Εγκυμοσύνη σκύλου: Συμβουλές για υγιές τοκετό!

 Το καλωσόρισμα των νέων κουταβιών στον κόσμο είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής για μαμάδες και σκυλογονείς. Την ίδια στιγμή όμως, η περίοδος της εγκυμοσύνης του σκύλου μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική και να προκαλεί μπερδέματα, ενώ απαιτεί αρκετό χρόνο και χρήματα. Εάν, λοιπόν, σκέφτεστε να ζευγαρώσετε το σκυλί σας, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθετε.

 Καταρχάς, οφείλετε να μάθετε τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά της ράτσας, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Πολύ απλά, μπορεί να μην είναι έτοιμος/η να ζευγαρώσει. Από κει και πέρα, έχετε κι εσείς τις ευθύνες σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά που θα πρέπει να μεγαλώσετε υγιή και ορθώς κοινωνικοποιημένα κουτάβια.

 Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα ακριβή σημάδια που υποδηλώνουν εγκυμοσύνη σκύλου, αλλά και πως να φροντίσετε σωστά την σκυλίτσα σας.

 Ας δούμε τα βήματα όμως ένα ένα, για να ξεδιαλύνουμε το θωλό τοπίο, που ενδεχομένως έχει δημιουργηθεί.

 Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη των σκύλων;

 Σε γενικές γραμμές, μια φυσιολογική εγκυμοσύνη σκύλου κρατάει περίπου 62 με 64 μέρες ή αλλιώς, περίπου δύο μήνες. Αυτό το διάστημα διαφέρει στα ζωντανά ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθός των κουταβιών που πρόκειται να γεννηθούν.

 Από κει και πέρα, η ακριβής πρόβλεψη για τη γέννα του σκύλου είναι δύσκολη. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς, η ημερομηνία ζευγαρώματος μπορεί να μην συνάδει με εκείνη της σύλληψης.

 Η περίοδος αυτή απαρτίζεται από ορισμένα στάδια: Κατά τον πρώτο μήνα, έχουμε τα γονιμοποιημένα ωάρια που ταξιδεύουν προς την μήτρα, όπου και μένουν για περίπου 15 – 18 μέρες.

 Στο τέλος του πρώτου μήνα, ο κτηνίατρος μπορεί να ανιχνεύσει τους καρδιακούς παλμούς των νεογνών. Μέχρι τον δεύτερο μήνα, τα κουταβάκια φαίνονται στον υπέρηχο και στον τρίτο είναι έτοιμα να έρθουν στον κόσμο. Όλο αυτό το διάστημα η ανάπτυξη των εμβρύων είναι ταχεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης. Τα μωράκια διπλασιάζονται σε μέγεθος ανά βδομάδα.

 Πώς ανιχνεύεται μια εγκυμοσύνη σκύλου;

 Φυσικά, δεν υπάρχει η επιλογή του τέστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο. Υπάρχουν όμως άλλοι διαγνωστικοί τρόποι.

  1. Ψηλάφηση: Γίνεται από τον κτηνίατρο περίπου στα τέλη του πρώτου μήνα. Τα κουτάβια είναι σαν μικρές μπάλες του γκόλφ ή σαν σταφύλια, ανάλογα με το μέγεθος της σκυλίτσας. Αυτοί οι σάκοι είναι γεμάτοι με υγρό και περιβάλλονται γύρω από τη μήτρα.
  2. Υπέρηχος: Μεταξύ της 25ης και της 35ης ημέρας μπορεί να γίνει υπέρηχος. Αυτός ανιχνεύει τους καρδιακούς χτύπους και σας ενημερώνει για τον αριθμό των κουταβιών που πρόκειται να γεννηθούν.
  3. Ορμονικές εξετάσεις: Κατά την 25η με 30η ημέρα κύησης, ο κτηνίατρος μπορεί να προβεί σε ορμονικές ή αιματολογικές εξετάσεις, για να εντοπίσει την ορμόνη της εγκυμοσύνης, τη ρελαξίνη.
  4. Ακτινογραφία: Μπορεί να γίνει μετά την 55η ημέρα κύησης και δείχνει τον ακριβή αριθμό των σκυλιών που βρίσκονται στη κοιλίτσα.

 Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης του σκύλου:

 Πέρα από τους διαγνωστικούς ελέγχους, υπάρχουν μερικά ακόμη σημάδια. Αν τα δείτε, τότε η σκυλίτσα σας μάλλον είναι έγκυος.

  •  Αυξημένη όρεξη
  •  Αύξηση βάρους
  •  Διόγκωση του μεγέθους των ρωγών
  •  Πρησμένη κοιλίτσα
  •  Κόπωση
  •  Συμπεριφορά φωλιάσματος
  •  Τρυφερότητα
  •  Νευρικότητα

 Ορισμένα σκυλάκια μπορούν να κάνουν εμετό ή να παρουσιάσουν ανορεξία κατά τα πρώτα στάδια της κύησης. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας, γιατί αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές ασθένειες των κατοικιδίων μας.

 Η φροντίδα της εγκυμονούσας σκυλίτσας

 Μάθατε πως η σκυλίτσα σας είναι σε ενδιαφέρουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να τη βοηθήσετε και να βεβαιωθείτε πως παραμένει υγιής τόσο εκείνη, όσο και τα μωράκια της. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη:

 Εγκυμοσύνη και διατροφή:

 Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι υψίστης σημασίας σε όλα τα στάδια της ζωής του σκύλου, αλλά ειδικά σε αυτή τη φάση. Αν η εν δυνάμει μανούλα απολαμβάνει ήδη τα οφέλη της και έχει σωστό βάρος, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή της. Καθώς αρχίζει όμως να παίρνει κιλάκια, οι κτηνίατροι συνιστούν να αυξάνετε σταδιακά τα γεύματά της, μέχρι να καταναλώνει περίπου 35 με 50% περισσότερο από το κανονικό της.

 Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού πρέπει να γίνει βαθμιαία και τα γεύματα της να είναι συχνά και μικρά. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον γιατρό σας.

 Άσκηση:

 Εάν θέλετε να ζευγαρώσετε το σκυλί σας, καλό είναι να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα τον πρώτο καιρό, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μόλις γίνει η εμφύτευση όμως, μπορείτε να βγάζετε κανονικά τη σκύλο σας βόλτα μέχρι να μεγαλώσει η κοιλίτσα του.

 Προς το τέλος, καλό είναι να μην κουράζετε το κατοικίδιό σας πολύ. Φυσικά, δεν απαγορεύεται να τη βγάζετε βόλτα, απλώς να είναι σύντομη. Θα χρειαστεί πολλή ενέργεια για τη γέννα.

 Επισκέψεις στον κτηνίατρο:

 Γενικά, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για έναν προγεννητικό έλεγχο πριν το ζευγάρωμα των σκύλων. Εκείνος ή εκείνη θα σας ενημερώσει σχετικά με το αν είναι έτοιμη και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της, αφού προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις. Έτσι, θα παραμείνετε ενημερωμένοι καθόλη τη διάρκεια της κύησης. Αν η σκυλίτσα σας χρειαστεί κάτι, ο κτηνίατρος σας θα την φροντίσει.

 Επίσης, ρωτήστε τον τι να κάνετε σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, όπως μια πιθανή αποβολή λίγο πριν τη γέννα. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αποφασίσετε αν θέλετε να γεννήσει κανονικά ή με καισαρική. Προγραμματίστε το για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

 Η προετοιμασία για τον ερχομό των μικρών:

 Καθώς πλησιάζει ο ερχομός των κουταβιών, θα παρατηρήσετε το στήθος της σκυλίτσας σας να διογκώνεται ή ακόμα και να εκκρίνει λίγο γάλα. Η κοιλίτσα της θα μεγαλώσει και θα κινείται ελαφρώς. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστείτε ένα κουτί που θα χρησιμοποιήσει ως φωλίτσα για να γεννήσει. Μπορείτε να αγοράσετε ένα από κάποιο κατάστημα ή πολύ απλά να φτιάξτε οι ίδιοι ένα αυτοσχέδιο.

 Φροντίστε να είναι αρκετά άνετο για να έχει εύκολη πρόσβαση αλλά να μην μπορούν τα κουτάβια της να βγουν. Καλό είναι να το τοποθετήστε σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού. Φυσικά, θα πρέπει να την βοηθήσετε να το συνηθίσει λιγάκι. Διαφορετικά, μην απορήσετε αν τη δείτε να γεννάει στη ντουλάπα σας!

 Αν είναι η πρώτη σας φορά που πρόκειται να γίνεται γονείς με αυτό το τρόπο, είναι ανάγκη να μάθετε για το ζευγάρωμα των σκύλων και την εγκυμοσύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε το ρόλο σας και πώς μπορείτε να φροντίσετε τα μικρά.

 Όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη γέννα:

  • Πολλά χαρτιά από εφημερίδες για να βάλετε στον πάτο του κουτιού και πρόχειρες σακούλες σκουπιδιών για τον καθαρισμό.
  • Αντιολισθητικά χαλάκια μπάνιου που θα τοποθετήσετε στο κουτί.
  • Στεγνές, καθαρές πετσέτες για τον καθαρισμό των νεογνών.
  • Θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της σκυλίτσας σας πριν την γέννα.
  • Ένα καθαρό, αποστειρωμένο ψαλίδι για να κόψετε τον ομφάλιο λώρο.
  • Μη κερωμένο οδοντικό νήμα για να δέσετε τους ομφάλιους λώρους.
  • Ιώδιο για να καθαρίσετε την κοιλίτσα των κουταβιών και την άκρη των ομφάλιων λώρων.
  • Θερμαντική λάμπα ή ζεστό νερό που θα τοποθετήσετε σε μια γωνιά του κιβωτίου. Έτσι, θα τα κρατήσετε ζεστά. Προσέξτε μονάχα να μην καίει πολύ.
  • Ειδική σύριγγα για να καθαρίσετε τη μυτούλα και το στοματάκι τους με λίγο νεράκι.
  • Μια ζυγαριά για βρέφη.
  • Σιρόπι μελιού ή ελαφρού καλαμποκιού.
  • Το τηλέφωνο του γιατρού σας και μιας κλινικής σκύλου για επείγοντα περιστατικά.

 Η γέννα του σκύλου

 Γνωρίζετε ότι πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή, όταν δείτε τα συμπτώματα της γέννας να εμφανίζονται πιο έντονα. Παράλληλα, η συμπεριφορά της σκυλίτσας θα είναι λιγάκι περίεργη. Κάποια σκυλιά σταματάνε να τρώνε λίγες μέρες πριν τον τοκετό και προσπαθούν να φτιάξουν μια «φωλιά» για να φέρουν στον κόσμο τα κουτάβια τους.

 Ορισμένα σκυλιά αρχίζουν να λαχανιάζουν έντονα. Αν η θερμοκρασία του ορθού πέσει στους 37 βαθμούς κελσίου, είναι σημάδι ότι η σκυλίτσα πρόκειται να γεννήσει στις επόμενες 8 με 24 ώρες.

 Η ίδια θα έχει σπασμούς που θα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Ο τελικός και πιο έντονος σημαίνει και την αρχή της γέννας! Μπορεί να συνοδεύεται από κλαψούρισμα και τέντωμα του κορμιού.

 Ο αμνιακός σάκος ξεπροβάλει κάθε φορά που υπάρχει ένα μωράκι στο κατάλληλο σημείο για να γεννηθεί. Μέσα σε μία ωρίτσα περίπου θα πρέπει κανονικά το πρώτο να έχει βγει στο φως!

 Τα σκυλάκια γεννιούνται όντας κλεισμένα μέσα στον πλακούντα. Η μητέρα τα γλείφει δυνατά για να σκίσει αυτή τη μεμβράνη, να τα απελευθερώσει και να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή με το πρώτο κλάμα. Ενδεχομένως, η σκυλίτσα να φάει κάποια μεμβράνη.

 Θα τη δείτε επίσης να προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο, καθώς καθαρίζει τα μωρά της. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να τη βοηθήσετε και να δέσετε το τελευταίο κομματάκι με λίγο μη κερωμένο οδοντικό νήμα κοντά στην κοιλίτσα της.

 Καθαρίστε καλά τις κοιλίτσες και τους ομφάλιους λώρους των μικρών με λίγο ιώδιο. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τη μόλυνση. Από εκεί και πέρα, κάποια σκυλιά γεννούν τα κουτάβια το ένα μετά το άλλο, ενώ άλλα με διαλείμματα στο ενδιάμεσο. Καλό είναι να μετράτε πόσα μωρά έχουν βγει με τον πλακούντα τους για να ξέρετε πότε τελειώνει η γέννα του σκύλου σας.

 Μην ξεχνάτε να προσφέρετε λίγο νεράκι στη μαμά σε κάθε διάλειμμα. Ίσως χρειαστεί να τη βγάλετε και λίγο έξω να ανακουφιστεί. Μην την αφήνετε όμως από τα μάτια σας! Αν δείτε ότι έχουν περάσει περισσότερες από 2 ώρες μέχρι να γεννηθεί το επόμενο κουτάβι, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

 Γενικά, η γέννα του σκύλου τελειώνει με τον ερχομό του τελευταίου κουταβιού. Επομένως, η διάρκεια εξαρτάται από το πόσα κουτάβια βρίσκονται στην κοιλίτσα. Χοντρικά, χρειάζονται 6 ώρες για 6 κουτάβια.

 Όλα τους πρέπει να βρίσκονται κοντά στην κοιλίτσα της μαμάς τους. Έχετε το νου σας αν η μητέρα τα θηλάζει όλα κάθε λίγες ώρες. Ελέγχετε παράλληλα αν αναπνέουν σωστά, αν είναι αρκετά ζεστά ή αν χρειάζονται κάτι.

 Εφόσον τα μικρά πάρουν τα πάνω τους και αναπτυχθούν λιγάκι, ήρθε η ώρα για τα «βαφτίσια». Δείτε εντυπωσιακά ξένα και ελληνικά ονόματα σκύλων που ταιριάζουν στα κουταβάκια σας, για να μη σπάτε το κεφάλι σας!

 Πιθανές επιπλοκές:

 Δυστυχώς, κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας:

  • Η θερμοκρασία σώματος της σκυλίτσας σας έχει πέσει εδώ και 24 ώρες, αλλά η γέννα δεν ξεκινάει.
  • Η ίδια φαίνεται τρομερά ανήσυχη. Οι σπασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 ώρες, αλλά δεν βλέπετε κανένα κουταβάκι. Δείτε μήπως υπάρχουν και πράσινες εκκρίσεις.
  • Τα διαλείμματα μεταξύ του ερχομού κάθε κουταβιού ξεπερνούν τις 2 ώρες κι εκείνη υποφέρει από σπασμούς. Φαίνεται εξαντλημένη.
  • Τρέμει, λιποθυμάει ή έχει σπασμούς – ό,τι κι αν ισχύει, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα. Η ζωή της μαμάς και των μωρών βρίσκεται σε κίνδυνο.
  • Οποιαδήποτε σκούρα πράσινη ή κοκκινωπή έκκριση μετά το πρώτο κουτάβι είναι φυσιολογική. Αν εμφανιστεί πριν τη γέννα, θα πρέπει να ανησυχήσετε.
  • Η σκύλα σας δεν δείχνει σημάδια γέννας 64 μέρες μετά την τελευταία φορά που ήρθε σε επαφή.
  • Δεν βλέπετε όλους τους πλακούντες.
  • Τα κουταβάκια δεν τρώνε.

 Ακόμα, αν η σκύλα σας είναι σε μεγάλη ή προχωρημένη ηλικία, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως είναι το καλαζάρ.

 Γενικότερα, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική για σκύλους και γονείς, αλλά μη τρομάζετε. Τώρα που γνωρίζετε πόσο καιρό κρατάει η εγκυμοσύνη του σκύλου, τα συμπτώματα, τον προγεννητικό έλεγχο και τη φροντίδα της μαμάς και των μωρών, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Σε συννενόηση με τον κτηνίατρο, η σκυλίτσα και τα μωρά της θα είναι μια χαρά.

 Θυμηθείτε, οι υποχρεώσεις μόλις ξεκίνησαν! Από το πότε πίνουν νερό τα κουτάβια για πρώτη φορά, μέχρι το ποια είναι η κατάλληλη τροφή για την ανάπτυξή τους, η σωστή περιποίηση και η φροντίδα των κουταβιών είναι μια πολύ σημαντική δουλειά και είστε υπεύθυνοι για την σωματική και πνευματική τους υγεία.  

 Αν έχετε κι άλλες ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top