Akbash: Τα χαρακτηριστικά του εκπληκτικού σκύλου φύλακα!

 Τύπος: Gazehound

 Βάρος:  54 κιλά(αρσενικός σκύλος), 40 κιλά (θηλυκός σκύλος)

 Ύψος:  76 με 86  εκατοστά (αρσενικό), 71 με 81 (θηλυκό)

 Οικογένεια: Φύλακας

 Καταγωγή: Τουρκία

 Ο σκύλος Άκμπας αποτελεί ένα συνδυασμός σκύλου Mastiff και gazehound που τον κάνουν εξαιρετικό φύλακα. Έχει λευκό τρίχωμα, αδύνατο και μυώδες σώμα πάντα σε εγρήγορση, με βασιλική κορμοστασιά που εκπέμπει δύναμη, θάρρος, ταχύτητα και ευελιξία όταν απαιτείται να κυνηγήσει το θήραμά του.

 Η βασιλική του εμφάνιση συμπληρώνεται με τα κρεμαστά αυτιά και μια μακριά κυρτή ουρά προς την πλάτη του όταν κινείται ή ενθουσιάζεται. Όπως και οι πρόγονοί του, το σκυλί Akbash χαρακτηρίζεται από μακριά πόδια, βαθύ στήθος και μαζεμένα πλευρά. Η επιρροή από τη ράτσα του Mastiff είναι εμφανής στο ύψος, το βάρος, το φαρδύ κεφάλι και την ισχυρή εμφάνισή του.

 Ιστορία της ράτσας:

 Το Akbash είναι μια αρχαία ράτσα σκύλου η οποία κατάγεται από τις πεδιάδες και τα βουνά της δυτικής Τουρκίας. Εκτράφηκε από βοσκούς και χωρικούς για να φυλάει τα ζώα από λύκους και άλλα αρπακτικά. Το Άκμπας είναι το τούρκικο σκυλί αντίστοιχο των άλλων λευκές φυλών που κατάγονται από τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι όμως η μοναδική φυλή που έχει αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό χαρακτηριστικών Matiff και Gazehound.

 Στη δεκαετία του 1970, οι Αμερικανοί David και Judy Nelson άρχισαν να μελετούν αυτά τα σκυλιά. Εισήγαγαν πάνω από 40 Άκμπας στις ΗΠΑ. Αυτά τα σκυλιά έγιναν η αιτία εξάπλωσης της φυλής στις ΉΠΑ και τον Καναδά.

 Το 1980, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, συμπεριέλαβαν τον σκύλο Άκμπας στο πρόγραμμα ελέγχου αρπακτικών και το 1998 ο Αμερικάνικος Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Άκμπας ως σκύλο φύλακα.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

  Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο σκύλος Άκμπας είναι ιδανικός σκύλος για το σπίτι και εξαιρετικός φύλακας. Είναι ήρεμος, ήσυχος, σταθερός και ανεξάρτητος χαρακτήρας. Πρόκειται για έναν αρκετά πιστό, ευγενικό και στοργικό σκυλάκο με την οικογένειά του, τα παιδιά αλλά και τα άλλα κατοικίδια της οικογένειας.

 Βέβαια, παραμένει άγρυπνος και επιφυλακτικό σκυλί απέναντι στους ξένους ανθρώπους και μπορεί να γίνει κυριαρχικό απέναντι στα άλλα άγνωστα σκυλιά. Ο σκύλος Άκμπας είναι δεκτικός στη εκπαίδευση, αρκεί να τον κοινωνικοποιείτε από κουτάβι και να λάβει την εκπαίδευση σκύλου για να μη δαγκώνει, προκειμένου να εξασφαλίσετε τον τέλειο οικογενειακό σκύλο και φύλακα.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

Το Άκμπας έχει μεσαίου μήκους ή μακρύ άσπρο τρίχωμα το οποίο μπορεί να είναι ανοιχτό μπεζ ή σκούρο γκρί γύρω από τα αυτιά ή στη δεύτερη στρώση τριχώματος. Το τρίχωμά του δεν συναντάται σε πολλά χρώματα και χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρούνται τόσο οι ακαθαρσίες, όσο και οι τρίχες που πέφτουν.

 Μερικές ακόμα βασικές ανάγκες καλλωπισμού είναι το περιστασιακό μπάνιο, ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών και το κόψιμο των νυχιών του. Αν και το επίπεδο δραστηριότητας και ενέργειας της ράτσας είναι σχετικά χαμηλό, το Akbash ταιριάζει καλύτερα σε ένα σπίτι με μεγάλη περιφραγμένη αυλή που θα του προσφέρει τον χώρο που χρειάζεται για να τρέχει.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Δεν υπάρχουν
  •  Μικρές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, επιληψία, διαστολή καρδιομυοπάθειας και υποθυρεοειδισμός
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Γαστρική συστροφή και ομφαλικές κήλες
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου, καρδιάς και θυρεοειδούς
  •  Προσδόκιμο ζωής: 10 έως 12 χρόνια

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν την ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια ή μεγαλύτερα σκυλάκια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία, στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Μάθετε την επόμενη φυλή σκύλου: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top