Φτέρνισμα σκύλου: Γιατί φτερνίζονται τα σκυλιά;

 Το φτέρνισμα αποτελεί μια κοινή πρακτική μεταξύ των σκύλων και είναι απόλυτη φυσιολογική όταν γίνεται με μέτρο. Επί της ουσίας, οι σκύλοι το κάνουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα απαλό ρουθούνισμα για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε σωματίδια σκόνης και δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

 Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δηλαδή, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του ίδιου του οργανισμού απέναντι σε κάποιο ερέθισμα. Ωστόσο, ορισμένες φορές ίσως παρατηρήσετε έντονο, συνεχόμενο ή ξαφνικό κι επίμονο φτέρνισμα εκ μέρους του. Ακόμα, μπορεί να δείτε κάποια έκκριση με αίμα και να ανησυχήσετε.

 Γιατί φτερνίζονται οι σκύλοι;

 Σε γενικές γραμμές, πολλοί λόγοι είναι πιθανό να κρύβονται πίσω από το συχνό ή μη, φτέρνισμα του σκυλάκου σας. Ο κυριότερος έχει να κάνει με διάφορα αλλεργιογόνα που έχουν εγκλωβιστεί στη μυτούλα του, όπως είναι η σκόνη, τα σταγονίδια από προϊόντα οικιακής καθαριότητας, οι κολόνιες ή ακόμα και η γύρη.

 Βέβαια, εξίσου πιθανό είναι να έχει παγιδευτεί κάποια βρωμίτσα από το χώμα, ειδικά αν του αρέσει να σκάβει ή να χώνει τη μύτη του παντού κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αν όμως παρουσιάζει συνεχές φτέρνισμα, τότε μπορεί να πρόκειται για κάποια αλλεργική αντίδραση.

 Γενικά, η μυτούλα του είναι αρκετά ευαίσθητη. Έτσι, σας συνιστούμε να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε διάφορα σπρέι κοντά του, γιατί μπορεί να του προκαλέσουν ερεθισμούς.

 Εκτός αυτού, το φτέρνισμα είναι πολύ κοινό μεταξύ των κυνηγετικών φυλών. Σκεφτείτε πως τους αρέσει να χώνουν παντού τη μουσουδίτσα τους. Συνεπώς, κάτι μπορεί να μπήκε εκεί μέσα, από κλαδάκια μέχρι και άγανο στη μύτη τους.

 Όποια κι αν είναι η αιτία, θα πρέπει πάντοτε να έχετε τον νου σας. Αν παρατηρήσετε φτέρνισμα του σκύλου με αίμα ή τον δείτε να την πειράζει συνέχεια με τα πατουσάκια του, καλό είναι να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας.

 Γιατί το κάνουν όταν παίζουν;

 Πολλοί σκυλογονείς παρατηρούν πως τα κατοικίδιά τους φτερνίζονται όταν παίζουν ή όταν είναι ενθουσιασμένα με κάτι. Πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ασφαλές. Σημαίνει απλώς ότι περνάνε πολύ καλά!

 Συνήθως πρόκειται για μια επικοινωνιακή ενέργεια που εντάσσεται στο ρεπερτόριο των μικρόσωμων φυλών. Είναι όμως εξίσου φυσιολογικό και για τις υπόλοιπες. Για την ακρίβεια, το κάνουν επίτηδες. Σκοπός τους είναι να δείξουν πως μέσα από το συνεχόμενο φτέρνισμα θέλουν να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί σας ή με την σκυλοπαρέα τους.

 Μπορούν τα σκυλιά να εμφανίσουν κάποια ρινική λοίμωξη;

 Συνήθως, ο χαρακτηριστικός ήχος που έχει το φτέρνισμα του σκύλου οφείλεται σε μια αντίδραση απέναντι σε κάτι που υπάρχει στον αέρα ή πρόκειται για επικοινωνιακό σημάδι χαράς. Παρ’ όλ’ αυτά, αν συμβαίνει συχνά, μπορεί να αποτελεί σημάδι ρινικής μόλυνσης. Μπορεί το βασικό σύμπτωμα της να είναι ο βήχας, αλλά αξίζει να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

 Ο μύκητας Aspergillus είναι ο συνήθης ύποπτος για την πρόκληση τέτοιας λοίμωξης. Μεταδίδεται μέσω της εισπνοής σκόνης, σανού ή κομμάτια χόρτου. Η συγκεκριμένη λοίμωξη περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα: φτέρνισμα, πόνος στη μύτη, ρινορραγίες, εκκρίσεις και ορατό πρήξιμο. Αν δείτε κάποιο από αυτά, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

 Σπανιότερα, το επίμονο φτέρνισμα μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα που βρίσκονται στην μύτη. Με τη σειρά τους, αυτά προκαλούν συνάχι στον σκύλο σας. Για την ακρίβεια, τα παράσιτα είναι πάρα πολύ ενοχλητικά και ερεθιστικά για την ευαίσθητη μυτούλα του. Ακόμα, μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγίες και εκκρίσεις.

 Άλλοι λόγοι που ευθύνονται για το φτέρνισμα του σκύλου σας

 1. Μολυσμένο δόντι

 Είναι γνωστό πως οι ρίζες του τρίτου προγόμφιου είναι πολύ κοντά στις ρινικές κοιλότητες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν αυτό το δόντι μολυνθεί, τότε τα συμπτώματα θα φανούν και στη μύτη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δείτε τον σκυλάκο σας να φτερνίζεται.

 2. Όγκοι

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίμονο φτέρνισμα του σκύλου αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του ζωντανού. Αυτό μπορεί να αφορά στην ύπαρξη ενός όγκου. Η εισπνοή καπνού είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση όγκων στις ρινικές οδούς των σκύλων. Μάλιστα, είναι πιο συχνοί σε ράτσες με μακριά μύτη.

 Αν πιστεύετε ότι το δικό σας πάσχει από ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να δράσετε άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

 3. Χαρακτηριστικά της φυλής

 Κάποιες φορές, η αιτία συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ίδια της ράτσας του. Για παράδειγμα, ράτσες όπως είναι το Τεριέ Βοστώνης, το Μπουλντόγκ Bulldogs και το Παγκ είναι βραχυκέφαλες. Αυτό σημαίνει πως οι ρινικές οδοί τους είναι συμπιεσμένες και τα κάνει πιο επιρρεπή στο κοινό φτέρνισμα!

 Βέβαια, το φτέρνισμα δεν είναι πάντοτε αυτό που φαίνεται. Είναι πολύ πιθανό να το μπερδέψετε με ρουθούνισμα. Εάν το ζωάκι σας είναι κατά τα άλλα υγιές, το επίμονο ρουθούνισμα θα πρέπει να σας θορυβήσει. Αποτελεί σημάδι απόφραξης των άνω αεραγωγών ή ένδειξη παχυσαρκίας.

 Εκτός αυτού, ίσως πρόκειται για ανάποδο φτέρνισμα. Πρόκειται για τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν οι βραχυκέφαλες ράτσες και κάποιες μικρόσωμες. Ουσιαστικά, το ανάποδο φτέρνισμα σκύλου είναι αέρας που εισπνέεται με μεγάλη ταχύτητα από την μύτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο κλασικός ήχος που μοιάζει με κόρνα ή με γέλιο.

 Σε αυτή τη περίπτωση, ίσως δείτε το κατοικίδιό σας να απομακρύνει τους αγκώνες του και να γέρνει το κεφάλι του προς τα μπροστά ή προς τα πίσω λίγο πριν κάνει αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο. Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό.

 Σαν σωστοί σκυλογονείς είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας. Πράγματι, το ξαφνικό και επίμονο φτέρνισμα αποτελεί ανησυχητικό σημάδι και καλό είναι να μην το αμελήσετε. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει.

 Υπάρχει κάποια άλλη σκυλίσια συμπεριφορά που θεωρείτε «περίεργη»; Ρωτήστε μας και θα σας πούμε αν είναι όντως!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top