Australian Shepherd: Το τσοπανόσκυλο που θα σας κερδίσει!

 Τύπος: Σκύλος βοσκής

 Βάρος: 16 ως 32 κιλά

 Ύψος: 45 με 58 εκατοστά

 Οικογένεια: Κτηνοτροφία, βοσκή

 Καταγωγή: Ηνωμένες Πολιτείες

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Το Australian Shepherd είναι ένας αθλητικός σκύλος με μεσαίο μέγεθος σώματος και οστών. Είναι ευκίνητος και ελαφρώς μακρύτερος από ό,τι ψηλός. Η ράτσα του είναι μυώδης και αρκετά δυνατή, ώστε να μπορεί να είναι δραστήριος όλη την ημέρα, χωρίς να υστερεί σε ταχύτητα και ευκινησία. Το βάδισμα αυτού του σκύλου είναι ελεύθερο και άνετο και το σκυλί μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση και ταχύτητα αμέσως.

 Το διπλό του τρίχωμα είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έχει ένα εξωτερικό στρώμα μέτριας υφής και μήκους. Οι τρίχες του ξεκινάνε από ίσες και καταλήγουν σε κυματιστές. Τα χρώματα του τριχώματός του είναι: μαύρο, κόκκινο τρικολόρ, merle, κόκκινο και μπλε τρικολόρ.

 Η έκφρασή του προσώπου του είναι ενθουσιώδης, έξυπνη και έντονη.

 Ιστορία της ράτσας:

 Παρά το όνομά του, ο Αυστραλιανός ποιμενικός δεν είναι μια ράτσα σκύλου από την Αυστραλία, απλώς έφτασε στην Αμερική μέσω της Αυστραλίας. Μια πολύ γνωστή θεωρία για την προέλευσή του ξεκινάει κατά την διάρκεια του 1800, όταν οι Βάσκοι της Ευρώπης εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία φέρνοντας μαζί τους τα πρόβατα και τα τσοπανόσκυλά τους.

 Λίγο αργότερα, μερικοί Βάσκοι εγκαταστάθηκαν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες με τα σκυλιά τους. Ήταν επόμενο, λοιπόν, οι Αμερικάνοι να ονομάσουν τα τσοπανόσκυλα Australian Shepherd, επειδή το όνομα ταίριαζε με το άμεσο παρελθόν τους.

 Οι τραχείες περιοχές της Αυστραλίας και της δυτικής Αμερικής είχαν υψηλές απαιτήσεις από τα τσοπανόσκυλα, αλλά μέσω ποικίλλων διασταυρώσεων και σχολαστικών επιλογών ο σκύλος των Βάσκων προσαρμόστηκε γρήγορα και διέπρεψε στις σκληρές συνθήκες.

 Αυτή η ράτσα δεν ήταν πολύ δημοφιλής μέχρι την δεκαετία του 1950, αλλά απέκτησε δημοτικότητα με τη συμμετοχή της σε μια παράσταση με κόλπα σκύλων, που λάμβαναν χώρα στο ρόντεο και προβλήθηκε στο σινεμά. Πολλά από αυτά τα σκυλιά που ανήκουν στον Jay Sisler συγγενεύουν με τον σημερινό Αυστραλιανό Ποιμενικό σκύλο.

 Το πρώτο Australian Shepherd εγγράφηκε στο International English Shepherd Registry, γνωστό τώρα ως National Stock Dog Registry. Η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο το 1993. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Α.Κ.Ο, η δημοτικότητα αυτού του σκύλου δεν αντιπροσωπεύει την γενική δημοτικότητα της ράτσας, επειδή πολλά σκυλιά της φυλής δεν είναι εγγεγραμμένα στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Το Australian Shepherd είναι ένα καλόβολο και πολυτάλαντο σκυλί που ξεχωρίζει στην υπακοή, την οργάνωση, τη συγκέντρωση των κοπαδιών και στην ευκινησία. Επίσης, είναι ένας έμπειρος σκύλος φύλαξης βοοειδών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο τρόπος εργασίας του ταιριάζει περισσότερο στην φύλαξη βοοειδών, παρά προβάτων.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Australian Shepherd είναι ο στοργικός, τολμηρός, ανεξάρτητος και άγρυπνος χαρακτήρας του. Επιπλέον, είναι ένας έξυπνος σκύλος με αυτοπεποίθηση, μεγάλη αντοχή και γρήγορη ανταπόκριση στις εντολές.

 Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται τακτική άσκηση, αλλά και ψυχική διέγερση από κουτάβια για να ικανοποιήσουν τις αναπτυγμένες ψυχικές και σωματικές τους ικανότητες, διαφορετικά, μπορεί να απογοητευτούν και να γίνουν δύσκολοι συγκάτοικοι. Μπορείτε να επενδύσετε και σε παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι, ώστε να μην ανησυχείτε κάθε φορά που πρέπει να λείψετε και δεν προλαβαίνετε να του προσφέρετε ψυχοσωματική δραστηριότητα.

 Με την σωστή άσκηση και εκπαίδευση από κουτάβι, αυτό το σκυλί μπορεί να είναι πιστό, απόλυτα αφοσιωμένο και υπάκουο στο αφεντικό του. Ο προστατευτικός του χαρακτήρας, όμως, το κάνει καχύποπτο με τους αγνώστους.

 Το παρελθόν του ως τσοπανόσκυλο μπορεί να κάνει τον Αυστραλιανό Ποιμενικό να δαγκώνει τα πατουσάκια των τα παιδιών και των άλλων κατοικίδιων ζώων για να τα μαζέψει, όπως θα έκανε με το κοπάδι του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

 Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός χρειάζεται καθημερινή προπόνηση και, κατά προτίμηση, μια προπόνηση που συνδυάζει τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές προκλήσεις. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα ή χτένισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Καταρράκτης, CEA (ανωμαλία ματιών στα Κόλεϊ)
  •  Μικρές ανησυχίες: CHD (δυσπλασία του ισχίου), nasal solar dermatitis, σύνδρομο του Pelger-Huet, ανωμαλία ματιών στα Κόλεϊ, υποθυρεοειδισμός, κολόβωμα ίριδας
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Σύνδρομο ιερολαγωνίας άρθρωσης, επιληψία, PRA, δυσπλασία αγκώνα, διστιχίαση (διπλή στοίβα βλεφαρίδων)
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου, ματιών, (θυρεοειδούς), (DNA για CEA), αγκώνων
  •  Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια

 Σημείωση: Αυτή η ράτσα σκύλου είναι συχνά ευαίσθητη στην ιβερμεκτίνη. Τo ομόζυγo merle γονίδιο, το οποίο είναι επιζήμιο για την υγεία, συνήθως οδηγεί σε κώφωση και τύφλωση. Επίσης, η φυσική κοντή ουρά (bobtail) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top