Μποσερόν: Μια χαρισματική ράτσα σκύλου!

 Τύπος: Σκύλος κοπαδιών

 Βάρος: 29 με 38 κιλά

 Ύψος: 60 με 67 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος συγκέντρωσης και φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Άλλα ονόματα: Berger de Beauce, Bas-Rouge

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη ράτσα:

 Η αλήθεια είναι πως το Beauceron δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ο σκύλος των άκρων. Αντιθέτως, είναι ένα αρκετά προσγειωμένο και ισορροπημένο σκυλί που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να βοηθάει όπου και όπως μπορεί.

 Διαθέτει ένα αρκετά δυνατό σώμα, που παραμένει όμως ευέλικτο. Για την ακρίβεια, το δάγκωμά του είναι ιδιαίτερα δυνατό και το βάδισμά του είναι πάντοτε σταθερό, βαρύ και αβίαστο.

 Όταν κινείται, το κεφάλι του δε στέκει αγέρωχο ψηλά, όπως θα παρατηρήσετε σε άλλες ράτσες σκύλων. Αντιθέτως, χαμηλώνει και έρχεται σε ευθεία με το ύψος της πλάτης, όπως ακριβώς συμβαίνει με πολλούς σκύλους εργασίας.

 Το τρίχωμά του είναι αρκετά πυκνό, τραχύ και ίσιο, ενώ διαθέτει και ένα πλούσιο εσωτερικό υπόστρωμα. Δεν είναι πολύ μακρύ, ενώ σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, είναι ικανό να το προστατεύει από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 Με μια απλή αναζήτηση, θα μπορέσετε να το βρείτε σε αρκετά χρώματα. Επικρατέστερα όμως φαίνονται να είναι το μαύρο, το μπεζ και οι διάφορες αποχρώσεις του καφέ.

 Το Μποσερόν θεωρείται μεγάλο σε μέγεθος. Το ύψος του φτάνει τα 60 με 67 εκατοστά, ενώ ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος κυμαίνεται κάπου στα 29 με 38 κιλά.

 Το σήμα κατατεθέν της ράτσας του όμως εντοπίζεται στα πίσω άκρα του. Εκεί θα δείτε πως έχει διπλά πλαϊνά νυχάκια. Πλέον δεν αποσκοπούν κάπου, αλλά κάποτε συνδέονταν με την επιδεξιότητα σε ό,τι αφορούσε την προστασία των κοπαδιών.

 Η ιστορική προέλευση της ράτσας του:

 Το Beauceron είναι μια κατεξοχήν Γαλλική ράτσα σκύλου, με τις ιστορικές καταβολές της να εντοπίζονται τουλάχιστον πίσω στο 1500 μ.Χ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, τη Λα Μπους. Έτσι, προέκυψε και το όνομά του.

 Στη γενέτειρά του, τη Γαλλία, χρησιμοποιούνταν σε διάφορες εργασίες στα πλαίσια της φάρμας και δη, σε ό,τι αφορούσε τα κοπάδια και την προστασία τους. Ήταν, βλέπετε, το πιο μεγαλόσωμο του είδους του.

 Το 1863 δύο σκυλιά της ράτσας διαφοροποιήθηκαν από τα υπόλοιπα: Το μακρύτριχο Berger de Brie (Briard) και το κοντότριχο Berger de Beauce (Beauceron). Κάπως έτσι, λοιπόν, το Berger de Beauce καταχωρήθηκε επίσημα από την Société Centrale Canine το 1893. Ακολούθησε η δημιουργία ενός συλλόγου της ράτσας το 1922.

 Έκτοτε, το Μποσερόν ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο στη Γαλλία. Διακρινόταν για την ικανότητά του να υπακούει σε εντολές, να ανιχνεύει και να εντοπίζει χρυσορυχεία – όλα αυτά το έκαναν τρομερά αξιόπιστο και χρήσιμο.

 Μάλιστα, οι Γάλλοι πολεμιστές εμπιστεύονταν τόσο πολύ αυτά τα σκυλιά, που τα χρησιμοποιούσαν ως αγγελιοφόρους και πολεμικούς ανταποκριτές στην πρώτη γραμμή.

 Κατά τη δεκαετία του 1960, έγιναν οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών των Γαλλικών φυλών.

 Από τότε, το Μποσερόν γινόταν ολοένα και πιο διάσημο σκυλί. Το 1980 ιδρύθηκε ο Κυνολογικός Όμιλος της ράτσας στις ΗΠΑ, ενώ το 2001 ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος το αναγνώρισε ως επίσημο μέλος της κατηγορίας των πολυποίκιλων σκύλων.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

     

 Φιλικότητα προς τους ξένους

    

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

Τα συγκεκριμένα σκυλάκια διακρίνονται για τον ευφυή χαρακτήρα και την προσαρμοστικότητά τους. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του σκύλου σας δε θα σας δυσκολέψει πάρα πολύ. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως μαθαίνουν πάρα πολύ γρήγορα, έχουν καλή μνήμη και λογική κρίση.

 Την ίδια στιγμή, διαθέτουν ισχυρή τόλμη και άπλετο θάρρος. Σε συνδυασμό και με την ήπια συμπεριφορά τους, είναι ιδανικά σκυλιά φυλακες για το σπίτι και τα παιδιά, όπως επίσης εξαιρετικά ζώα συντροφιάς.

 Το Μποσερόν είναι πολύ υπομονετικό και τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδάκια. Ωστόσο, μη ξεχνάτε το ένδοξο παρελθόν του και έχετε πάντοτε το νου σας όταν το αφήνετε να παίζει μαζί τους.

 Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είστε αν έχετε κι άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι. Η ορθή κοινωνικοποίησή του όμως από νεαρή ηλικία, θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς απέναντι σε μικρόσωμα ζωάκια και ξένους ανθρώπους.

 Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι πάρα πολύ ευγενικά και καλοσυνάτα σκυλιά. Χαίρονται να βοηθούν και κάνουν ό,τι περνάει από τα πατουσάκια τους για να ικανοποιούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 Περιποίηση και χαρακτηριστικά της ράτσας:

 Το συγκεκριμένο πλάσμα έχει ένα κοφτερό μυαλό και ένα άκρως αθλητικό κορμί. Αυτό σημαίνει πως έχει ανάγκη από την αντίστοιχη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, ώστε να παραμένει χαρούμενο και υγιές.

 Αν δεν λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται σε καθημερινή βάση, είναι αναμενόμενο πως θα βαρεθεί. Έπειτα, μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει πράγματα ή να εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς.

 Γενικά, η υιοθεσία μιας τέτοιας ράτσας είναι αποδεκτή εάν και εφόσον έχετε το χρόνο και την όρεξη να ασχοληθείτε εντατικά με την εκπαίδευση και τη γυμναστική του.

 Από εκεί και πέρα, δεν έχει άλλες ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το τρίχωμά του απαιτεί την ελάχιστη περιποίηση. Συνήθως, ένα βούρτσισμα σε εβδομαδιαία περιποίηση είναι αρκετό.

 Υγεία & Φροντίδα:

 Ομολογουμένως, το συγκεκριμένο σκυλί είναι γεμάτο ενέργεια και όρεξη για ζωή. Παρ’ ότι είναι μεγαλόσωμο και αρκετά αθλητικό, σπάνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Έτσι, αναμένεται να ζήσει στο πλευρό σας για περίπου 10 με 12 χρόνια. Βέβαια, θα πρέπει κι εσείς με τη σειρά σας να του παρέχετε όλα όσα χρειάζεται για να μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αρμόζει.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανίσει. Μόνο έτσι θα είστε σε θέση να το φροντίσετε σωστά.

 Ειδικότερα, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει γαστρική συστροφή ή δυσπλασία ισχίου. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας και δεν θα έχετε τίποτα να φοβάστε εφόσον τηρείτε τις προληπτικές εξετάσεις του.

 Κλείνοντας, το Μποσερόν είναι πολύ δραστήριο, ενεργητικό, διερευνητικό και προστατευτικό σκυλί με τα μέλη της οικογένειάς του. Για την ακρίβεια, μπορεί να παίζει για ατέλειωτες ώρες μαζί σας. Την ίδια στιγμή, κάνει ό,τι μπορεί για να σας κρατήσει ασφαλείς και χαρούμενους.

 Θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Beauceron; Μπορείτε να κάνετε μια σχετική αναζήτηση τώρα κιόλας. Δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top