Γιατί ο σκύλος μου αναστενάζει; Μήπως είναι άρρωστος;

 Είναι μια πολύ οικεία εικόνα ο σκύλος σας να ξαπλώνει, να ακουμπά το κεφάλι στα πόδια του και να αφήνει έναν δυνατό, γεμάτο αναστεναγμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι λυπημένος ή μήπως είναι απογοητευμένος με την ζωή του; Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, ο λόγος αυτής της ακουστικής έκφρασης θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους παρακάτω.

 Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσε να είναι μια περιστασιακή δήλωση ικανοποίησης ή ακόμα, και ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας, κάτι που εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση του σκύλου.

 Αναστενάζοντας με τα μάτια μισόκλειστα ή ανοιχτά, σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η συχνότητα, η βαρύτητα αυτών των αναστεναγμών και η γλώσσα του σώματος του σκύλου σας πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα ή μη, της κατάστασης.

 Σας παρουσιάζουμε μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους το σκυλάκι σας μπορεί να αναστενάζει.

 Τι προσπαθεί να μου πει ο σκύλος μου;

 Τα σκυλιά χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την εκφορά λόγου για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Ο αναστεναγμός αποτελεί μια προσπάθεια έκφρασης ικανοποίησης ή απογοήτευσης, καθένα από τα οποία εξαρτάται από την κατάσταση του ζώου.

 Σύμφωνα με νευροψυχολόγους και εκπαιδευτές σκύλων, ο αναστεναγμός είναι η τελική συναισθηματική δήλωση που έρχεται στον τερματισμό μιας δράσης.

 Αυτό μπορεί να εξηγήσει τους μακρείς, κάπως δραματικούς, αναστεναγμούς, όταν ο σκύλος έχει φάει μια λιχουδιά ή έχει γυρίσει από μια διασκεδαστική βόλτα. Θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε αυτούς τους αναστεναγμούς ως «είμαι πολύ ικανοποιημένος και θα κάτσω εδώ για λίγο να ξεκουραστώ».

 Θα μπορέσετε να καταλάβετε τι σημαίνει ο αναστεναγμός του σκύλου σας από τα μάτια του. Ο αναστεναγμός με τα μάτια μισόκλειστα είναι σημάδι ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρήσετε αφού χαϊδέψετε τον σκύλο σας ή του δώσετε μια λιχουδιά.

 Ο αναστεναγμός με τα μάτια ανοιχτά, σηματοδοτεί μάλλον απογοήτευση, ίσως, όταν ο σκύλος σας θέλει να παίξει και άλλο, ενώ κανείς δεν ανταποκρίνεται ή όταν αδυνατεί να φάει κάτι που απαγορεύεται.

 Εάν ο φιλαράκος σας κάθεται κάτω με το κεφάλι χαμηλωμένο, τα αφτιά του σε χαλαρή στάση, σταυρωμένα πόδια και αναστενάζει, τότε νιώθει χαλαρός. Αντίθετα, ένας σκύλος σε εγρήγορση που κάθεται, κοιτάζει γύρω του και αναστενάζει, μπορεί να προσπαθεί να σας επικοινωνήσει κάποιο πρόβλημα.

 Είναι το σκυλί μου άρρωστο;

 Τις περισσότερες φορές, ο αναστεναγμός δεν χρειάζεται να σας προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν συνοδεύεται από βογκητά, μπορεί να είναι ένδειξη δυσφορίας ή πόνου.

 Ο υπερβολικός αναστεναγμός με βογκητά μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας, κατάσταση όπου ο ιστός μεταξύ των αρθρώσεων φθείρεται. Επίσης, μπορεί να είναι σημάδι ασκίτη, δηλαδή πρήξιμο στη κοιλιακή χώρα εξαιτίας της συσσώρευσης υγρού, όπως επίσης πανοστεΐτιδας, δηλαδή ταχείας ανάπτυξης των οστών. Αυτές είναι ιατρικές παθήσεις που προκαλούν αναστεναγμό, βογκητά και γκρίνια.

 Εάν αναρωτιέστε για ποιο λόγο ο σκύλος μου δεν έχει διάθεση, ενώ ταυτόχρονα αναστενάζει συχνά, τότε ο σκύλος σας μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο. Ο λήθαργος είναι σύμπτωμα του διαβήτη, κάποιας λοίμωξης, ηπατικών ή καρδιακών προβλημάτων, υπογλυκαιμίας ή άλλων ασθενειών των σκύλων. Αν υποψιάζεστε ότι οι αναστεναγμοί σχετίζονται με κάποια ασθένεια, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο.

 Τι σημαίνει ο βαρύς αναστεναγμός του σκύλου;

 Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε επίσης το πόσο βαριά αναστενάζει ο σκύλος σας και εάν ο αναστεναγμός συνοδεύεται από ήχο που ακούγεται σαν σφύριγμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει απόφραξη στον αεραγωγό και είναι σοβαρό.

 Συγχρόνως, ο έντονος αναστεναγμός μπορεί να υποδηλώνει ότι οι αλλεργίες του σκύλου έχουν δημιουργήσει αλλεργική βρογχίτιδα – γνωστή ως άσθμα σκύλου – που προκαλεί φλεγμονή στους βρόγχους του σκύλου και οδηγεί σε δύσπνοια και συριγμό. Η βαριά αναπνοή ίσως συνδέεται με αλλεργίες ανάλογα με το περιβάλλον και την εποχή.

 Ο συριγμός, ο βήχας και ο λήθαργος είναι πρώιμα σημάδια διροφιλαρίωσης (σκουλήκι της καρδιάς). Εάν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια, χρειάζεται να μεταβείτε στον κτηνίατρο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις στον σκύλο πριν χειροτερέψει.

 Επιπλέον, ο συριγμός μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου σε μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλιά, εάν συνδυάζεται με επίμονο βήχα και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια μακροχρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που οδηγεί σε μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση.

 Εάν ο σκύλος σας αναστενάζει βαριά, ελέγξτε τα ούλα του. Τα μπλε ούλα υποδηλώνουν ότι ο σκύλος δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

 Αναστεναγμός με αναστεναγμό διαφέρει. Ως επί το πλείστον, οι αναστεναγμοί του σκύλου σας είναι σημάδι ότι ο σκύλος σας νιώθει χαρά και ικανοποίηση σε ό,τι του συμβαίνει. Εντούτοις, ένας έντονος, επίμονος και βαρύς αναστεναγμός, σε συνδυασμό με επιμέρους συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας και το κατοικίδιο πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top