυτή τη συμπεριφορά. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή.

 Κλείνοντας, στα σκυλιά αρέσει ιδιαιτέρως να δίνουν λαχταριστά φιλιά στο αφεντικό τους, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν το κάνουν συνειδητά από αγάπη ή για άλλους λόγους. Πράγματι, τα φιλιά των σκύλων μπορεί να είναι ένδειξη αγάπης, αλλά σίγουρα είναι και πολλά περισσότερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top