Australian Kelpie: Ο χαρακτήρας του Αυστραλού ποιμένα!

 Τύπος: Είδος ποιμενικού σκύλου

 Βάρος: 14 ως 20 κιλά

 Ύψος: 45 ως 50 εκατοστά (αρσενικό) και 43 ως 48 εκατοστά (θηλυκά)

 Οικογένεια: Σκύλος βοσκής (Herding), AKC Foundation Stock Service (υπηρεσία για καθαρόαιμες φυλές)

 Καταγωγή: Αυστραλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Kelpie, Barb

 Το Αυστραλιανό Κέλπι είναι μια ευκίνητη, ενεργητική ράτσα σκύλου με μυϊκή δύναμη και αβίαστη κινητικότητα, κάτι που το καθιστά ικανό για αδιάκοπη εργασία. Έχει ταλέντο στη φύλαξη προβάτων είτε αυτά βρίσκονται σε χωράφια είτε σε περιφραγμένο κτήμα. Είναι αρκετά ευέλικτο και ανθεκτικό, ώστε να αντέχει τις απαιτητικές συνθήκες ζέστης και ξηρασίας στην Αυστραλία, από όπου προέρχεται.

 Ιστορία της ράτσας:

 Το Αυστραλιανό Κέλπι είναι απόγονος Βρετανικών και Σκωτσέζικων σκύλων τύπου Collie και έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει το 1800. Αυτή η ενεργή και ακούραστη ράτσα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τα μάτια, το γαύγισμα και το δάγκωμα για να μετακινήσει τα κοπάδια ζώων όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες – καύσωνας, ανεμοθύελλα, αλλά και στις τεράστιες αποστάσεις ή στο τραχύ έδαφος.

 Το όνομά του, Αυστραλιανό Κέλπι, προήλθε από την γυναίκα που δημιούργησε τη ράτσα με το όνομα «Kelpie». Σήμερα, το Κέλπι εισάγεται στην Αμερική και εκτρέφεται από Αμερικάνους κτηνοτρόφους και αγρότες ως σκύλος εργασίας/ βοοειδών, καθώς και ως σκύλος που συμμετέχει σε δοκιμασίες υπακοής, ευκινησίας και συγκέντρωσης ζώων.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι η προειδοποιητική φύση, η ευστροφία και η πίστη του. Το Αυστραλιανό Κέλπι είναι ένα ευκίνητο και δραστήριο σκυλί με απεριόριστη ενέργεια. Είναι ανεξάρτητο, καθώς ξέρει να κάνει την δουλειά του σωστά, αλλά επίσης γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκουραστεί.

 Είναι απόλυτα αφοσιωμένος σκύλος στην δουλειά του και παθιάζεται όταν προσέχει κυρίως πρόβατα αλλά και άλλα ζώα. Ο ευγενικός, φιλικός, υπάκουος και χαλαρός χαρακτήρας του το καθιστά κατάλληλο σκυλί για αυτή την δουλειά και εξαιρετικό κατοικίδιο ζώο.

 Επίσης, το Αυστραλιανό Κέλπι είναι προσεκτικό στη φύλαξη των κοπαδιών, αλλά και στη παρακολούθηση, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνει άφθονη κοινωνικοποίηση από κουτάβι. Η εκπαίδευση είναι επίσης πολύ σημαντική, ώστε να μην είναι καχύποπτο με τα πάντα γύρω του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:            

 Το Αυστραλιανό Κέλπι είναι ένα σκυλί χαμηλής συντήρησης. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, διπλό, αδιάβροχο και μαδάει συχνά. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα της γούνας του είναι το μαύρο, το κόκκινο, το σοκολατί, το κρεμ και διάφοροι συνδυασμοί αυτών των χρωμάτων. Το Australian Kelpie χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να απομακρύνονται οι «νεκρές» τρίχες και περιστασιακό λούσιμο.

 Είναι μια πολύ δραστήρια φυλή, για αυτό απαιτεί καθημερινή άσκηση, εκτόνωση και διέγερση, τόσο σωματική, όσο και ψυχική. Ιδανικά, μπορείτε να πηγαίνετε για περπάτημα, τζόκινγκ ή τρέξιμο και παιχνίδι σε μια καλά περιφραγμένη αυλή. Η προπόνηση ευελιξίας, υπακοής και το ράλι θα βοηθήσουν τον σκύλο να εκτονωθεί τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες:  Δεν αναφέρονται
  •  Μικρές ανησυχίες: Δεν αναφέρονται
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Δεν αναφέρονται
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Δεν αναφέρονται
  •  Προσδόκιμο ζωής: 10 με 13 χρόνια

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top