Airedale Terrier: Το διαμάντι του γένους των Τεριέ!

 Τύπος: Σκύλος Τεριέ

 Βάρος: 25 κιλά

 Ύψος: 58 εκατοστά

 Οικογένεια: Τεριέ

 Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Μία ματιά στα χαρακτηριστικά του Ερντέιλ Τεριέ

 Το περίφημο Airedale Terrier ήρθε εδώ για να μείνει! Είναι ένα εκπληκτικό πλάσμα, με ένα ιδιαίτερο λεπτεπίλεπτο και ψηλό παρουσιαστικό, που του προσδίδει μοναδική κομψότητα και χάρη.

 Είναι δυνατός, δυναμικός, ανθεκτικός και πολύ γρήγορος σκύλος. Γι’ αυτό άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα σωρό κυνηγετικές δραστηριότητες, όπου και τα καταφέρνει με περισσή αυτοπεποίθηση, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά της ράτσας του.

 Συγκεκριμένα, μπορεί και πιάνει τα θηράματά του με το ισχυρό του δάγκωμα και στη συνέχεια τα μεταφέρει πίσω στον ιδιοκτήτη του με χάρη και τσαχπινιά! Λοιπόν, τι λέτε; Πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα;

 Η ιστορία της διάσημης αυτής ράτσας

 Γνωστό και ως ο Βασιλιάς του γένους των Τερριέ, το Έρντειλ Τεριέ είναι ένα από τα ψηλότερα σκυλιά του είδους του. Το ύψος του φτάνει τα 58 εκατοστά και το σωματικό του βάρος υπολογίζεται στα 25 κιλά.

 Οι ρίζες της καταγωγής του έχουν δεχτεί έντονες επιρροές από τα παλιά English ή Black και Tan Terriers, που θεωρούνται και οι πρώτοι πρόγονοί του. Επρόκειτο για σκυλιά μέτρια σε μέγεθος, που κέρδιζαν σταθερά τις εντυπώσεις ανάμεσα στους κυνηγούς της κομητείας του Γιορκσάιρ, χάρη και στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες κυνηγετικές τους ικανότητες.

 Περίπου κατά τη δεκαετία του 1800, μερικά από αυτά τα σκυλάκια που προέρχονταν από το νότιο Γιορκσάιρ, ήρθαν σε επαφή με κάποια Όττερχαουντς, προκειμένου να βελτιωθούν οι κυνηγετικές τους δεξιότητες τους στο νερό. Αποτέλεσμα αυτής της μείξης ήταν ένας εξαίρετος κυνηγός, που ονομαζόταν Bingley ή Waterside Terrier.

 Ο σκύλος αυτός δεν άργησε να αναγνωριστεί επίσημα ως ράτσα το 1878 με νέα ονομασία, γνωστή ως Airedale Terrier. Βέβαια, στο ενδιάμεσο έγιναν κάποιες ακόμα διασταυρώσεις με Ιρλανδικά και Μπουλ Τεριέ, προκειμένου να μειωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του Όττερχαουντ και να εξασφαλιστεί η εμφάνιση της ράτσας που ξέρουμε σήμερα.

 Μέχρι και το 1900, ο αρχηγός και βασικός εκπρόσωπος της φυλής, ο σκύλος Champion Master Briar, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και γνωστός, με τους απογόνους του να εξακολουθούν να ασκούν τεράστια επιρροή και στις ΗΠΑ.

 Βέβαια, η φήμη του Ερντέιλ δεν παρέμεινε εκεί, καθώς το λεπτεπίλεπτο παρουσιαστικό και ο φανταστικός του χαρακτήρας το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό και ξεχωριστό ως σκυλί της αστυνομίας, ενώ παράλληλα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το προτιμούσαν και ως κατοικίδιο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοτικότητα του έπεσε ραγδαία. Σήμερα, μπορούμε να πούμε με πάσα βεβαιότητα, πως η φήμη του ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθυσμό της ράτσας του, κάτι που ευχόμαστε να αλλάξει σύντομα.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

     

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

   

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

    

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα του Airdale Terrier;

 Ο γλυκύτατος αυτός σκυλάκος ανήκει σε μία από τις πιο καλόβολες και καλοσυνάτες ράτσες του γένους των Τεριέ. Την ίδια στιγμή, είναι θαρραλέος, παιχνιδιάρης και διαθέτει έναν άκρως περιπετειώδη χαρακτήρα και μια ζωντανή αλλά και πολύ προστατευτική συμπεριφορά και προσωπικότητα.

 Βέβαια, τα θετικά του χαρακτηριστικά δεν σταματάνε εκεί, καθώς υπόσχεται να σας κερδίσει με τον υψηλό δείκτη ευφυΐας του. Επίσης, μπορεί να γίνει αρκετά πεισματάρης και ιδιότροπος, γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να αμελήσετε τη σωστή εκπαίδευση και τη κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

 Σε κάθε περίπτωση, θα τον βρείτε πρόθυμο να πηγαίνει με τα νερά σας και να στέκεται επάξια στο πλευρό όλων των μελών της αγαπημένης σας οικογένειας. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να του παρέχετε άφθονη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση που χρειάζεται απαραίτητα στη καθημερινότητά του.

 Φροντίδα και Περιποίηση του κατοικιδίου σας

 Όλοι συμφωνούμε πως πρόκειται για ένα τρομερά δραστήριο και ενεργητικό σκυλί. Αυτό σημαίνει πως θα το βρείτε πάντοτε πρόθυμο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σωματική άσκηση ή παιχνίδια με σκυλιά και μάλιστα, σε καθημερινή βάση!

 Μπορείτε για παράδειγμα να τον ευχαριστήσετε με μια μακριά βόλτα, ένα έντονο και δυναμικό παιχνίδι ή έστω μια ευκαιρία να κυνηγήσει και να περιηγηθεί σε μια ασφαλή περιοχή.

 Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να αμελήσετε τον καλλωπισμό του σκύλου σας. Το τρίχωμά του είναι σκληρό και χρειάζεται να το βουρτσίζετε περίπου δύο φορές την εβδομάδα, για να αποφύγετε τον σχηματισμό κόμπων.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αφορούν τη ράτσα

 Σε γενικές γραμμές, αυτό το κυνηγόσκυλο είναι ένα σχετικά μεσαίου μεγέθους σκυλί, που είναι αρκετά εργατικό. Έτσι, χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα για να παραμένει ψυχικά και σωματικά υγιές, αλλά και ευτυχισμένο.

 Επί της ουσίας, μπορεί να ζήσει άνετα στο πλευρό σας για 10 με 13 χρονάκια. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να του παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, εμπλουτισμένο με όλα όσα χρειάζεται ένας σκύλος για να ακμάζει.

 Ακόμα και τότε όμως, μην ξεχνάτε πως κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Επομένως, αξίζει να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει, για να τα προλάβετε εγκαίρως.

 Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως αυτή η ράτσα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα δυσπλασίας ισχίου, γαστρικής διάτασης, υποθυρεοειδισμού και ασθένειας του παχέος εντέρου. Ανεξαρτήτως όμως των προβλημάτων που σχετίζονται με τη ράτσα, υπό τη σωστή καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να αποτρέψετε οτιδήποτε απειλεί την υγεία του πιστού σας φίλου.

 Αγαπάτε το γένος των Terriers, αλλά δεν είστε σίγουροι πως μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με την ανεξάρτητη φύση και το πείσμα τους;

 Μην ανησυχείτε! Γι’ αυτό βρίσκεται εδώ το γλυκύτατο Airedale Terrier.  Κύριος εκπρόσωπος του είδους του, αυτός ο σκυλάκος υπόσχεται να κάνει αισθητή τη διαφορά με τη γλύκα, αλλά και την ευγένεια του χαρακτήρα του.

 Δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία, ώστε να ανοίξετε τη πόρτα σας σε ένα νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας. Εναλλακτικά, ζητήστε μας να σας προτείνουμε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο και να σας ενημερώσουμε σχετικά με όσα σας ενδιαφέρουν.

 Τι άλλο θα θέλατε να μάθετε για αυτή ή για κάποια άλλη ράτσα; Γράψτε μας στα σχόλια και θα χαρούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top