Τύπος: Kυνηγόσκυλο
Βάρος: 10 με 11 κιλά
Ύψος: 40 με 43 εκατοστά
Οικογένεια: Sighthound, προϊστορικά
Καταγωγή: Κεντρική Αφρική (Ζαΐρ και Κονγκό)
Ημερομηνία καταγωγής: Aρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Σκύλος Κονγκό, Τεριέ του Κονγκό
Το Basenji είναι ένας σκύλος σε μέτριος μέγεθος με τετράγωνο σώμα και ψηλά πόδια. Αυτή η ράτσα έχει ελαφρώς πιο καλοσχηματισμένο σώμα και μακρύτερα πόδια σε σχέση με άλλες αρχαίες ράτσες σκύλων, επιτρέποντάς στο Μπασέντζι να έχει μεγάλη ταχύτητα και την ικανότητα του διπλού καλπασμού.
Τα όρθια αυτιά του λειτουργούν ως ανιχνευτές και το βοηθάνε να εντοπίζει το θήραμα μέσα σε πυκνούς θάμνους, ενώ συγχρόνως, μπορεί να συμβάλλουν στην ρύθμιση της σταθερή θερμοκρασίας του σώματος. Το κοντό τρίχωμά του το βοηθάει να ανταπεξέρχεται στο ζεστό κλίμα της Αφρικής. Τα χαρακτηριστικά χρώματα του τριχώματός του είναι το μαύρο, το στικτό, το πυρόξανθο, το άσπρο και το κόκκινο.
Ιστορία της ράτσας:
Το Basenji είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων που ανακαλύφθηκαν στο Αφρικανικό Κονγκό μαζί με τους Πυγμαίους κυνηγούς. Οι πρώτοι εξερευνητές ονόμασαν τα σκυλιά με το όνομα της φυλής στην οποία ανήκαν ή της περιοχής που βρέθηκαν, όπως για παράδειγμα, τα σκυλιά Zande ή τα Τεριέ του Κονγκό.
Οι γηγενείς φυλές χρησιμοποίησαν τα σκυλιά (που συχνά φορούσαν ένα μεγάλο κουδούνι) ως κυνηγούς που οδηγούσαν το θήραμα στις φωλιές τους.
Οι πρώτες προσπάθειες για να πάνε τα σκυλιά στην Αγγλία στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 ήταν ανεπιτυχείς, διότι αρρώστησαν από τη νόσο του Καρέ. Κατά την δεκαετία του 1930, μερικά σκυλιά μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην Αγγλία, όπου μαζί με τα εισαγώμενα σκυλιά από το Κονγκό και το Σουδάν, θεμελίωσαν για πρώτη φορά τη ράτσα εκτός Αφρικής.
Στη ράτσα αποδόθηκε το όνομα «Basenji» που σημαίνει «αντικείμενο θάμνου». Τα πρώτα σκυλιά που εισήχθαν στην Αγγλία τράβηξαν την προσοχή και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αμερική.Στη δεκαετία του 1950, η δημοτικότητά του Μπασέντζι αυξήθηκε ραγδαία εξαιτίας μιας αναφοράς της ράτσας σε ένα βιβλίο και της συμμετοχής της σε μια ταινία.
Στη δεκαετία του 1980 συνέβησαν δύο σημαντικά, αλλά αμφιλεγόμενα γεγονότα για το Basenji στην Αμερική. Πρώτον, αρκετά Μπασέντζι μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Αμερική σε μια προσπάθεια μιας ομάδας ερευνητών να διευρύνουν τα γονίδια της ράτσας και να καταπολεμήσουν μερικά διαδεδομένα κληρονομικά προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά τα σκυλιά εισήγαγαν το παλιότερο και μη αναγνωρισμένο, στικτό χρώμα της ράτσας.
Δεύτερον, ο σκύλος Basenji αναγνωρίστηκε από το American Sighthound Field Association ως κυνηγόσκυλο και του επιτράπηκε να συμμετάσχει σε δοκιμασίες σκύλων. Βέβαια, η παλιότερη κορμοστασιά και το στυλ του Μπασέντζι δεν έμοιαζε πολύ με κυνηγόσκυλο και αυτό ενδεχομένως καθόρισε τα χαρακτηριστικά της φυλής που ξέρουμε σήμερα.
Το σκυλί Μπασέντζι ανέκαθεν ήταν δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί. Η συγκεκριμένη ράτσα διατηρεί ακόμα πολλά από τα προϊστορικά της χαρακτηριστικά, κυρίως τον ετήσιο κύκλο οίστρου και την αδυναμία του σκύλου να γαυγίζει.
Επίπεδο ενέργειας
Παιχνίδι
Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά
Φιλικότητα προς τους αγνώστους
Ευκολία εκπαίδευσης
Ευαισθησία στην ζέστη
Απαιτήσεις άσκησης
Αγάπη
Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια
Εγρήγορση
Απαιτήσεις περιποίησης
Γαύγισμα
Διαβάστε στο Dogtime: Πως να γνωρίσετε το μωρό με τον σκύλο σας;
Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:
Μερικοί υποστηρίζουν πως το Μπασέντζι μοιάζει πολύ με το Τεριέ, καθώς και τα δύο έχουν το ίδιο πάθος με το κυνήγι. Ακόμα περισσότερο, φαίνεται πως έχει κοινά χαρακτηριστικά και συνήθειες με τις γάτες: είναι περίεργο, πεισματάρικο επιφυλακτικό, ανεξάρτητο και έξυπνο σκυλί. Τα κυνηγετικά του ένστικτα είναι πολύ εμφανή, καθώς του αρέσει να ιχνηλατεί και να κυνηγάει.
Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι το Basenji χρειάζεται τακτική σωματική και ψυχική διέγερση για να μην απογοητευτεί και γίνει καταστροφικό. Αναρωτιέστε πως να μάθω τον σκύλο μου να μη τρώει πράγματα; Σκεφτείτε πρώτα μήπως δεν του παρέχετε την απαραίτητη ψυχική και σωματική διέγερση και συγχρόνως, εντάξτε την εκπαίδευση στη καθημερινή του ρουτίνα.
Το Basenji μπορεί να μην γαυγίζει – το πολύ μια ή δυο φορές συνεχόμενα – αλλά δεν είναι και σε σίγαση. Συνήθως κάνει έναν μικρό λαρυγγικό ήχο, τσιρίζει και ουρλιάζει σαν τον λύκο. Το κουτάβι σας μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά με άλλα σκυλιά, αλλά δεν τα πηγαίνει τόσο καλά με σκυλιά της φυλής του.
Συντήρηση και χαρακτηριστικά:
To Basenji είναι ένα δραστήριο σκυλί που χρειάζεται καθημερινή σωματική και ψυχική άσκηση. Μπορείτε να το πάτε μια μεγάλη βόλτα συνοδευόμενη από έντονο παιχνίδι ή ελεύθερο τρέξιμο σε έναν ασφαλή και περιφραγμένο χώρο. Η περιποίηση που απαιτεί το τρίχωμά του είναι ελάχιστη. Χρειάζεται περιστασιακό βούρτσισμα για να απομακρυνθούν οι περιττές, «νεκρές» τρίχες.
Υγεία:
- Σημαντικές ανησυχίες: Σύνδρομο Fanconi, PRA(προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς), εντεροπάθεια του Basenji
- Μικρές ανησυχίες: PPM (persistent pupillary membrane), PK (Πυροσταφυλική κινάση), υποθυρεοειδισμός, ομφαλική κήλη
- Περιστασιακές καταστάσεις: CHD (δυσπλασία ισχίου), εξάρθρωση επιγονατίδας, δυστροφία του κερατοειδούς
- Προτεινόμενες εξετάσεις: Ματιών, θυρεοειδούς, ισχίου, εξετάσεις για αναιμία, DNA για πυροσταφυλική κινάση, DNA για προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς
- Προσδόκιμο ζωής: 12 – 14 χρόνια
Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, ωστόσο, ο χαρακτήρας και η γενικότερη συμπεριφορά διαφέρουν σε κάθε σκυλί. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.