Έχετε προσέξει πως ο σκυλάκος σας τα κάνει παντού τώρα τελευταία και αυτό περιλαμβάνει το πάτωμα, το χαλί, ή ακόμη και τα έπιπλά σας; Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκυλογονείς, όταν καλούνται να συμβιώσουν με ένα νέο σκυλάκι.
Δεν είναι λίγοι, βλέπετε, οι σκύλοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για τουαλέτα και το νεαρό σε ηλικία κουτάβι σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Βέβαια, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε κουτάβι. Μπορεί ο σκύλος που υιοθετήσατε να ήταν αδέσποτος και να μην έχει ζήσει ποτέ του σε σπίτι. Όπως κι αν έχει, καλείστε να τον εκπαιδεύσετε από την αρχή.
Θέστε όρια
Το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση είναι να μάθετε στον σκύλο σας να σας ακούει όταν φωνάζετε το όνομά του, αλλά και τον ρόλο σας σαν αφεντικό.
Εξάλλου, όλοι οι δάσκαλοι δημιουργούν μια σχέση αμοιβαίας αναγνώρισης με τους μαθητές τους. Εκείνοι μαθαίνουν ποιος κάνει κουμάντο και ο δάσκαλος μαθαίνει ποιο είναι το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Με το τρόπο αυτό θα είστε βέβαιοι πως το κατοικίδιό σας καταλαβαίνει πότε απευθύνεστε σε εκείνο και πως είστε κάποιος που οφείλει και πρέπει να υπακούσει!
Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί να του δίνετε λαχταριστές λιχουδιές και παιχνίδια κάθε φορά που ακούει τι του λέτε. Παίξτε μαζί του και συνεχίστε να επαναλαμβάνετε το όνομά του.
Όταν βλέπετε πως σας αγνοεί ή κάνει κάτι λάθος, μιλήστε του. Κάντε το με έναν σταθερό, «δασκαλίστικο» τρόπο και δείξτε του πως δεν είστε ικανοποιημένοι μαζί του. Γρήγορα θα αρχίσει να καταλαβαίνει πότε είναι καλό παιδί και πότε όχι.
Επικοινωνήστε ξεκάθαρα και με συνέπεια
Γνωρίζοντας τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να επικοινωνείτε ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τον σκύλο σας. Όταν, λοιπόν, εκείνος τα κάνει μέσα στο σπίτι, πηγαίνετέ τον στο σημείο που έκανε τη «ζημιά». Χρησιμοποιήστε τον τόνο της φωνής σας για να δείξετε πως δεν είστε ικανοποιημένος/η μαζί του και πείτε του να μην το ξανακάνει.
Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να του δείξετε το μέρος που μπορεί να πηγαίνει τουαλέτα. Γι’ αυτό, συνοδέψτε τον μέχρι εκείνο το σημείο της αυλής ή του δρόμου και αλλάζοντας τον τόνο της φωνής σας, κάντε τον να καταλάβει πως αυτό είναι το σωστό μέρος για να «απελευθερώνεται».
Διαβάστε στο Dogtime: Η καλύτερη νυχτερινή ρουτίνα για σκύλους!
Πώς να μιλήσω στον σκύλο μου και να με καταλάβει;
Εντάξει, μπορεί τα σκυλιά να μην καταλαβαίνουν πάντοτε την ανθρώπινη ομιλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να μιλάτε στον δικό σας. Δείτε παρακάτω τον σωστό τρόπο για να τον κάνετε να σας καταλαβαίνει.
1. Να είστε αυστηροί όταν τον διορθώνετε
Όταν ένας σκύλος χρειάζεται διόρθωση, θα πρέπει να είστε σταθεροί και αυστηροί μαζί του. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να του φωνάζετε, αλλά θα πρέπει να είστε αρκετά ξεκάθαροι.
Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να του κρατήσετε μούτρα ή να του πείτε πόσο γλυκός και καλός είναι. Επίσης, δεν πρέπει να αρχίσετε να γελάτε μόλις κάνει μια ζημιά.
2. Να είστε ευδιάθετοι και ενθουσιώδεις όταν τα καταφέρνει
Όταν κάνει ό,τι του ζητάτε, αξίζει έναν έπαινο. Τότε είναι που ο τόνος της φωνής σας θα πρέπει να είναι ευχάριστος, ώστε να τονίσετε το πόσο χαρούμενοι είστε μαζί του.
3. Παίζει να μιλάει κι εκείνος μαζί μου;
Κι όμως, ναι! Όπως ακριβώς ο σκύλος σας πρέπει να είναι σε θέση να σας καταλαβαίνει, έτσι κι εσείς οφείλετε να μπορείτε να ερμηνεύσετε όλα όσα προσπαθεί να σας επικοινωνήσει.
Ατυχήματα είναι απόλυτα λογικό να συμβούν καμιά φορά, ειδικά αν δεν έχει μάθει ακόμη τη βασική εκπαίδευση σκύλου. Ακόμα, μπορεί να μην ξέρει πως να σας πει ότι χρειάζεται να βγει λιγάκι για να τα κάνει.
Εξάλλου, ορισμένες φορές τα ίδια τα ούρα του αποτελούν μια επικοινωνιακή μέθοδο. Είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας και να σας ενημερώσει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Ίσως αυτή του η ενέργεια να κρύβει βαρεμάρα, ζήλια ή μοναξιά που μπορεί να αισθάνεται. Ό,τι κι αν είναι, οφείλετε να μάθετε γιατί τρέχουν τα ούρα του σκύλου σας, ούτως ώστε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.
Τι να κάνω αν τον δω να τα κάνει μπροστά μου;
Εάν τυχόν πιάσετε τον μπαγασάκο σας στα «πράσα», όταν δηλαδή αφήνει τα ούρα του κάπου που απαγορεύεται, θα πρέπει με τη σειρά σας να δράσετε άμεσα. Βαρέστε παλαμάκια, χτυπήστε τα πόδια σας στο πάτωμα ή φωνάξτε το όνομα του.
Κανονικά, θα σταματήσει έστω για λίγο για να δει τι θέλετε. Εκείνη είναι η κατάλληλη στιγμή για να τον πάρετε και να τον βγάλετε μια σύντομη βόλτα.
Αν όμως δεν τον προλάβετε κι έρθετε απλώς αντιμέτωποι με την λιμνούλα στο πάτωμα του σπιτιού σας, τότε είναι ήδη αργά για να του δείξετε τη δυσαρέσκειά σας. Θα είναι δύσκολο, βλέπετε, να σας καταλάβει.
Σε αυτό το σημείο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε πως είστε θυμωμένοι μαζί του όση ώρα καθαρίζετε. Μην το κρατήσετε «μανιάτικο» όμως, μιας κι έτσι θα αρχίσετε να χάνετε το δίκιο σας.
Αφήστε που δεν πρέπει να αντιδράσετε υπερβολικά. Ίσως αυτό τον οδηγήσει στο να αναπτύξει άγχος να τα κάνει μπροστά σας, με αποτέλεσμα να ψάχνει να βρει εναλλακτικές λύσεις μέσα στο σπίτι για να το κάνει κρυφά.
Κι αν το πρόβλημα δεν είναι η εκπαίδευση;
Σίγουρα, κάποια σκυλιά είναι πιθανό να μεγαλώσουν δίχως να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Μπορεί επίσης να είναι πολύ νεαρά σε ηλικία και να καλούνται να μάθουν ένα σωρό πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πράγματι, η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί πράγματι να αποβεί χρονοβόρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως κι αν έχει όμως, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την καθυστέρηση.
Πρώτα από όλα, καλέστε τον κτηνίατρο και κλείστε ένα ραντεβού. Εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να δει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί ακράτεια στον σκύλο σας.
Θα σας ενημερώσει επίσης στην περίπτωση που η ακράτεια του οφείλεται σε προχωρημένη ηλικία. Έτσι, το ζωντανό χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του και εσείς πρέπει να το διευκολύνετε.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναζητήσετε την ύπαρξη τυχόν ψυχολογικών προβλημάτων. Μπορεί, για παράδειγα, να αφήνει τα ούρα του όταν χαίρεται, φοβάται ή αισθάνεται ντροπή σε μεγάλο βαθμό.
Έπειτα, ρίξτε μια ματιά στην τοποθεσία που επιλέγει. Αν αυτή είναι συγκεκριμένη μέσα στο σπίτι σας, είναι πολύ πιθανό να έχει εκπαιδευτεί προηγουμένως να τα κάνει σε ένα συγκεκριμένο μέρος, οπότε θα πρέπει να ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά.
Αν έχετε ελέγξει προσεκτικά όλα τα παραπάνω και δεν βλέπετε βελτίωση, αναρωτηθείτε: είστε πραγματικά συνεπείς ως προς την εκπαίδευσή του σε βασικά ζητήματα τουαλέτας;
Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας βάλουν εμπόδια και να δυσκολέψουν την εκπαίδευση. Πριν αρχίσετε να αναζητάτε τις λύσεις στο πρόβλημα, όμως, θα πρέπει πρώτα να έχετε προσδιορίσει γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου σας ξαφνικά. Γι’ αυτό, οπλιστείτε με υπομονή!
Αλήθεια, εσείς τι είδους τεχνικές και κολπάκια χρησιμοποιήσατε για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να τα κάνει παντού; Γράψτε μας σχετικά στα σχόλια από κάτω.