Ζευγάρωμα Σκύλων: Τι πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε!

 Σκέφτεστε να ξεκινήσετε το πρώτο ζευγάρωμα του σκύλου σας, αλλά δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε; Η αναπαραγωγή του σκύλου είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εντατική ενασχόληση και απαιτεί μεγάλες ευθύνες, αλλά στο τέλος νιώθετε πραγματικά σαν να παίρνετε μια επιβράβευση.

 Διαβάστε, λοιπόν, τον πλήρη οδηγό για το ζευγάρωμα του σκύλου που θα καλύψει όλες σας τις απορίες σχετικά με το πρώτο ζευγάρωμα, ώστε να κάνετε μια καλή, δυνατή αρχή.

 Τι είναι ο οιστρικός κύκλος του σκύλου;

 Ο οιστρικός κύκλος είναι οι στιγμές όπου το θηλυκό σκυλί σας είναι έτοιμο και δέχεται το ζευγάρωμα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνουν διάφορα πράγματα.

 Για παράδειγμα, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται πριν την διείσδυση και τα ωάρια απελευθερώνονται από τις ωοθήκες. Η συμπεριφορά της σκύλας μπορεί να αλλάξει. Η σκύλα μπορεί να είναι νευρική και μην εκπλαγείτε αν προτάσσει το πίσω μέρος του σώματός της στα αρσενικά σκυλιά. Επίσης, αιμορραγεί και ουρεί πιο συχνά.

 Ο κύκλος του οίστρου ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθος της σκύλας. Συνήθως, η σκυλίτσα μπαίνει στον οίστρο περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Εάν σκέφτεστε να αναπαράγετε την σκύλα σας, θυμηθείτε πως το ζευγάρωμα σκύλου δεν συνιστάται στον πρώτο ή δεύτερο κύκλο της.

 Στη πραγματικότητα, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος προτείνει να περιμένετε, μέχρι η σκύλα σας να γίνει ενός έτους. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι οι φυλές ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Γενικά είναι αποδεκτό ότι οι σκύλες πρέπει να ζευγαρώνουν για πρώτη φορά από 18 μηνών με 2 ετών.

 Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας πριν αποφασίσετε να βάλετε την σκύλα σας να ζευγαρώσει. Πρέπει να είναι αρκετά ώριμη, ώστε να αντιμετωπίσει σωστά την εγκυμοσύνη, την γέννηση και την μητρότητα.

 Πόσο καιρό βρίσκονται οι σκυλίτσες μας σε οίστρο;

 Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για αυτό το ερώτημα. Και πάλι, η φυλή και το μέγεθος παίζουν σημαντικό ρόλο στην διάρκεια του οιστρικού κύκλου μια σκύλας.

 Κατά κανόνα, ο μέσος όρος διάρκειας του οίστρου είναι 2 με 4 εβδομάδες. Συνήθως, η απόσταση μεταξύ των οίστρων της σκύλας είναι περίπου 6 μήνες.

 Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ιδανική στιγμή για ζευγάρωμα μεταξύ αυτών των 2 – 4 εβδομάδων του οίστρου. Στην αρχή του οίστρου η σκύλα μπορεί να μην ενδιαφέρεται καθόλου για ζευγάρωμα. Η καλύτερη στιγμή είναι περίπου την 11η με 14η μέρα του οίστρου, αλλά η σκύλα μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του κύκλου.

 Για να προχωρήσετε σε μια επιτυχή αναπαραγωγή χωρίς άγχος, μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να κάνει ένα τεστ ωορρηξίας για να δει ποιες είναι οι καλύτερες μέρες για ζευγάρωμα.

 Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε την συμπεριφορά της και να μάθετε τη γλώσσα σώματος του σκύλου σας, για να καταλάβετε πότε είναι πιο δεκτική στο ζευγάρωμα με το αρσενικό σκυλί.

 Πως να βρείτε τον τέλειο σύντροφο για τη σκυλίτσα σας

 Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου είναι σημαντική για να ελαχιστοποιηθούν οι κληρονομικές ασθένειες και οι διαταραχές. Επίσης, κατά την αναζήτηση πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα του σκύλου.

 Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν κατάλληλο, γενεαλογικά, σύντροφο που θα είναι συμβατός με την ράτσα της σκύλας. Θυμηθείτε ότι εκτός από υγιή και χαρούμενα κουτάβια, πρέπει να προσέξετε να μην προκληθούν τραυματισμοί ή άγχος κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής.

 Ο κτηνίατρος ίσως να μπορεί να σας προτείνει τον ιδανικό παρτενέρ για την σκύλα σας. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε σύντροφο σε τοπικούς εκτροφείς της ίδια φυλής.

 Καλό είναι ο σύντροφος του κατοικίδιου σας να βρίσκεται κοντά. Οι μακρινές αποστάσεις και τα συνεχή ταξίδια προκαλούν άγχος στη σκυλίτσα. Το ιδανικό είναι να γνωρίσετε τον σκύλο, πριν επιχειρήσετε να τον ζευγαρώσετε με την σκύλα σας.

 Σωστή προετοιμασία

 Από γενετική άποψη, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το πιστοποιητικό υγείας του σκύλου, αλλά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που αποκλείουν πιθανές κληρονομικές ασθένειες. Μην φοβηθείτε να ρωτήσετε το ιστορικό του σκύλου.

 Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε εάν ο σκύλος έχει αναπαραχθεί πολλές φορές, έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την ποικιλία των γονιδίων. Συνήθως, τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι καλύτεροι σύντροφοι, ακόμα και εάν τα σπερματοζωάριά τους έχουν μειωθεί.

 Είναι σημαντικό να έχετε αποδείξεις από εξετάσεις για να διασφαλίσετε την υγεία του σκύλου, αλλά και για να αποκλειστούν οι γενετικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν πιο μετά.

 Αναπαραγωγή σκύλου

 Εάν θέλετε να ζευγαρώσετε τον σκύλο σας, πρέπει να μάθετε αν είναι υγιής και έτοιμος να αναπαραχθεί. Όπως και στα θηλυκά, έτσι και στα αρσενικά, η ωριμότητα εξαρτάται από την φυλή.

 Εάν ο κτηνίατρος σας επιβεβαιώσει ότι ο σκύλος σας είναι έτοιμος να αναπαραχθεί, θα πρέπει να προβείτε σε μερικές εξετάσεις υγείας αλλά και να ελέγξετε τυχόν κληρονομικές ασθένειες.

 Μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε το ζευγάρωμα του σκύλου μόλις επιβεβαιώσετε ότι το σκυλί σας είναι έτοιμο, υγιές, με σωστή ιδιοσυγκρασία και δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί αναπαραγωγής.

 Από πρακτική άποψη, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια έγγραφα για να κάνετε τα πράγματα σωστά. Η εγγραφή του σκύλου σε Κυνολογικούς Ομίλους είναι ένα σημαντικό βήμα. Μπορείτε να συντάξετε και ένα συμβόλαιο στο οποίο θα αναφέρονται πλήρως οι λόγοι και το τι περιμένετε από την αναπαραγωγή του σκύλου σας.

 Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναπαραγωγής, θα πρέπει να πράξετε υπεύθυνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε και να είστε παρόν στην διαδικασία, για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί ή αναστάτωση. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να ενθαρρύνετε τα απρόθυμα θηλυκά σκυλιά.

 Ακόμα, πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο της αναπαραγωγής και να επιλύσετε τυχόν απορίες, όπως γιατί κολλάνε τα σκυλιά. Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές σχετικά με το ζευγάρωμα και τη φροντίδα των κουταβιών.

 Πως να ζευγαρώσετε τα σκυλιά σας: Συμβουλές για εκτροφείς που δεν εχουν εμπειρία

 Εάν είναι η πρώτη φορά που προχωράτε στο ζευγάρωμα του σκύλου, σίγουρα θα έχετε μερικές απορίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να είστε ενήμεροι για την ευθύνη της φροντίδας των κουταβιών.

 Χρόνος

 Πριν προχωρήσετε στην αναπαραγωγή, σκεφτείτε εάν έχετε χρόνο να φροντίσετε το σκυλί σας, αλλά και τα κουτάβια που έρχονται. Ουσιαστικά, θα πρέπει να ετοιμαστείτε μέσα σε μερικούς μήνες.

 Μπορείς να το αντέξεις;

 Σίγουρα, τα νέα κουτάβια θα προσθέσουν και ένα έξτρα οικονομικό βάρος. Πρέπει να είστε σε θέση να καλύψετε τις ιατρικές εξετάσεις και τη διαδικασία της γέννας.

 Γνώσεις

 Οφείλετε να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από το ζευγάρωμα, την φροντίδα των κουταβιών, την γέννα, την εκτροφή, την διατροφή, τους εμβολιασμούς και άλλα.

 Είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε ό,τι και ένα συμβεί;

 Μπορεί μετά την γέννηση να θέλετε να δώσετε τα κουτάβια σε φίλους και γνωστούς, όμως, μπορεί να μην εξελιχθεί έτσι. Πρέπει να είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε ό, τι και εάν γίνει με τα κουτάβια και να έχετε δεύτερο πλάνο, ώστε να εξασφαλίσετε στα κουτάβια ένα χαρούμενο και άνετο σπίτι.

 Κλείνοντας, το ζευγάρωμα των σκυλιών είναι κάτι όμορφο, όταν γίνεται με τη σωστή πρετοιμασία, τη κατάλληλη ηλικία και την ιδανική στιγμή. Για να εξασφαλίσετε την υγεία της μαμάς και των μωρών της, καλό είναι να κάνετε ενδελεχή έρευνα του συντρόφου της και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top