Basset Hound: Γνωρίστε τον κορυφαίο Γάλλο ιχνηλάτη!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 18 – 27 κιλά

 Ύψος: 35 εκατοστά

 Οικογένεια: Scenthound

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Το Basset Hound έχει μακρύ, βαρύ σώμα και κοντά πόδια, χαρακτηριστικά που του δίνουν τη δυνατότητα να σας ακολουθεί εύκολα στο δρόμο και προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στο πυκνό του τρίχωμα. Αυτός ο σκύλος έχει βαρύτερα κόκκαλα αναλογικά με το συνολικό του μέγεθος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ράτσα σκύλου.

 Το παχύ και σφιχτό του τρίχωμα του επιτρέπει να προστατεύεται από τις βατομουριές χωρίς να πιάνονται στο σώμα του. Τα μακριά αυτιά του ακουμπάνε το έδαφος και μαζεύουν όλες τις μυρωδιές και οι ρυτίδες του προσώπου του παγιδεύουν τα αρώματα.

 Το μεγάλο ρύγχος του επιτρέπει να μυρίζει καλά. Τέτοια χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν σε άλλο σκύλο – μινιατούρα. Μόνο αυτό το σκυλί μπορεί να συνδυάσει τα κοντό ύψος με τη μεγάλη μουσούδα.

 Η κίνηση του Μπασεντζι είναι μαλακή, αλλά δυναμική και τείνει να περπατάει με την μύτη στο έδαφος, μυρίζοντας τα πάντα.

 Ιστορία της ράτσας:

 Η πρώτη αναφορά για τον σκύλο Basset Hound είναι σε ένα κείμενο του 16ου αιώνα για το κυνήγι ασβών. Σκυλιά – νανάκια με κοντά πόδια εμφανίζονται σε πολλές ράτσες ήδη από την αρχαιότητα, όμως είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια σε ποιο βαθμό εκτράφηκαν σκόπιμα και πως το Μπασέ Χάουντ οδηγήθηκε στην σημερινή του μορφή. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές που μαρτυρούν πως σκυλιά – νάνοι συνυπήρχαν μαζί με μεγαλόσωμα κυνηγόσκυλα στην Γαλλία τον 5ο αιώνα.

 Η λέξη Basset προέρχεται από το γαλλικό «bas» που σημαίνει «χαμηλό πράγμα» ή «νάνος» και αυτό είναι ένα καθοριστικό στοιχείο της φυλής. Τα σκυλιά με κοντά πόδια χρησιμοποιήθηκαν πριν την Γαλλική Επανάσταση στο κυνήγι με χαμηλότερο ρυθμό, ωστόσο ήταν διασκορπισμένα και δεν καταγράφηκαν. Η ιστορία της φυλής γίνεται πιο ξεκάθαρη μετά την Επανάσταση, όπου κοινοί πολίτες τα χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι, υποβοηθούμενοι και από όπλα.

 Οι κυνηγοί χρειάζονταν ένα σκυλί με ισχυρή οσφρητική ικανότητα και βαριά κόκκαλα που θα μπορούσε να τους ακολουθεί. Κατ’ ουσίαν, ένα κοντοπόδαρο κυνηγόσκυλο με μεγάλη δημοτικότητα στην αριστοκρατία της εποχής.

 Καθώς το Basset Hound δεν μπορούσε να τρέξει γρήγορα, το θήραμά του δεν είχε την ευκαιρία να τραπεί σε φυγή και ήταν πιο εύκολος στόχος για τον κυνηγό. Τα σκυλιά αυτά κυνηγούσαν όλα τα θηλαστικά, αλλά κυρίως κουνέλια και λαγούς.

 Δημιουργήθηκαν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές κυνηγόσκυλων με κοντά ποδαράκια, με το Basset Artesien Normand να μοιάζει περισσότερο με το σημερινό Basset Hound. Στα τέλη του 1800 και το 1930, έγιναν μερικές διασταυρώσεις για να αυξηθεί το μέγεθός του, με αποτέλεσμα να προκύψει το Artesien Normand.

 Τα πρώτα Μπασέ Χάουντς που έφτασαν στην Αγγλία και την Αμερική ήταν στα τέλη του 1800, όπου η ράτσα αυξήθηκε σταδιακά. Το 1885, ήταν μια από τις πρώτες ράτσες σκύλων που αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Στα μέσα του 1900, ο σκύλος Μπασέ Χάουντ είχε κερδίσει ήδη μια θέση στην διαφήμιση, την διασκέδαση και την καρδιά των ανθρώπων!

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο χαρακτήρας του Basset Hound είναι καλόβολος και ευχάριστος. Αυτή η ράτσα είναι πραγματικά φιλική με άλλους σκύλους, άλλα κατοικίδια ζώα και παιδιά. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στο Μπασέ Χάουντ, ώστε να μην ασκούν πίεση ή τα χτυπάνε στη πλατούλα τους με τα παιχνίδια τους.

 Τα εν λόγω σκυλάκια τείνουν να ερευνούν το περιβάλλον τους αργά και τους αρέσει να μυρίζουν και να ακολουθούν μονοπάτια. Είναι ταλαντούχοι και αποφασιστικοί ιχνηλάτες και δεν παρεκτρέπονται εύκολα από την πορεία τους.

 Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού τους, μπορεί να ακολουθούν ενδιαφέρουσες μυρωδιές σε μονοπάτια με κίνδυνο να χαθούν. Καλό είναι να φροντίσετε για την εκπαίδευση του σκύλου σας από κουτάβι, προκειμένου να υπακούει πάντα στις εντολές σας, ακόμα και όταν τον συνεπαίρνουν οι μυρωδιές.

 Αυτό το κουτάβι τείνει να είναι πραγματικά πεισματάρικο και αργό στην κινήσεις του. Αν έχετε ήδη ένα Μπασέ Χάουντ, ίσως έχετε ακούσει το δυνατό ουρλιαχτό που βγάζουν όταν ενθουσιάζονται.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

 Το Basset Hound χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να παραμένει σε φόρμα. Η ανάγκες του μπορεί να ικανοποιηθούν με μια βόλτα με λουρί ή με παιχνίδια στην αυλή. Το τρίχωμά του χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση, ωστόσο, το πρόσωπό του χρειάζεται τακτικό καθαρισμό γύρω από το στόμα και τις ρυτίδες για να εξουδετερωθούν οι πιθανές οσμές. Τέλος, αυτό το σκυλί είναι πολύ σαλιάρικο!

 Τα πιο συχνά χρώματα ενός σκύλου Μπασέ Χάουντ είναι τα εξής: λευκό, άσπρο – μαύρο, κόκκινο – λευκό, καφέ – λευκό και τρίχρωμο.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Οστεοχόνδρωση, δυσπλασία αγκώνα, θρομβοπάθεια, εντροπία, εκτρόπιο, εξωτερική ωτίτιδα, γλαύκωμα, γαστρική διάταση, δυσπλασία ισχίου
  •  Μικρές ανησυχίες: Εξάρθρωση επιγονατίδας, vWD (νόσος von Willebrand)
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Δεν υπάρχουν
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ματών, ισχίου,(vWD), (αγκώνων), (αιμοπεταλίων)
  •  Προσδόκιμο ζωής: 8 – 12 χρόνια

 Σημείωση: Αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το σκύλο μου; Υπολογίστε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ημερησίως και μην αμελείτε τη γυμναστική του, καθώς η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα στη μέση του Μπασέ Χάουντ και σε άλλες ράτσες.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, ο κάθε σκύλος έχει την δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top