Επανιέλ Μπρετόν: Το κυνηγόσκυλο που θα λατρέψεις!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 13 με 18 κιλά

 Ύψος: 44 με 52 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος Gundog, Σέττερ, Πόιντερ, σκύλος κυνηγιού

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Σπάνιελ Μπρετόν, Μπρετόν

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το Επανιέλ Μπρετόν έχει τετράγωνες αναλογίες, ελαφριά οστά και τα πιο ψηλά πόδια συγκριτικά με τα σκυλιά των αθλητικών φυλών. Το ύψος από τα πόδια μέχρι τους ώμους είναι ίσο με το συνολικό μήκος του σώματός του. Αυτή η ράτσα είναι ελαφρώς ψηλότερη πάνω από τους ώμους απ’ ό,τι πίσω (στους γλουτούς) και δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος.

 Ο συνδυασμός των μακριών ποδιών και των ελαφριών οστών προσδίδει στην ράτσα αξιοσημείωτη ευελιξία και ταχύτητα. Η ράτσα του Σπάνιελ Μπρετόν είναι πραγματικά πολύ γρήγορη και βαδίζει κουνώντας διαγώνια τα πόδια (το αριστερό μπροστινό πόδι με το δεξί στο πίσω μέρος και το δεξί μπροστινό πόδι με το αριστερό στο πίσω μέρος).

 Το τρίχωμά του είναι πολύ πιο ελαφρύ από αυτό των Σπάνιελς και μπορεί να είναι ίσιο ή κυματιστό. Το πολύ πλούσιο και άφθονο τρίχωμα μπορεί να είναι επιβλαβές για βάτους και θεωρείται ελάττωμα για τη ράτσα. Το συνήθη χρώματα της ράτσας είναι καφέ με κόκκινο και λευκό, τρίχρωμο, λευκό και μαύρο.

 Το βλέμα του Επανιέλ Μπρετόν είναι ενθουσιώδες και άγρυπνο, αλλά γλυκό. Λόγω των παχιών φρυδιών του, τα μάτια του προστατεύονται όταν πέφτει μέσα σε βάτους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αθλητικό σκυλί με ενθουσιώδη συμπεριφορά, που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τρέχει για μεγάλα διαστήματα.

 Η ιστορία της ράτσας

 Στα μέσα του 1800, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν ικανό σκύλο, κατάλληλο για τις δικές τους ανάγκες, μερικοί Γάλλοι αθλητές διασταύρωσαν μικρά γηγενή Σπάνιελς με Αγγλικά Σέτερς. Μερικοί απόγονοι της διασταύρωσης γεννήθηκαν χωρίς ουρά, με αποτέλεσμα και οι επόμενοι απόγονοί τους να γεννηθούν χωρίς ουρά ή με πολύ μικρότερη.

 Αυτά τα σκυλιά έγιναν γρήγορα δημοφιλή όχι μόνο στην υψηλή κοινωνία της Γαλλίας, αλλά και στους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι ήθελαν ένα σκυλί ικανό να ανακτά εύκολα τον στόχο αλλά και να είναι εξαιρετικά υπάκουος χαρακτήρας. Αυτά ήταν βασικά χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει ένας σκύλος για τις παράνομες δραστηριότητες των λαθροθηριών.

 Το πρώτο Επανιέλ Μπρετόν καταχωρήθηκε στην Γαλλία το 1907. Η ράτσα ταξίδεψε στην Αμερική – συγκεκριμένα στο Μεξικό – περίπου το 1925. Χρειάστηκε λίγος χρόνος μέχρι να γίνει αποδεκτή, κυρίως γιατί οι κυνηγοί περίμεναν έναν σκυλί με ουρά. Όταν όμως δόθηκε η ευκαιρία στο Σπάνιελ Μπρετόν, απέδειξε το ταλέντο του. Έκτοτε, έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων για κυνήγι.

 Οι εγγραφές της ράτσας εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητα του Σπάνιελ Μπρετόν κατατάσσοντάς το στην 20η θέση της λίστας με τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων. Αγαπήθηκε τόσο ο υπάκουος χαρακτήρας του, όσο και η κυνηγετική του ικανότητα, αλλά, φυσικά, και το μικρό του μέγεθος.

 Αν και στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ο σκύλος ήταν εγγεγραμμένος ως Brittany Spaniel από το 1934, η λέξη Σπάνιελ εγκαταλείφθηκε το 1982 σε αναγνώριση του κυνηγετικού στυλ του σκύλου, το οποίο μοιάζει περισσότερο με αυτό του Σέτερ παρά του Σπάνιελ.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Το Επανιέλ Μπρετόν είναι ένα περίεργο και πολύ γρήγορο σκυλί που πάντα ψάχνει για πουλιά ή για διασκέδαση. Αυτή η ράτσα λατρεύει να τρέχει, να ιχνηλατεί, να κυνηγάει και να παίζει. Άλλωστε, το Σπάνειλ Μπρετόν έχει χρησιμοποιηθεί ως κυνηγετικός σκύλος.

 Το συγκεκριμένο σκυλί έχει μια ανεξάρτητη φύση και συμπεριφορά, αλλά είναι πολύ ευαίσθητο και ανταποκρίνεται πολύ καλά στις ανθρώπινες εντολές. Σαν κατοικίδιο,  έχει ανάγκη από καθημερινή σωματική άσκηση και εκτόνωση, αλλά και ψυχική διέγερση. Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα κυνηγόσκυλο με αθλητικά χαρακτηριστικά, μπορεί να γίνει άθελά του καταστροφικό αν δεν εκτονώνεται επαρκώς. Βέβαια, καλό είναι να μάθετε στον σκύλο σας να μη τρώει πράγματα μέσα και έξω από το σπίτι, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 Φροντίδα και περιποίηση του σκύλου

 Σε γενικές γραμμές, το Επανιέλ Μπρετόν είναι ένα ανθεκτικό σκυλί που δεν έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Η κύρια απαίτηση που έχει όμως είναι να λαμβάνει άφθονη καθημερινή άσκηση.

 Καλό θα ήταν η άσκηση να διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα και να περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες – όχι μόνο τη καθιερωμένη βόλτα στη γειτονιά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ως γνήσιος τετράποδος κυνηγός, το Επανιέλ Μπρετόν λατρεύει το τρέξιμο.

 Ως προς τον καλλωπισμό του  Μπρετόν, το τρίχωμά του δεν είναι ιδιαίτερα μακρύ ή παχύ και απαιτεί μόνο βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.

 Η κατάσταση της υγείας του

 Ομολογουμένως, κάνουμε λόγο για έναν υγιή σκύλο που μπορεί να μείνει στο πλευρό του αφεντικού του για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Φυσικά, δεδομένου πως μιλάμε για έναν αθλητικό σκύλο που έχει εκτραφεί για να κυνηγάει και να τρέχει, μπορεί κάποια στιγμή να εμφανίσει δυσπλασία ισχίου ή πρόβλημα στις αρθρώσεις του.

 Σε κάθε περίπτωση, με τη κατάλληλη διατροφή, τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και τη καθημερινή φροντίδα που λαμβάνει από την οικογένειά του, το Σπάνιελ Μπρετόν δεν θα σας ταλαιπωρήσει.

 Αν ψάχνετε κουτάβια της ράτσας, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να απευθυνθείτε σε κάποιον πιστοποιημένο εκτροφέα, που τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top