Η διαδικασία εφαρμογής της αμπούλας στον σκύλο μεταδίδεται πια στόμα με στόμα, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν ακολουθείτε τη σωστή διαδικασία για να μη βρείτε τσιμπούρι στο σκύλο σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε πραγματικά οδηγίες για την αμπούλα σκύλου;
Αυτός ο οδηγός περιέχει τον σωστό τρόπο εφαρμογής της αμπούλας. Επίσης, θα βρείτε τρόπους για να κάνετε την όλη προσπάθεια εύκολη και απλή, ενώ συγχρόνως θα μάθετε ποιο είναι το ιδανικό σημείο για να τοποθετήσετε την αμπούλα σκύλου.
Διαβάστε το φυλλάδιο
Η αμπούλα σκύλου είναι ένα από εκείνα τα φάρμακα που πραγματικά απαιτούν την ανάγνωση του φυλλαδίου που τα συνοδεύει. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη όσα αναγράφει, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση να ανακαλύψετε κάτι που αγνοούσατε.
Ακολουθήστε μια τακτική
Σκεφτείτε πώς εφαρμόσατε την αμπούλα σκύλου τον περασμένο μήνα. Μήπως το κατοικίδιό σας είδε να ετοιμάζετε την πιπέτα και εξαφανίστηκε; Σε αυτήν την περίπτωση, ανοίξτε το κουτί και ετοιμάστε την πιπέτα σε διαφορετικό δωμάτιο, ώστε να έχει λιγότερο χρόνο να εντοπίσει τι κάνετε.
Εάν έχετε πολλά κατοικίδια και κατά την εφαρμογή της αμπούλας τα άλλα μύρισαν το υγρό στο σκυλάκι, την επόμενη φορά θα πρέπει να αφήσετε να περάσουν λίγες ώρες μέχρι να την τοποθετήσετε και στα υπόλοιπα σκυλάκια.
Καλύτερα να εφαρμόσετε την αμπούλα στο κάθε σκυλί ξεχωριστά, χωρίς τα «αδιάκριτα» βλέμματα των υπόλοιπων μπαγάσηδων, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του φιλαράκου σας.
Επίσης, εάν τα κατοικίδιά σας μυρίζουν το προϊόν της αμπούλας που βάλατε σε κάποιο σκυλάκι, μπορείτε να δοκιμάσετε αμπούλες από διαφορετικές εταιρίες για το καθένα, αλλά με την ίδια δραστική ουσία.
Παρόλο που υπάρχουν μικρές διαφορές στο υγρό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της δραστικής ουσίας, ένα σκυλί με ευαίσθητη μύτη μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις διαφορές.
Εφαρμογή αμπούλας – θα χρειαστείτε περισσότερα τα χέρια
Ενδεχομένως να χρειαστείτε δύο επιπλέον χέρια για να τοποθετήσετε την αμπούλα του σκύλου με την ίδια ευκολία που την τοποθετεί ο κτηνίατρος. Επίσης, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο χαλαροί και καλά προετοιμασμένοι, για να μη μεταφέρετε το δικό σας άγχος πάνω στο σκυλάκι σας.
Βγάλτε την πιπέτα από το πακέτο, πριν φέρετε το σκύλο στον χώρο. Έπειτα, δείτε πώς ανοίγει η αμπούλα. Είναι φιαλίδιο, σωληνάριο ή κουνιέται;
Στην πραγματικότητα, το άνοιγμα της πιπέτας απαιτεί να χρησιμοποιήσετε και τα δύο σας χέρια και με έναν σκύλο που προσπαθεί να ξεφύγει, αυτό δεν είναι εφικτό.
Επομένως, αν πρόκειται για φιαλίδιο, στροφογυρίστε το πόμα του για να χαλαρώσει. Μήπως η αμπούλα σκύλου είναι σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια; Εάν ναι, ανοίξτε τη πιπέτα, ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε κατευθείαν χωρίς να χυθεί το υγρό.
Διαβάστε στο Dogtime: Μπάνιο σκύλου: Η διαδικασία πριν & μετά το λούσιμο
Βρείτε το δέρμα
Για να είναι αποτελεσματική η αμπούλα πρέπει να εφαρμοστεί στο δέρμα. Στις γάτες και τους σκύλους που έχουν λεπτό τρίχωμα είναι εύκολο να βρείτε το δέρμα τους, ενώ στα ζωάκια με παχύ υπόστρωμα ή άγριο, μακρύ τρίχωμα, είναι λίγο πιο δύσκολο.
Κάντε εξάσκηση μια άλλη μέρα για να μπορείτε να διαχωρίζετε πιο εύκολα τις τρίχες του σκύλου σας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρέξετε όλο το λαιμό του ζώου σας, απλώς θα έχετε την κατάλληλη υγρασία στα δάκτυλά σας για να μπορέσετε να χωρίσετε τις τρίχες και να φτάσετε στο δέρμα.
Η αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου εξαρτάται από το κατοικίδιο ζώο και τη γούνα του, γι’ αυτό κάποιες φορές η εφαρμογή της αμπούλας μπορεί να σας πάρει λίγη ώρα παραπάνω.
Το σημείο τοποθέτησης της αμπούλας
Εφαρμόστε την αμπούλα στη περιοχή της ωμοπλάτης, ώστε το σκυλί σας να μην μπορεί να γλείψει το υγρό ή να το φτάσει με το πόδι του.
Η εύρεση της κατάλληλης περιοχής είναι δυσκολότερη στη γάτα, καθώς είναι πιο ευλύγιστη και μπορεί να φτάσει σε πολλά σημεία του σώματός της. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να την εφαρμόσετε σε δύο περιοχές εάν μπορείτε.
Αυτό θα αυξήσει την επιφάνεια του δέρματος, άρα, και την καλύτερη απορρόφηση της αμπούλας. Επίσης, για τα μικρόσωμα σκυλιά ή τις γάτες, η αμπούλα μπορεί να περιέχει πολύ υγρό και θα χρειαστεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλά σημεία.
Μην αγγίξετε την περιοχή
Αποφύγετε να αγγίξετε την περιοχή που εφαρμόσατε την αμπούλα σκύλου. Μην επιχειρήσετε να τρίψετε ή να απλώσετε το προϊόν, όπως θα κάνατε με μια κρέμα. Η αμπούλα θα απορροφηθεί από μόνη της.
Επίσης, παρόλο που το υγρό δεν είναι τοξικό, θα κάνει τα χέρια σας να μυρίζουν. Όπως και με οποιαδήποτε θεραπεία, αφού τελειώσετε, πλυθείτε πολύ σχολαστικά.
Εάν έχετε πολλά κατοικίδια ζώα, είναι σημαντικό να έχετε το νου σας στην ομαδική περιποίησή τους. Εάν έχετε κατοικίδια ζώα που καλλωπίζουν το ένα το άλλο, μην τα αφήσετε να έρθουν σε επαφή μετά την εφαρμογή της αμπούλας.
Τα ζώα πρέπει να παραμείνουν στεγνά
Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο μετά την εφαρμογή της αμπούλας. Για μια γάτα που λατρεύει να μένει μέσα στο σπίτι, το να παραμείνει στεγνή δεν είναι δύσκολο. Όμως για ένα σκυλάκι που αγαπάει τις βόλτες, ακόμα και όταν βρέχει, ίσως είναι πιο δύσκολο.
Πρακτικά, όσο περισσότερο μείνουν στεγνά τα ζωάκια σας, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το προϊόν. Συνήθως, το υγρό απορροφάται μετά από 24 ώρες. Εάν το τρίχωμα του σκύλου βραχεί από την υγρασία του κήπου ή κατά την νυχτερινή βόλτα για τουαλέτα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Εάν όμως βρέχει και πρέπει να βγει έξω, μπορείτε να του φορέσετε ένα αδιάβροχο παλτό ή απλώς να του βάλετε την αμπούλα μία από τις επόμενες ημέρες.
Φυσικά και δεν πρέπει να κολυμπήσει το σκυλάκι σας εκείνη την ήμερα. Εάν πρόκειται να κάνει βουτιές στην παραλία ή να πάει σε κάποιες συνεδρίες υδροθεραπείας, τοποθετήστε την αμπούλα μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.
Κάντε το κάθε μήνα
Ανεξάρτητα από τη φροντίδα που προσφέρετε στο τρίχωμα σκύλου σας για να είναι υγιές και λαμπερό, η θεραπεία της αμπούλας πρέπει να γίνεται τόσο συχνά όσο συνιστά ο κτηνίατρος. Τις περισσότερες φορές, η δόση είναι μία φορά το μήνα.
Καλό είναι να είστε συνεπείς. Σημειώστε την ημερομηνία στο ημερολόγιό σας ή βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας, για να μη το ξεχάσετε.
Αποκτήστε αυτήν τη συνήθεια και το κατοικίδιο ζώο σας θα είναι απαλλαγμένο από σκουλήκια, ψύλλους, τσιμπούρια και την ενοχλητική φαγούρα που έχει στο δέρμα του. Φυσικά, πριν αγοράσετε την αμπούλα και ξεκινήσετε μόνοι σας τη διαδικασία, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε απορία τυχόν έχετε.