Σκύλος της Χαναάν: Ένας εγκάρδιος δουλευταράς!

 Τύπος: Σκύλος κοπαδιού

 Βάρος: 15 με 24 κιλά

 Ύψος: 48 με 60 εκατοστά

 Οικογένεια: Κτηνοτροφία και συγκέντρωση κοπαδιού

 Καταγωγή: Ισραήλ

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Kalef K’naani, Kelev Cana’ani

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Ο σκύλος της Χαναάν δεν μοιάζει με κανέναν άλλο σκύλο κοπαδιού και προέρχεται από τελείως διαφορετικό υπόβαθρο. Παρόλα αυτά, το Canaan Dog έχει όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας τέτοιος σκύλος για να προσέχει τα ζωντανά για πολλές ώρες.

 Το σώμα του είναι μέτριο σε μέγεθος με τετράγωνες αναλογίες και συνδυάζει δύναμη, ευελιξία και αντοχή. Η κίνησή του είναι αθλητική και όλο χάρη και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ο γρήγορος και χαμηλός τριποδισμός. Όλα αυτά τον βοηθούν να αλλάζει αμέσως κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ αποδοτικός στη δουλειά του.

 Το τρίχωμά του είναι διπλό, καθώς αποτελείται από ένα κοντό και μαλακό υπόστρωμα που ποικίλει σε πυκνότητα ανάλογα με το κλίμα στο οποίο ζει και από ένα ίσιο, επίπεδο και σκληρό εξωτερικό τρίχωμα. Αυτός ο σκυλάκος μπορεί να προσαρμοστεί σε εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες είτε πρόκειται για έντονη ζέστη είτε για δριμύ ψύχος.

 Η ιστορία της ράτσας

 Ο σκύλος της Χαναάν έχει εξελιχθεί και επιβιώσει μέσα από πολλά, εκατοντάδες χρόνια κακουχίας. Πιστεύεται ότι η ράτσα προέρχεται από τη βιβλική γη της Χαναάν και ήταν γνωστή ως Κέλεφ Κανάνι (Σκύλος της Χαναάν).

 Όταν οι Ισραηλινοί εκδιώχθηκαν από τη πατρίδα τους λόγω των Ρωμαίων 2000 χρόνια πριν και διασκορπίστηκαν σε διαφορετικά μέρη, τα περισσότερα από τα Ισραηλινά σκυλιά τα έβγαλαν πέρα μόνα τους στην παράκτια πεδιάδα του Sebulon και στην έρημο Negev. Ωστόσο, οι Βεδουίνοι πήραν κάποια αρσενικά κουτάβια από την άγρια φύση για να τα μεγαλώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν στη φύλαξη και τη συγκέντρωση του κοπαδιού τους.

 Όταν η Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις προσπάθησαν να δημιουργήσουν σκύλους υπηρεσίας – εργασίας τη δεκαετία του 1930, οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές ράτσες σκύλων δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στο σκληρό κλίμα της περιοχής.

 Η ύπαρξη του Canaan Dog οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες μιας γυναίκας, της Δρ. Rudolphina Menzel. Η δόκτωρ αναζητούσε τα πιο σκληρά και ανθεκτικά σκυλιά που θα ήταν κατάλληλα για τις στρατιωτικές υπηρεσίες και έτσι οδηγήθηκε στο σκυλί Canaan Dog. Ίσως είναι και η μοναδική μη εξημερωμένη ράτσα σκύλου που μπόρεσε να γίνει μια χρήσιμη και αφοσιωμένη παρέα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 Ο σκύλος της Χαναάν απέδειξε γρήγορα την αξία του, καθώς έγινε φύλακας, αγγελιοφόρος, ανιχνευτής ναρκών, βοηθός του Ερυθρού Σταυρού, ακόμη και εντοπιστής τραυματισμένων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

 Μάλιστα, το Canaan Dog εκπαιδεύτηκε και ως σκύλος οδηγός για τους τυφλούς κατά την δεκαετία του 1950, αλλά το μέγεθος και ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του το εμπόδισε από να γίνει ευρέως πετυχημένο.

 Ο πρώτος σκύλος της ράτσας έφτασε στην Αμερική το 1965. Δεν ήταν το πιο λαμπερό σκυλί και η υποτιμημένη του εμφάνιση έκανε πολλούς ανθρώπους να το αγνοούν, παρά τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την συντροφικότητά του. Ωστόσο, η ράτσα προσέλκυε σταδιακά θαυμαστές και το 1997 ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος ενέκρινε αυτό το σκυλί στην ομάδα σκύλων για φύλαξη κοπαδιών. Το Canaan Dog παραμένει μέχρι σήμερα χαμηλά σε δημοτικότητα, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Ο σκύλος της Χαναάν είναι ένας εξαιρετικός φύλακας κοπαδιών, αλλά έχει αποδείξει και ότι μπορεί να υπερέχει σε μια ποικιλία καθηκόντων που απαιτούν αξιοπιστία και υπακοή. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το σκυλί είναι η εξυπνάδα, η αφοσίωση, η υπακοή, η προθυμία του να ευχαριστήσει την οικογένειά του και η μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει.

 Ο χαρακτήρας του Canaan Dog δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ξένους και η κύρια ασχολία του είναι να προστατεύει την οικογένεια. Γενικά, είναι φιλικό με άλλα κατοικίδια ζώα και σκύλους, αλλά η πρώτη γνωριμία πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση του σκύλου σας πρέπει να αρχίσει από τότε που είναι κουτάβι για να ξεδιπλώσει γρήγορα τα εντυπωσιακά στοιχεία του χαρακτήρα του.

 Εάν έχετε γεννήσει πρόσφατα, θα πρέπει να συστήσετε το μωρό με τον σκύλο σας τη κατάλληλη στιγμή, για να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις και να συμβιώνουν τέλεια!. Αυτή η ράτσα είναι φυσικός φύλακας για την οικογένεια και τα παιδιά σας και ορισμένα σκυλιά της τείνουν να γαβγίζουν πολύ για να δείξουν το προστατευτικό του ένστικτο.

 Φροντίδα και περιποίηση

 Η αλήθεια είναι ότι λίγες ράτσες σκύλων έχουν καθαρή κληρονομιά στη παροχή υπηρεσιών, όπως η συγκεκριμένη. Μάλιστα, το Canaan dog δεν μπορεί να είναι χαρούμενο εάν βρίσκεται σε ακινησία και απραγία. Αντίθετα, επενδύστε σε δραστηριότητες στη φύση, τρέξιμο, συγκέντρωση αντικειμένων και παιχνίδια που συνδυάζουν τη διασκέδαση με την εκπαίδευση, ώστε το κατοικίδιό σας να είναι ψυχικά και σωματικά υγιές.

 Ως προς τον καλλωπισμό του, ο σκύλος της Χαναάν δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες. Μπάνιο θα τον κάνετε πολύ σπάνια, εκτός αν έχει κυλιστεί στις λάσπες και έχει λερωθεί.

  Η κατάσταση της υγείας του

 Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι το Canaan dog συνήθως χαίρει άκρας υγείας, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό ζώο. Με τα προβλεπόμενα ραντεβού στον κτηνίατρο και τις προληπτικές εξετάσεις του σκύλου, ο κύριος από εδώ θα εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα για περίπου δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια.

 Φυσικά, τέτοιες δραστήριες και αθλητικές ράτσες σκύλων μπορεί κάποια στιγμή να εμφανίσουν κάποιου είδους δυσπλασία, ωστόσο, αν είστε συνεπείς στη φροντίδα του, δεν θα έχετε πρόβλημα.

 Τι να πρωτοπείς για αυτόν τον σκύλο; Εργατικός, υπάκουος, πρόθυμος να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του αφεντικού του, ο σκύλος της Χαναάν είναι ένας ακούραστος εργάτης και φύλακας. Αν προσθέσουμε και τη φιλική του συμπεριφορά απέναντι σε άλλα ζώα, τότε μιλάμε για ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για κάθε οικογένεια!

 Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κουτάβι της ράτσας, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top