Πότε πίνουν νερό τα κουτάβια για πρώτη φορά;

 Τα οφέλη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι πολυάριθμα και απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των νεαρών κουταβιών μας Έτσι, λοιπόν, αν αρχίσετε να δίνετε νερό ή στέρεη τροφή στο κουτάβι σας πολύ νωρίς ή πολύ αργά κατά την εξέλιξή του, μπορείτε να επηρεάσετε αρνητικά την γενικότερη κατάσταση της υγείας και της ομαλούς ανάπτυξης του οργανισμού του.

 Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες σε ό,τι αφορά την την υγεία και τη φροντίδα του σκύλου σας, ξεκινώντας με την εισαγωγή διαφόρων τροφίμων και νερού στην καθημερινότητα του μικρού τετράποδου φίλου σας.

 Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως τα νεογέννητα κουτάβια παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα από το μητρικό γάλα. Το ίδιο βοηθά καταλυτικά και στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

 Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο η σκυλίτσα να μην παράγει αρκετό γάλα για να ταΐσει όλα τα μικρά της ή να μην βρίσκεται καν στο προσκήνιο. Τότε, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το pet shop της γειτονιάς σας και να προμηθευτείτε γάλα για κουτάβια σε σκόνη, που αποτελεί πλήρες υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

 Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσετε νερό στο κουταβάκι;

 Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να δίνετε νερό και σκυλοτροφή για κουτάβια στο νέο μέλος της οικογένειάς σας είναι όταν αυτό φτάσει περίπου στην ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία των 3 με 4 πρώτων εβδομάδων.

 Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, το μικρούλι σας θα αρχίσει σταδιακά να αποκόπτεται από το γάλα της μαμάς του. Μετά το πέρας της φάσης του απογαλακτισμού, θα αρχίσει να βασίζεται περισσότερο στα δικά του μικροσκοπικά πατουσάκια!

 Για την ακρίβεια, η υπομονή είναι χρυσός από τη στιγμή της γέννας του σκύλου μέχρι και τη κρίσιμη περίοδο του απογαλακτισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να βιαστείτε και να αρχίσετε να του δίνετε νερό και φαγητό τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωούλας του.

 Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό;

 Μόλις έρθει η στιγμή του απογαλακτισμού, το μαλλιαρό σας παιδάκι θα μπορεί πλέον να μεταπηδήσει με ασφάλεια στην κατανάλωση στερεών τροφίμων. Σε αυτή τη φάση, θα χρειαστεί και την κατάλληλη ποσότητα νερού.

 Το νερό είναι ένας πολύτιμος αρωγός στην ομαλή ενυδάτωση του οργανισμού του. Παράλληλα όμως, συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.

 Για του λόγου το αληθές, αν το κουτάβι σας δεν παίρνει την επαρκή ποσότητα νερού που χρειάζεται σε καθημερινή βάση, τότε τα διάφορα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία δεν θα μπορούν να απορροφηθούν και να θρέψουν τα κύτταρά του.

 Σταδιακά, το κορμί του θα χάνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητα του να κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του.

 Ένας γενικός κανόνας που προδιαγράφει και την ποσότητα νερού που χρειάζεται είναι ο εξής: για κάθε κιλό σωματικού βάρους απαιτούνται τουλάχιστον 30 ml νερού.

 Φυσικά, η ποσότητα αυτή θα αυξάνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, λόγω της ζέστης και ειδικά αν έχετε κάποια ράτσα με πλούσιο και μακρύ τρίχωμα.

 Καταλήγοντας, το κουτάβι σας μπορεί να πιει τις πρώτες του γουλίτσες νερού γύρω στις 3 με 4 εβδομάδες, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί ο απογαλακτισμός του από το μητρικό γάλα.

 Με τη σειρά σας, να θυμάστεπως πρέπει να είστε πάντοτε υπομονετικοί μαζί του και να σέβεστε τις ανάγκες και τα όρια του. Εξάλλου, κανείς δε γεννήθηκε πίνοντας νερό κατευθείαν από το ποτήρι!

 Αλήθεια, το δικό σας κουταβάκι πότε ξεκίνησε να πίνει άφοβα νερό; Δώστε τα φώτα σας σε επίδοξους, νεαρούς σκυλογονείς που επιχειρούν για πρώτη φορά να υιοθετήσουν το παντοτινό τους φιλαράκι αφήνοντας ένα σχόλιο από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top