Κερν Τεριέ: Ένας μικρός αλλά σπουδαίος κυνηγός!

 Τύπος: Τερριέ

 Βάρος: 5,5 με 6 κιλά

 Ύψος: 24 με 25 εκατοστά

 Οικογένεια: Terrier

 Καταγωγή: Σκωτία

 Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας

  Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Ο συγκεκριμένος σκύλος εργασίας είναι ανθεκτικός, παιχνιδιάρης και δραστήριος. Όσον αφορά στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, έχει κοντά πόδια και είναι μακρύτερο από ότι ψηλό, αλλά όχι τόσο κοντό που να ακουμπάει στο έδαφος, όπως το Σκωτσέζικο Τεριέ. Μάλιστα, η σωματοδομή του το καθιστά ικανό να ανακτά το θήραμά του ακόμα και σε πολύ δύσβατες και στενές περιοχές.

 Το κεφάλι του Κερν Τεριέ είναι μικρότερο σε μέγεθος και φαρδύτερο από οποιοδήποτε άλλο Τεριέ. Αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν την δυνατότητα να έχει μεγάλη δύναμη στα σαγόνια του.

 Το τρίχωμά του είναι ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αποτελείται από ένα μαλακό και στενό υπόστρωμα και ένα πυκνό, σκληρό εξωτερικό τρίχωμα. Το τρίχωμα που βρίσκεται γύρω από το πρόσωπό του τον κάνει να φαίνεται ότι είναι κατεργάρης και ταχπίνης, με αποτέλεσμα να κερδίζει αμέσως τα βλέμματα όλων!

 Η ιστορία της ράτσας

 Το Cairn Terrier προέρχεται από μια οικογένεια Τεριέ με κοντά πόδια που αναπτύχθηκε στο νησί Skye της Σκωτίας. Μάλιστα, θεωρείται πως μοιάζει περισσότερο με τους προγόνους του απ’ ό,τι άλλες ράτσες σκύλων Τεριέ με την ίδια καταγωγή.

 Αυτό το σκυλί υπάρχει ήδη από τον 15ο αιώνα, όπου χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι της αλεπούς, του ασβού και της ενυδρίδας. Η τεράστιες ικανότητές του να ανακτά τις ενυδρίδες μέσα από στήλες πέτρας που ήταν αξιοθέατα ή μνημεία είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει τον σεβασμό όλων των ανθρώπων και να αποκτά ακόμα περισσότερη δημοτικότητα.

 Η ράτσα του Cairn Terrier διακρινόταν σε μια μεγάλη ποικιλία από χρώματα που κυμαίνονταν από λευκό έως γκρι και κόκκινο και ανεξάρτητα από τα χρώματά τους, στους διαγωνισμούς σκύλων συμμετείχαν ως Σκωτσέζικα Τεριέ.

 Το 1873, το Scottish Terrier χωρίστηκε στo Dandie Dinmont και στo Skye Terrier, με το Cairn Terrier να συγκαταλέγεται στην τελευταία ομάδα. Αυτή η τελευταία ομάδα το 1881 χωρίστηκε ξανά στo Skye και στo Hard-Hair Terrier. Τέλος, το Hard-Hair Terrier χωρίστηκε τελικά στο Scotch, το West Highland White και στο Cairn Terrier. Στο παρελθόν, το Κερν Τεριέ ονομαζόταν Short-haired Skye, έπειτα, Cairn Terrier ή Skye και το 1912 μετονομάστηκε τελικά σε Cairn Terrier, το οποίο έχει επικρατήσει μέχρι και σήμερα.

 Μερικά από τα πιο σημαντικά σκυλιά της ράτσας ήταν λευκά, αλλά το λευκό χρώμα όπως και η διασταύρωση με το West Highland White απαγορευόταν μέχρι το 1920. Η ράτσα του Cairn Terrier έγινε αρκετά δημοφιλής στην Αγγλία και ακόμα περισσότερο στην Αμερική, ειδικά μετά τη συμμετοχή του στον μάγο του Οζ, στον ρόλο του Toto.

 Ως ένα από τα πιο φυσικά και λιγότερο γραμμωμένα Τεριέρς, το Cairn Terrier εκτιμάται ιδιαίτερα από όσους προτιμούν ένα σκυλί εργασίας. Μάλιστα, ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος το έχει χαρακτηρίσει ως τον «καλύτερο μικρό φίλο του κόσμου» και αν κρίνουμε απ’ όλα τα παραπάνω, δεν θα μπορούσε να είχε πέσει πιο μέσα!

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Το Κερν Τεριέ έχει όλα τα κοινά χαρακτηριστικά των Τεριέρς: είναι έξυπνο, γενναίο, ενθουσιώδες, τολμηρό, περίεργο, ανθεκτικό, ασυντόνιστο και πεισματάρικο σκυλί. Ωστόσο, παρά τον πεισματάρικο χαρακτήρα του,  ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της οικογένειάς του και προσπαθεί να τους ευχαριστεί όλους. Στην πραγματικότητα, παρά το δυναμικό παρουσιαστικό του, είναι ευαίσθητος χαρακτήρας.

 Αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει εκπληκτικό κατοικίδιο εφόσον λαμβάνει καθημερινή ψυχοσωματική άσκηση και σωστή εκπαίδευση. Του αρέσει πολύ να αλληλεπιδρά με παιδιά, αλλά μπορεί να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά.

 Συγχρόνως, ο μπαγασάκος δεν θα διστάσει να κυνηγήσει μικρά κατοικίδια ζώα, γιατί έχει μακροχρόνιο κυνηγετικό παραλθόν και τα βλέπει ως θηράματα, οπότε καλό είναι να το γνωρίσετε σταδιακά και προσεκτικά σε άλλα σκυλιά και ζώα. Φυσικά, καλό είναι να το κοινωνικοποιήσετε από κουτάβι για να μάθει νωρίς τους ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς.

 Τέλος, το Cairn Terrier λατρεύει να μυρίζει οτιδήποτε βρίσκεται στο περιβάλλον του, να εξερευνά και να κυνηγάει. Εάν έχετε ένα μικρό κουτάβι ή ενήλικο σκυλί της ράτσας, μπορεί να το δείτε να σκάβει τον κήπο και να γαυγίζει, οπότε καλό είναι να ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά του επιλέγοντας διάφορα έξυπνα παιχνίδια για μέσα στο σπίτι και την αυλή.

 Φροντίδα και περιποίηση

 Μπορεί το Κερν Τεριέ να είναι μικρόσωμο, αλλά μην αφήσετε τοο μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει. Αυτό το σκυλάκι χρειάζεται καθημερινή άσκηση, όπως βόλτες με λουρί, περίπατο στη φύση, παιχνίδια στην αυλή ή σε περιφραγμένο χώρο και φυσικά, πολύ μα πολύ εξερεύνηση στο βουνό. Αν πρόκειται να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι της ράτσας, θα πρέπει να μάθετε πότε μπορείτε να βγάλετε βόλτα το κουτάβι σας, γιατί αν το βγάλετε πολύ νωρίς, μπορεί να κινδυνέψει η υγεία του.

 Όσον αφορά στη περιποίηση του κατοικίδιού σας, το ιδιαίτερο τρίχωμά του χρειάζεται χτένισμα μια φορά την εβδομάδα για να είναι λείο και χωρίς κόμπους και επαγγελματική περιποίηση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να παραμένει υγιές.

 Η κατάσταση της υγείας του

 Μετά χαράς σας ανακοινώνουμε πως ο εν λόγω σκυλάκος είναι πολύ υγιής και σπάνια εμφανίζει ασθένειες και προβλήματα. Βέβαια, οι καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο και οι προληπτικές εξετάσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθεί το φιλαράκι σας.

 Μικρόσωμο, αλλά πολύ επιβλητικό, το Κερν Τεριέ είναι ένας πληθωρικός και ανεπανάληπτος χαρακτήρας. Έξυπνο, γενναίο, αλλά και πεισματάρικο, αυτό το μικρούλι Τεριέ θα φέρει νέα πνοή και πολλά γέλια στην οικογένειά σας, ενώ συγχρόνως δεν θα χορταίνετε να ακούτε τα πατουσάκια του να πηγαίνουν πάνω κάτω σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

 Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα κουτάβι της ράτσας, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο ή και εκτροφέα σκύλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top