Finnish Spitz: Ένας αξιαγάπητος φωνακλάς!

 Τύπος: Μη αθλητικός σκύλος

 Βάρος:  10 με 16 κιλά

 Ύψος: 40 με 50 εκατοστά

 Οικογένεια: Spitz

 Καταγωγή: Φινλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια 

 Άλλα ονόματα: Suomenpystykorva, Finsk Spets

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Εμφανισιακά, το Finnish Spitz μοιάζει πολύ με αλεπού. Ενσωματώνει τα βασικά, τυπικά χαρακτηριστικά μιας βόρειας ράτσας σκύλου, όπως τα μικρά, στητά αφτιά, το πυκνό διπλό τρίχωμα και την κυρτή ουρά. Δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος, η σωματοδομή του είναι τετράγωνη, χωρίς υπερβολές και έχει γρήγορο και ελαφρύ βηματισμό.

 Το διπλό του τρίχωμα αποτελείται από ένα κοντό και μαλακό υπόστρωμα και ένα σκληρό, ίσιο εξωτερικό τρίχωμα που φτάνει περίπου στα 2,5 με 5 εκατοστά. Μάλιστα, το τρίχωμά του του προσφέρει μόνωση στο χιόνι και το κρύο, πράγμα που κάποτε αποτέλεσε σημαντικό προτέρημα για να μπορεί να κυνηγάει ακούραστα σε κρύες συνθήκες.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το Φινλανδικό Σπιτς προέρχεται από τα προγονικά βόρεια Σπιτς σκυλιά που συνόδευαν τις πρώιμες Φιννο – Ουγγρικές φυλές που ταξίδευαν στην Ευρασία με προορισμό τη Φιλανδία. Αυτά τα σκυλιά πιθανότατα δημιουργήθηκαν ως σκυλιά φύλαξης και στρατοπέδου. Με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε κυνηγετικά σκυλιά.

 Η ράτσα παρέμεινε καθαρόαιμη, όχι από πρόθεση, αλλά λόγω απομόνωσης, μέχρι τις αρχές του 1800. Την ίδια περίοδο, όταν κάποιες άλλες ομάδες ανθρώπων έφεραν τα σκυλιά τους στην περιοχή, η διασταύρωση με άλλες ράτσες σκύλων σχεδόν εξαφάνισε το καθαρόαιμο Φινλανδικό Σπιτς.

 Στα τέλη του 1800, δύο Φινλανδοί ανακάλυψαν δύο σκυλιά που προφανώς δεν είχαν διασταυρωθεί και εντυπωσιάστηκαν πραγματικά, με αποτέλεσμα να διασώσουν τη ράτσα. Τα πρώτα ονόματα της φυλής περιλάμβαναν το «Suomenpystykorva (Φινλανδικό σκυλί Cock-Eared)» και το «Φινλανδικό Barking Bird Dog». Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αγγλία, ονομαζόταν «Finsk Spets» (προήλθε από το σουηδικό της όνομα), αλλά το 1891, το όνομα άλλαξε επίσημα σε «Finnish Spitz».

 Η ράτσα κέρδισε το ψευδώνυμό «Finkie» μετά την άφιξή της στην Αγγλία τη δεκαετία του 1920. Μόλις τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να εκτρέφεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Φινλανδικό Σπιτς έγινε επίσημα δεκτό στη μη αθλητική κατηγορία σκύλων το 1988.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους ξένους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Όπως και οι περισσότερες φυλές Spitz, το Finnish Spitz μπορεί να γίνει κάπως πεισματάρικο σκυλί και είναι περισσότερο προσανατολισμένο προς το κυνήγι απ’ ότι άλλες ράτσες της οικογένειάς του. Το Φινλανδικό Σπιτς είναι ένα ανεξάρτητο, άγρυπνο, περίεργο, παιχνιδιάρικο, αλλά και ευαίσθητο σκυλί που τείνει να αφιερώνεται σε ένα άτομο και δένεται πολύ με τον ιδιοκτήτη του. Γενικά, πρόκειται για σκυλιά που είναι συνδητοποιημένα με τη θέση τους στην αγέλη, ωστόσο, μερικά μπορεί να έχουν έντονα κυριαρχικά ένστικτα.

 Συνήθως είναι φιλικά με τα παιδιά και με άλλα κατοικίδια ζώα, ωστόσο, μπορεί να γίνουν κάπως αλαζονικά με τα άγνωστα σκυλιά. Ο χαρακτήρας τους είναι επιφυλακτικός, καχύποπτος ή απόμακρος με ξένους ανθρώπους. Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα, θα πρέπει να προσέξετε πώς θα γνωρίσετε το μωρό με τον σκύλο σας, γιατί δεν παύει να είναι μια κυνηγετική ράτσα που βάζει στο μάτι μικρά θηράματα.

 Σύμφωνα με τα κληρονομικά χαρακτηριστικά και τις ρίζες του, το Finnish Spitz τείνει να γαυγίζει πολύ. Μάλιστα, είναι περήφανο για αυτή τους την ικανότητα και του αρέσει να την επιδεικνύει παντού και δυνατά.

 Όπως με όλα τα σκυλιά, είναι σημαντικό να παρέχετε στο κουτάβι σας βασική εκπαίδευση από την πρώτη κιόλας στιγμή της άφιξής του στο σπίτι. Δεδομένου ότι αυτό το σκυλί έχει κυνηγετικά ένστικτα, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να μην τρέχει ανεξέλεγκτα πίσω από κάποιο άλλο ζώο και τραυματιστεί ή φάει κάποιο μολυσμένο τρωκτικό και κινδυνέψει η υγεία του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Πρόκειται για μια εξαιρετικά δραστήρια ράτσα σκύλου. Το Finnish Spitz έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και εκτόνωση. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει μια απλή βόλτα με λουρί ή τρέξιμο και παιχνίδι σε μια ασφαλή, περιφραγμένη περιοχή.

 Το διπλό τρίχωμά του θέλει βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα και ακόμα πιο συχνά τις περιόδους που μαδάει έντονα, για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και γεμίζουν το κρεβάτι και τους καναπέδες σας. Τα συνήθη χρώματα της γούνας του είναι: κόκκινο, χρυσαφί, χρυσοκόκκινο, καφεκόκκινο και ροδακινί.

 Υγεία & Φροντίδα
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Δεν αναφέρονται
  •  Μικρές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, διαβήτης
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Εξάρθρωση επιγονατίδας, επιληψία
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων
  •  Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 – 14 χρόνια

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορά κατά την εκπαίδευσή τους. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή απευθυνθείτε σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top