Ανορεξία Σκύλου: Οι λόγοι που ο σκύλος δεν τρώει

 Η ανορεξία είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που πλήττει ανθρώπους, αλλά και σκύλους. Επί της ουσίας, πρόκειται για την υπερβολικά μειωμένη όρεξη για φαγητό ή για την πλήρη άρνηση κατανάλωσης οποιασδήποτε τροφής. Συνδέεται με συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές.

 Οι σκύλοι, ειδικά, είναι γνωστό πως λατρεύουν το φαγητό. Γι’ αυτό, άλλωστε, τους βλέπετε πάντοτε τόσο ενθουσιασμένους όταν έρχεται η ώρα να φάνε! Δεν είναι φυσιολογικό, λοιπόν, ξαφνικά να μην έχουν καμία απολύτως επιθυμία για φαγητό. Ωστόσο, μειωμένη όρεξη ή ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και σε αυτούς.

 Η ανορεξία των σκύλων προκύπτει μάλλον ως απότοκο κάποιου άλλου σωματικού προβλήματος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνδέεται και με συναισθηματικούς παράγοντες.

 Όσον αφορά στους ανθρώπους, το συναισθηματικό κομμάτι είναι πολυσύνθετο. Συνήθως συνδέεται με ψυχολογικά προβλήματα και έντονο στρες, αλλά και με κληρονομικούς παράγοντες ή υποκείμενα νοσήματα. Κάπως έτσι, λοιπόν, η ανορεξία συνοδεύεται από το κοινωνικό στίγμα. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες διατροφικές διαταραχές.

 Μπορεί οι σκύλοι να μην δέχονται κοινωνική κατακραυγή, αλλά δεν τους είναι λιγότερο εύκολο.

 Μπορούν οι σκύλοι να νοσήσουν από ανορεξία;

 Πράγματι, οι σκύλοι μπορούν να είναι εξίσου ανορεκτικοί. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο τύποι ανορεξίας σκύλων: η ψευδο – ανορεξία και η πραγματική ανορεξία. Στην πρώτη περίπτωση, ο σκύλος πεινάει, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με το φαγητό, λόγω φυσικού περιορισμού. Στην δεύτερη, παρουσιάζει μειωμένη όρεξη για φαγητό κι έτσι σταδιακά αποφεύγει να καταναλώνει τρόφιμα.

 Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

 Ως σκυλογονείς είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας ανησυχεί το γιατί ο σκύλος δεν τρώει τίποτα ξαφνικά, ειδικά αν συμβαίνει για μερικές μέρες και δεν είναι άρρωστος. Τότε, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε μια πιθανή ψευδο – ανορεξία.

 Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστείτε τη βοήθεια του κτηνίατρού σας. Αυτό σημαίνει πως πεινάει, αλλά δεν μπορεί να φάει εξαιτίας:

  • Ορθοδοντικών προβλημάτων, όπως είναι η περιοδοντίτιδα.
  • Στοματικής διαταραχής, πόνου κατά τη μάσηση και προβλήματος με τους μύες και τις αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται για την μάσηση.
  • Αποστημάτων ή όγκων στην περιοχή του προσώπου ή του λαιμού.
  • Ύπαρξης οισοφαγικής απόφραξης.
  • Ναυτίας ή γαστρεντερικής νόσου.

 Αν παρατηρήσετε όμως πως δεν έχει καμία απολύτως όρεξη για φαγητό, τότε ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει ζητήματα, όπως:

  • Συναισθηματική διαταραχή, άγχος αποχωρισμού, Διαταραχή τραύματος και μετατραυματικού στρες, απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος, βαρεμάρα, φόβος ή κατάθλιψη.
  • Χρόνιος πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
  • Ασθένεια που προκαλεί κάποια οργανική δυσλειτουργία ή μόλυνση.
  • Μη εύγευστα τρόφιμα που σχετίζονται με πιθανή αδυναμία όσφρησης και διαταραχές του οσφρητικού συστήματος.
  • Τοξικότητα
  • Αυτοάνοση ασθένεια
  •  Καρκίνος
  •  Γαστρεντερική διαταραχή ή απόφραξη
  •  Παρενέργειες, λόγω λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

 Για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης, ο κτηνίατρος θα εξετάσει τον σκύλο σας. Εκτός αυτού, θα προβεί σε λήψη αίματος και ούρων, αλλά και σε ακτινογραφίες.

 Πώς αντιμετωπίζεται η ανορεξία σκύλου;

 Μόλις αντιληφθείτε τυχόν συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ανορεξίας, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, καλείστε να δράσετε.

 Προσπαθήστε να κάνετε το φαγητό του πιο εύγεστο και βεβαιωθείτε πως μυρίζει καλά πριν το σερβίρετε. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε κάποια σάλτσα ή κονσέρβα στην ξηρά τροφή του ή ακόμα και να το ζεστάνετε.

 Μια εξίσου καλή εναλλακτική όταν ο σκύλος δεν τρώει και δεν έχει όρεξη είναι να πειραματιστείτε με διάφορες εταιρείες σκυλοτροφών ή να δοκιμάσετε τις δικές σας μαγειρικές ικανότητες, ετοιμάζοντας μαγειρεμένα ή ωμά γεύματα, πλούσια σε πρωτεΐνες.

 Επίσης, ελέγξτε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για να του σερβίρετε και δώστε βάση στην παρουσίαση των πιάτων. Αποφύγετε το πλαστικό, μιας και μπορεί να του μυρίζει άσχημα.

 Σημασία έχει και η τοποθεσία όμως. Πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος του σπιτιού, όπου ο ίδιος δεν θα αισθάνεται εγκαταλελειμμένος. Από εκεί και πέρα, ίσως χρειαστείτε μερικές δοκιμές για να βρείτε τις ώρες της ημέρας που είναι πιθανότερο να φάει. Μην ξεχνάτε πως δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες!

 Το βέβαιο είναι πως θα πεινάει περισσότερο μετά από τον καθιερωμένο σας περίπατο. Ωστόσο, τι είναι προτιότερο; Το τάισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα; Πρόκειται για κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του σκύλου σας.

 Γενικά, ίσως χρειαστεί να τον ταΐσετε οι ίδιοι με υγρή τροφή μέσω σύριγγας, τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείτε πως παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

 Στην μάχη κατά της ανορεξίας, ο κτηνίατρος είναι ένας σύμμαχος ζωτικής σημασίας. Εκείνος ή εκείνη μπορεί να εντοπίσει κάποιο πιθανό υποκείμενο νόσημα, να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ή να του δώσει τροφή μέσω σωλήνα, αν το απαιτεί η κατάσταση.

 Ακόμα, έχει τη δυνατότητα να τον κρατήσει ενυδατωμένο και να φτιάξει μαζί σας ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Βέβαια, δεν αποκλείεται να προτείνει και την στείρωση του κατοικίδιού σας κι αυτό επειδή τα στειρωμένα σκυλάκια έχουν τη τάση να παίρνουν μερικά κιλάκια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως θα επωφεληθεί από αυτό αν είναι υποσιτισμένος.

 Πώς εμφανίζεται η ανορεξία σε σκύλους, ανθρώπους και άλλα κατοικίδια;

 Η μειωμένη όρεξη μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους, ανθρώπους και άλλα ζωάκια. Η ίδια συνδέεται με μια σειρά από σωματικούς, συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες.

 Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι η ορθή διάγνωση της κατάστασης. Έτσι, παρατηρούνται από τον υπεύθυνο γιατρό ζητήματα, όπως είναι η φυσική και σωματική κατάσταση του υποκειμένου, αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες του.

 Η παροχή υποστήριξης είναι καθοριστικής σημασίας. Βοηθάει στην επαναφορά της καλής ψυχικής και συναισθηματικής υγείας – ένα από τα βασικά όπλα για τη θεραπεία του προβλήματος. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους όμως, οι σκύλοι δεν έχουν την ικανότητα του λόγου. Δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά οποιαδήποτε συναισθηματική διαταραχή και γι’ αυτό είναι στα χέρια σας να αποκωδικοποιήσετε την συμπεριφορά τους.

 Συνήθως, τα σημάδια που μαρτυρούν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του σκύλου σας εντοπίζονται στο σώμα. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλείσετε κάθε ενδεχόμενο πιθανής ασθένειας που έχει παρόμοια συμπτώματα.

 Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, διαφέρει από ζώο σε ζώο ανάλογα και με το μέγεθος. Μικρόσωμα σκυλιά και γάτες χρειάζονται εντατική φροντίδα και θεραπεία, λόγω μικρού μεταβολικού ρυθμού.

 Δυστυχώς, η ανορεξία είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες και πλήττει εξίσου τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας. Στη μάχη ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, ισχυρός σύμμαχός σας είναι ο κτηνίατρος. Γι’ αυτό, αν δείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

 Εφαρμόζοντας με συνέπεια τις συμβουλές και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του, θα μπορέσετε να βοηθήσετε δραστικά το λατρεμένο σας κατοικίδιο να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι άλλο για το θέμα αυτό; Ενημερώστε μας με ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top